«Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί για εμάς κεντρικό πολιτικό ζήτημα διότι οι ΣΣΕ διαμορφώνουν
ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων, το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί στο ατομικό επίπεδο, σε μια “διαπραγμάτευση” ανάμεσα σε έναν εργοδότη και έναν μεμονωμένο εργαζόμενο», τονίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Αγορά”.
Η κ. Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι οι ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις οργανώνουν την οικονομική ζωή και αποτελούν παράγοντα κανονικότητας στην αγορά εργασίας και προσθέτει ότι «βοηθούν στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου και βελτιώνουν τους όρους αμοιβής και εργασίας και των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές εργασίας, αφού οι ΣΣΕ ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από το αν η εργασία τους είναι πλήρης, μερική ή εκ περιτροπής».
Αναφερόμενη στις ρυθμίσεις που προκύπτουν από το νέο ασφαλιστικό διευκρινίζει ότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται βάσει του πραγματικού εισοδήματος και όχι τεκμαρτών εισοδημάτων (όπως πριν) «που συχνά απέχουν πολύ από τα πραγματικά» και υπογραμμίζει ότι «με αυτή την έννοια το νέο σύστημα είναι σαφώς δικαιότερο καθώς, μεταξύ άλλων, καταργεί την παράλογη διάκριση παλαιών και νέων ασφαλισμένων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η μεγάλη πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων δεν θα υποστούν καμία νέα επιβάρυνση στις εισφορές τους, ενώ πολλοί θα ευνοηθούν από το νέο ασφαλιστικό». Τάσσεται αρνητική στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, κάνοντας λόγο για παράλογες απαιτήσεις από τη μεριά του ΔΝΤ, που θέτουν εμπόδια στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και τονίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται απόλυτα και στο ζήτημα αυτό με τις θέσεις του ΔΝΤ.
«Θέση μας είναι ότι σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων δεν έχει καμία απολύτως λογική. Ο ορθός λόγος- και όχι κάποια ιδεοληψία- επιτάσσει την προστασία των θέσεων εργασίας. Αυτό το καταλαβαίνει και η πλειονότητα των θεσμών, με εξαίρεση το ΔΝΤ το οποίο εμμένει σε σειρά παράλογων απαιτήσεων θέτοντας εμπόδια στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Άλλωστε, τα ισχύοντα όρια προστασίας από τις ομαδικές απολύσεις, βρίσκονται στον μέσο όρο των κρατών- μελών της ΕΕ», σημειώνει η κ. Αχτσιόγλου και παρατηρεί ότι «πολλοί στοιχημάτιζαν πως θα κάνουμε πίσω, επιδιώκοντας την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οραματιζόμενοι οι ίδιοι περισσότερες απολύσεις. Μιλάω βέβαια για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία συνεχίζει αταλάντευτα στο δόγμα των απολύσεων. Έχει πραγματικά ενδιαφέρον που η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται απόλυτα και στο ζήτημα αυτό με τις θέσεις του ΔΝΤ». Η υπουργός Εργασίας, τονίζει ότι η Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση, να ενταχθεί η χώρα στο QE εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 και να μπορέσει να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο αναζήτησης ισορροπιών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών», σημειώνει η κ. Αχτσιόγλου και προσθέτει ότι αυτό που ζητάμε από το ΔΝΤ είναι να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του. «Από την πλευρά μας έχουμε υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προβούμε σε υποχωρήσεις αρχής στα εργασιακά ούτε και να νομοθετήσουμε νέα μέτρα λιτότητας για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος», διαμηνύει η υπουργός Εργασίας και καταλήγει λέγοντας ότι «όσο γρηγορότερα λάβει τις αποφάσεις το ΔΝΤ, τόσο εγγύτερα θα βρεθούμε σε μια συμφωνία».
politisonline
Αχτσιόγλου: Κεντρικό ζήτημα η επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων