Με βαριές κατηγορίες, όπως εγκληματική οργάνωση, απάτη, ψευδείς βεβαιώσεις, δωροδοκία υπαλλήλου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, πέντε άτομα πέρασαν το κατώφλι της 24ης ανακρίτριας για απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες και πρώην παράγοντας αθλητικού συλλόγου της Βόρειας Ελλάδας ο οποίος είναι ο Πρόεδρος ορισμένων εκ των εταιρειών που εμπλέκονται στην απάτη και φέρεται να είναι ο αρχηγός στην υπόθεση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που αποκαλύπτει το newpost ο φερόμενος ως αρχηγός και ένα ακόμη άτομο μαζί και με άλλα μέλη της εγκληματικής -όπως χαρακτηρίζεται από τις αρχές-οργάνωσης, συνεργάζονταν με γιατρούς έναντι αμοιβής και προχωρούσαν στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού (π.χ αντλίες ή καθετήριες) σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αλλά εν αγνοία τους.
Η έρευνα έδειξε εταιρείες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο- οκτώ στο σύνολο-με τη ζημιά για τον Οργανισμό να φθάνει συνολικά τις 539.847,28 ευρώ.
Στο διαβιβαστικό της υπόθεσης αναφέρεται:
«Τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να ελαχιστοποιήσουν παράλληλα την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων αρχών ,εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση των εταιρειών που είχαν αλλά και αυτών που σύστησαν μετέπειτα (δικών τους και «αχυρανθρώπων») στο διερευνώμενο χρονικό διάστημα, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στην νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης, παρουσιάζοντας συνολικά μία συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα»
Η εμπλοκή των γιατρών
Στην υπόθεση εμπλέκονται και γιατροί από διάφορες ειδικότητες και μέχρι στιγμής φθάνουν τους 29. Υπάρχουν γιατροί που εργάζονται ακόμα και σε δημόσια νοσοκομεία στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Οι αρχές για τον ρόλο τους αναφέρουν:
«Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία της προανάκρισης προέκυψε ότι οι γιατροί που συνεργάζονταν με την εγκληματική οργάνωση προέβαιναν οι ίδιοι έναντι χρηματικής αμοιβής σε ψευδείς συνταγογραφήσεις, γράφοντας υγειονομικό υλικό, χωρίς να εξετάζουν τους φερόμενους ως ασθενείς και να διαπιστώνουν εάν υφίσταται ιατρική αναγκαιότητα. Προκειμένου να διασφαλίσουν περαιτέρω την παράνομη δράση τους από τυχόν ελέγχους, να δυσχεραίνουν τυχόν ελέγχους και να μην είναι δυνατός ο άμεσος εντοπισμός των ασφαλισμένων, οι γιατροί που συνταγογραφούσαν, προέβαιναν στην αναγραφή ανακριβών στοιχείων στα τηλέφωνα επικοινωνίας των φερόμενων ως ασθενών τους ή ανέγραφαν τις τηλεφωνικές συνδέσεις των κατηγορούμενων».
Οι γιατροί, σύμφωνα με τα στοιχεία, εντόπιζαν τους ΑΜΚΑ ασθενών είτε σε μεγάλη ηλικία είτε με πρόβλημα υγείας και εξέδιδαν τις ψευδείς συνταγογραφήσεις. Υπάρχουν ασφαλισμένοι, που στις καταθέσεις τους ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν καν τον γιατρό που είχε εκδώσει τη συνταγρογράφηση στον ΑΜΚΑ τους ενώ άλλοι ασφαλισμένοι είχαν στο μεταξύ πεθάνει.
Σύμφωνα με τις αρχές «Διαπιστώθηκε επιπλέον ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσπαθούσαν να χειραγωγήσουν τους ασφαλισμένους τι να καταθέσουν σε περιπτώσεις ελέγχου».
Η πρώτη ψευδής συνταγογράφηση υπολογίζεται ότι έχει εκδοθεί το 2018 ενώ από την έρευνα εντοπίστηκαν 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγών σε 653 ασφαλισμένους.
Οι αρχές ζήτησαν να ανοιχθούν 47 τραπεζικοί λογαριασμοί, για συνολικά 9 φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ έγινε αντιπαραβολή και με τα φορολογικά τους στοιχεία. Παράλληλα εξετάστηκαν συνολικά 69 ασφαλισμένοι ενώ έγιναν έλεγχοι και στα σπίτια των κατηγορούμενων.
Μία από τις εταιρείες που εμπλέκονται έχει έναρξη δραστηριότητας το 2017 με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή αλουμινίου και άλλες 21 δραστηριότητες μεταξύ των οποίων και την εμπορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Πρόεδρος σε αυτή την εταιρεία είναι ο γνωστός αθλητικός παράγοντας.
Ένα άλλο παράδοξο που εντόπισαν οι αρχές είναι ότι μητέρα κατηγορούμενου τοποθετείται σε θέσεις ευθύνης σε εταιρείες μετά την ηλικία των 70 ετών ακόμη και στην ηλικία των 90 ετών. Η υπόθεση έχει ακόμα πολύ δρόμο σε επίπεδο έρευνας ενώ εταιρείες σε αυτή την απάτη εμπλέκονται με άλλη υπόθεση απάτης κατά του ΕΟΠΥΥ με ζημιά για τον Οργανισμό που ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Εκτός από τους πέντε κατηγορούμενους που απολογήθηκαν, η υπόθεση μετρά μέχρι στιγμής άλλους 28 κατηγορούμενους.
Newpost.gr-APE