Tuesday, 30 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Αναβάθμιση των Ειρηνοδικείων Αλμωπίας και Σκύδρας, ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Ι. Τζαμτζής

Αναβάθμιση των Ειρηνοδικείων Αλμωπίας και Σκύδρας, σε Περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Έδεσσας…ζητά ο  Αντιπεριφερειάρχης Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τους Υπουργό και Υφυπουργό Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον νέο Δικαστικό Χάρτη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής, με επείγουσα επιστολή του προς τους συναρμόδιους Υπουργό και Υφυπουργό Δικαιοσύνης, κκ. Γιώργο Φλωρίδη και Ιωάννη Μπούγα, ζητά την αναβάθμιση των Ειρηνοδικείων Αλμωπίας και Σκύδρας σε Περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Έδεσσας, αντί για την κατάργησή τους.

Το κλείσιμο των συγκεκριμένων δικαστικών υπηρεσιών, όπως τεκμηριώνει με αναλυτικά στοιχεία ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αναμένεται να οδηγήσει στην περεταίρω καθυστέρηση απόδοση της δικαιοσύνης, αλλά και συρρίκνωση και αποδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, καθώς και σε αδικαιολόγητη ταλαιπωρία πολιτών.

Όπως αποδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία και τα δύο Ειρηνοδικεία, (της Σκύδρας στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο) είναι απολύτως λειτουργικά και με αξιόλογη αρχιτεκτονική δικαστικά μέγαρα, εξυπηρετώντας έναν πολύ μεγάλο όγκο υποθέσεων.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του κ. Δάνη Τζαμτζή προς τους συναρμόδιους Υπουργό και Υφυπουργό Δικαιοσύνης:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ

Σχετικά με  το νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, το προσχέδιο που δόθηκε προς διαβούλευση, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων

Α.Την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αλμωπίας (Αριδαίας) και όχι την αναβάθμισή του σε Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας .

α)Το Ειρηνοδικείο Αλμωπίας πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η Παγκόσμια Τράπεζα ως σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την διατήρηση και αναβάθμισή του ως Περιφερειακό Δικαστήριο. Κτιριολογικά, το δικαστικό κατάστημα είναι σύγχρονο, λειτουργικό, εξοπλισμένο με άρτια υλικοτεχνική υποδομή και μπορεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο ρόλο της εκδίκασης όλων των ποινικών και αστικών υποθέσεων Πρωτοδικείου μονομελούς σύνθεσης.

β)Το Ειρηνοδικείο, παρά την ολοκλήρωση εκδίκασης των υποθέσεων υπερχρεωμένων αλλά και την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου, αποτελεί μεσαίου μεγέθους επαρχιακό Δικαστήριο, εκδίδοντας το 2023 άνω των 500 αποφάσεων, πράξεων, διαταγών και διατάξεων. Κατά τα προηγούμενα έτη και δη προ της υπαγωγής των εμπράγματων αγωγών στις κτηματολογικές διαφορές, οι αποφάσεις ήταν διπλάσιες και τριπλάσιες.

γ)Στην πόλη δραστηριοποιούνται 32 δικηγόροι, 7 συμβολαιογράφοι, 2 δικαστικοί επιμελητές).

δ)Ο Δήμος Αλμωπίας είναι ορεινή και παραμεθόρια  περιοχή. Είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της χώρας με 40 οικισμούς που κάποιοι απέχουν σε απόσταση 1 ώρας από το  Πρωτοδικείου Έδεσσας:. Η  λειτουργία του Περιφερειακού Δικαστηρίου Αλμωπίας θα αποσυμφορίσει την έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας.

ε)Στο σχέδιο νόμου προς διαβούλευση, τα  παραμεθόρια Ειρηνοδικεία που δεν αποτελούν και έδρα Πρωτοδικείου αναβαθμίζονται σε Περιφερειακά δικαστήρια (π.χ. Κόνιτσας, Αμυνταίου, Σιδηροκάστρου, Διδυμοτείχου), εκτός  της Αριδαίας, που έχει μεγαλύτερο πληθυσμό, μεγαλύτερο  αριθμό νομικών επαγγελματιών και υπέρτερη  δικαστηριακή ύλη.

Για τους παραπάνω λόγους  κύριοι Υπουργοί

Δεν πρέπει να καταργηθεί το  Ειρηνοδικείο Αλμωπίας, αλλά να αναβαθμισθεί σε Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας.

Β.Την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Σκύδρας, που στεγάζεται στο μοναδικό ιδιόκτητο κτίριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Νομό Πέλλας,

O Δήμος Σκύδρας, με μεγάλη εμπορική κίνηση, πάρα πολλές βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, καθώς και εμπορικές εταιρίες, με ικανό πληθυσμό και με τεράστιο όγκο υποθέσεων, δικαιολογούν την ύπαρξη Περιφερειακής έδρας  Πρωτοδικείου.

Η Σκύδρα παρέχει, σε αυτό, ιδιόκτητη  έδρα, χωρίς λειτουργικό κόστος στέγασης, μέσα σε ένα τριώροφο κτίσμα (υπόγειο, ισόγειο και όροφο) με 2 ακροατήρια και χώρους γραφείων.

Η διατήρηση της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Σκύδρας ως Περιφερειακό Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο υπαγορεύεται από τους κάτωθι λόγους:

α)Από τον μεγάλο όγκο των υποθέσεων, και ενδεικτικά όπως αποδεικνύουν και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία του Ειρηνοδικείου Σκύδρας :

-κατατεθείσες αγωγές 2021: 284, 2022: 174, 2023: 145,

-εκδοθέντα πιστοποιητικά 2021: 1502, 2022: 1.138, 2023: 987,

-προανακρίσεις 2021: 130, 2022: 117, 2023: 126 και

-εκδοθείσες αποφάσεις: 2021: 203, 2022: 194, 2023: 236.

β)Στα όρια του Δήμου Σκύδρας, εδρεύουν 15 δικηγορικά γραφεία και 4 συμβολαιογράφοι.

γ)Το Ειρηνοδικείο Σκύδρας ως κτίριο,  ανήκει στην περιουσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και είναι κατάλληλο για Δικαστήριο.

δ Από το γεγονός, ότι δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή να φιλοξενήσει το αρχείο του καταργούμενου Ειρηνοδικείου, και το νέο όγκο των υποθέσεων που θα παραχθεί από την τοπική δωσιδικία που καλύπτει, καθώς το υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας, στο οποίο θα μεταφερθεί η δικαιοδοσία του καταργούμενου Ειρηνοδικείου είναι ένα μισθωμένο, ιδιαίτερα παρωχημένο σε δομή και ανεπαρκές σε χώρους,  ασφυκτικό κτίριο, που δεν χωράει το αρχείο της μέχρι σήμερα δικής του δικαιοδοσίας, ενώ η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας, καίτοι ώριμου προς υλοποίηση με  ΣΔΙΤ, προϋποθέτει χρόνο..

ε)Είναι πολύ σημαντικό ακόμη, ότι  αναβαθμίζονται  σε Περιφερειακά Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία με πολύ μικρή  παραγωγή Αποφάσεων, Πιστοποιητικών, Προανακρίσεων και αμελητέα εισαγωγή ενδίκων βοηθημάτων (π.χ.  Κόνιτσα, Ροδολίβος κ.α), και να υποβαθμίζονται  ακμαίες περιοχές όπως η Σκύδρα η οποία ανήκει στην παραμεθόρια ΠΕ Πέλλας, με μεγάλο πληθυσμό του Δήμου και πολύ μεγάλη εμπορική, αγροτική και βιομηχανική κίνηση

Για όλους τους παραπάνω  λόγους κύριοι Υπουργοί,

Δεν πρέπει να καταργηθεί το  Ειρηνοδικείο Σκύδρας, αλλά να αναβαθμισθεί σε Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας.

Με τιμή, Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου