Thursday, 23 January, 2025

Αριδαία: Συνάντηση φορέων για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Συνάντηση όλων των φορέων που σχετίζονται με τους τετράποδους φίλους μας, με θέμα την αποτελεσματικότερη διαχείριση και ενημέρωση των πολιτών για τα ζώα συντροφιάς

πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, το πρωί της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου.

Στην αίθουσα παρευρέθηκαν ιδιώτες κτηνίατροι του δήμου, εκπρόσωποι από τα δημόσια κτηνιατρεία Αριδαίας και Φούστανης, εκπρόσωποι κυνηγετικών συλλόγων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Θηροφυλακής, του φιλοζωικού συλλόγου «Ελπίδα» του Δασαρχείου καθώς και αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου Αλμωπίας.

Ένα από τα κυρία θέματα συζήτησης της συνάντησης ήταν η πρόταση δημιουργίας ενός κλιμακίου ενημέρωσης και ελέγχου το οποίο θα απαρτίζεται από όλους τους παραπάνω φορείς ώστε οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς-εργασίας-φύλαξης να ενημερώνονται για τις υποχρεώσεις τους.

Το όλο εγχείρημα έγινε αποδεκτό από όλους και άμεσα θα ξεκινήσει η προσπάθεια της δράσης με απώτερο σκοπό την μείωση των αδέσποτων ζώων στον δήμο.

Πολύ σημαντική θα είναι η συνδρομή των φορέων ώστε το κλιμάκιο να έχει στοιχεία για άμεσες επαφές με τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς.

Αναλυτικότερα, η συζήτηση ξεκίνησε από την πλευρά του δήμου ενημερώνοντας τους φορείς με όλα τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχει καταχωρήσει ο δήμος στη βάση δεδομένων του, καθώς και στο αρμόδιο υπουργείο, για την διαχείριση των αδέσποτων τα όποια σας αναφέρουμε και δημόσια.

Από την πρώτη καταγραφή και μέριμνα (ηλεκτρονική σήμανση-αποπαρασίτωση-εμβολιασμός-βιβλιάριο-στείρωση-νοσηλεία για νοσήματα) αδέσποτων ζώων η οποία έγινε επίσημα στις 23/7/2015 έως και 14/8/2019 (απερχόμενη δημοτική αρχή) πραγματοποιήθηκαν πράξεις σε  946 αδέσποτα ζώα.

Η σημερινή δημοτική αρχή, απο 3/9/2019 έως και σήμερα 25/9/2022 έχουν γίνει επιπλέον 704 πράξεις.

Επίσης από την πλευρά της δράσης της φιλοζωικής από το 2015 έως και σήμερα έχουν γίνει άλλες  500 πράξεις σε αδέσποτα ζώα.

Ο δήμος Αλμωπίας λοιπόν και η φιλοζωική μέσα σε 7 χρόνια (2680 ημέρες) έχει μεριμνήσει για πάνω από 2150 αδέσποτα ζώα.

Και για όλα αυτά υπενθυμίζουμε πως υπάρχουν επίσημες καρτέλες καταχωρημένες σε δήμο και υπουργείο .

Έως και σήμερα με την αμέριστη βοήθεια της φιλοζωικής, ο δήμος έχει πραγματοποιήσει πάνω από 650 υιοθεσίες. Καταθέτοντας λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία στους φορείς έγινε αμέσως αντιληπτό πως πρέπει όλοι να αναλάβουν ενεργά πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας ότι όσο περνάει ο χρόνος, το πρόβλημα θα γίνεται εντονότερο και η επίλυσή του δυσκολότερη.

Ολοκληρώνοντας την κουβέντα όλοι συμφωνήσαμε πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από όλους τους φορείς στα παρακάτω:

-Ενημέρωση των πολιτών και ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς ,ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων για την ισχύουσα νομοθεσία και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν.

-Συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Ηλεκτρονική σήμανση και στείρωση όσων αδέσποτων ζώων δεν έχουν σημανθεί στα όρια του Δήμου.

Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι η σταθεροποίηση, η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους και αφετέρου η ευζωία τους.

Σε αυτή την προσπάθεια όμως δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας και κυρίως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε υπεύθυνα την κατάσταση χωρίς την βοήθεια και την κατανόηση όλων των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

Εδώ ζούμε, όλοι μαζί, Αυτοδιοίκηση, Φιλοζωική, Τοπικοί φορείς σε μια κοινή κατεύθυνση οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού για να διαμορφωθεί μία αποτελεσματική πολιτική σε αυτό το φλέγον ζήτημα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου