Saturday, 27 April, 2024

Ημερίδα στα Γιαννιτσά με θέμα: Η Ενδοδοντική θεραπεία σήμερα

Ημερίδα στα Γιαννιτσά με θέμα: Η Ενδοδοντική θεραπεία σήμερα

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ν. Πέλλας διοργάνωσε μία ενδιαφέρουσα ημερίδα για τους οδοντιάτρους, το πρωί της Κυριακής 15 Φεβρουαρίου στην αίθουσα πληροφορικής του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών.
Ομιλητές τρεις καταξιωμένοι καθηγητές – ενδοδοντολόγοι του Α.Π.Θ. και του Αριστοτέλειου, Γιώργος Μικρογιώργης, Νίκος Οικονομίδης και Κώστας Σώρος οι οποίοι ανέπτυξαν τα νέα δεδομένα όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ενδοδοντικού περιστατικού.
Οι ομιλητές κάλυψαν όλο το φάσμα της ενδοδοντικής θεραπείας και τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας παροχής οδοντιατρικής φροντίδας στους ασθενείς.
Η ενδοδοντική θεραπεία θεραπεύει τις νόσους του εσωτερικού οργάνου του δοντιού που ονομάζεται πολφός. Για να γίνει κατανοητή η έννοια της ενδοδοντικής θεραπείας απαραίτητες είναι κάποιες γνώσεις ανατομίας των δοντιών. Στο εσωτερικό ενός δοντιού κάτω από την αδαμαντίνη (σμάλτο) και την οδοντίνη βρίσκεται ένας μαλακός ιστός που ονομάζεται πολφός.
Ο πολφός περιέχει αιμοφόρα αγγεία, νευρικές ίνες, λεμφαγγεία και συνδετικό ιστό και παίζει ρόλο στον σχηματισμό των σκληρών ιστών του δοντιού κατά την διάρκεια της διάπλασής του.
Ο πολφός εκτείνεται από την μύλη του δοντιού μέχρι την άκρη των ριζών του όπου και συνδέεται με τους ιστούς που περιβάλλουν το δόντι. Ο πολφός είναι σημαντικότατο όργανο του δοντιού κατά την διάρκεια της αύξησης και διάπλασής του. Ωστόσο ένα πλήρως διαπλασμένο δόντι μπορεί να επιβιώσει και χωρίς τον πολφό ενώ συνεχίζει να τρέφεται οργανικά από τους ιστούς που περιβάλλουν το δόντι.
Γιατί χρειάζομαι ως ασθενής ενδοδοντική θεραπεία;
Η ενδοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη όταν ο πολφός, ο μαλακός ιστός που βρίσκεται στο εσωτερικό του δοντιού φλεγμαίνει ή μολύνεται με μικρόβια.
Η φλεγμονή ή η μόλυνση με μικρόβια μπορεί να προέρχονται από μια πληθώρα αιτίων: βαθιές τερηδόνες, επαναλαμβανόμενες οδοντιατρικές εργασίες στο ίδιο δόντι ή κατάγματα και τραυματισμοί.
Εάν η μόλυνση ή η φλεγμονή του πολφού μείνουν χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο πόνο ή απόστημα.
Ποια είναι τα σημάδια που με κάνουν να καταλάβω ότι πιθανόν χρειάζομαι ενδοδοντική θεραπεία;
Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορεί να οδηγήσουν έναν ασθενή στην υποψία ότι ίσως χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία σε κάποιο δόντι.
Πόνος αυτόματος, παρατεταμένη ευαισθησία μετά από εφαρμογή κρύου ή ζεστού ερεθίσματος, ευαισθησία στην πίεση και στη μάσηση, δυσχρωματισμός της οδοντικής ουσίας, οίδημα, εμφάνιση συριγγίου που παροχετεύει στη στοματική κοιλότητα και ευαισθησία στην ψηλάφιση, είναι μερικά σημάδια. Μερικές φορές ωστόσο δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα.

DSC02730 DSC02732

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου