Friday, 26 April, 2024

Αξός Γιαννιτσών: Στο χωριό των διεθνομεταφορέων

Ρεπορτάζ: troxoikaitir.gr

Κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια, διαθέτει από ένα φορτηγό στην Αξό Πέλλας, ενταγμένο στη διεθνή μεταφορά.

 «Σπάνια τόσοι λίγοι άνθρωποι προσφέρουν τόσα πολλά στην οικονομία μας». Με τη φράση αυτή προλογίσαμε το 2003 το ρεπορτάζ μας για το χωριό των αυτοκινητιστών, την Αξό Πέλλας. Δεκαεπτά χρόνια μετά, ο συντάκτης μας Παύλος Μαυρομύτης επισκέπτεται και πάλι το χωριό, συνομιλεί με μεταφορείς και καταγράφει τα προβλήματά τους, τις ανησυχίες τους για το μέλλον, τη δυναμική της περιοχής καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο του φορτηγού.

Αναμφίβολα, η σημερινή κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα την ακμή που γνώρισε το χωριό πριν μερικές δεκαετίες, καθώς ο στόλος μειώθηκε σημαντικά, με αρκετούς αυτοκινητιστές να αλλάζουν επάγγελμα και κάποιους άλλους να στρέφονται σε φορτηγά με πινακίδες ξένων χωρών. Ωστόσο, όσοι παραμένουν στο χώρο κρατάνε τη σημαία της διεθνούς μεταφοράς ψηλά, όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι, ελπίζοντας παράλληλα σε καλύτερες μέρες. Κοντά μας βρέθηκαν νέοι και παλιοί αυτοκινητιστές, δίνοντας το δικό τους στίγμα για το επάγγελμα, όπως ο πρώην πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δ.Χ με έδρα τα Γιαννιτσά, Ανέστης Βελόπουλος.

Αξός: Από το χθες στο σήμερα

Ο Ανέστης Βελόπουλος από τους παλαιότερους αυτοκινητιστές της Αξού κάνει τη δική του παρέμβαση μέσω του περιοδικού, περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στους διεθνομεταφορείς του χωριού: «Η Αξός είναι ένα μικρό χωριό του νομού Πέλλας με περίπου 1.500 κατοίκους οι οποίοι παλαιότερα ασχολούνταν κυρίως με αγροτικές εργασίες. Στην πορεία των χρόνων όμως η περιοχή έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές και εισαγωγές της χώρας μας και έτσι δημιουργήθηκε ένας μεγάλος στόλος φορτηγών. Τη δεκαετία του 1980 και 1990 κατάφερε να ανεβάσει ψηλά τον πήχη της οδικής μεταφοράς, διακινώντας εμπορεύματα από και προς την Ευρώπη καθώς και σε κράτη της Μέσης Ανατολής. Οι μεταφορές αυτές όμως έκρυβαν πολλές δυσκολίες, όπως αντίξοες καιρικές συνθήκες, χρονοβόρες τελωνειακές διεκπεραιώσεις, αλλά και πολιτισμικές διαφορές, δυσκολεύοντας έτσι τη ζωή των μεταφορέων…

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ, στο τεύχος Μαρτίου (383) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου