Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές και τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο πραγματοποίησε Ο Δήμος Σκύδρας, την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέστηκε το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Πρωτομάρτυρα κι Αρχιδιακόνου Στεφάνου Σκύδρας από τους Σεβαστούς Πατέρες: Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Κορέστη και Ευστράτιο Ιμβριώτη.
Ακολούθησε ομιλία από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Πέλλας Ανδρέα Κλεάνθους.
Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο της Σκύδρας από τη Δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτή Πέλλας Διονύσιο Σταμενίτη, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Πέτρο Λίτσνη, tον Αναπληρωτή Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Πέλλας Αντιπύραρχο Παναγιώτη Φωστηρόπουλο, τον Εκπρόσωπο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ν.Πέλλας Δημήτρη Κωστάκη, και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Πέλλας Ανδρέα Κλεάνθους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη σιγή του ενός λεπτού και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από κλιμάκιο της Φιλαρμονικής του Δήμου Σκύδρας. Μοιράστηκαν κόλλυβα και διανεμήθηκε ειδικό φυλλάδιο με τίτλο: «Κύπρος – Ακόμα υπό κατοχή, ακόμη διαιρεμένη» που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τελετάρχης ήταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σκύδρας Θεόδωρος Αντωνιάδης.
Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους την εκδήλωση οι Βουλευτές του Νομού μας: Λάκης Βασιλειάδης και Θεοδώρα Τζάκρη. Συμμετείχαν: οι Αντιδήμαρχοι Ιωάννα Βέργου, Αθανάσιος Γίτσας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Τερζίδης, ο Πρόεδρος της κοινότητας Πετριάς-Πλευρώματος-Λουτροχωρίου Γρηγόριος Βόλτσης.
Με αφορμή την εκδήλωση η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου δήλωσε τα εξής: «Συμπληρώνονται 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που ξεκίνησε αρχικά στις 20 Ιουλίου 1974 και στη συνέχεια στις 14 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.
Σήμερα στην τεσσαρακοστή όγδοη «μαύρη» επέτειο της τουρκικής εισβολής μνημονεύουμε και τιμάμε τους αγωνιστές και τα θύματα-ανάμεσά τους και τους αγνοούμενους- εκείνης της τραγικής περιόδου που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια και τις επιπτώσεις της μέχρι τώρα. Η γειτονική μας χώρα δικαιολόγησε την εισβολή εκμεταλλευόμενη το χουντικό πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακάριου και τη θέση της ως εγγυήτριας δύναμης, ωστόσο τα σχέδια και η προετοιμασία της εισβολής ήταν προαποφασισμένα.
Σήμερα 48 χρόνια μετά η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει πάνω από το 36% του κυπριακού εδάφους, συνεχίζει την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους Τουρκοκυπρίους και τους εποίκους, συνεχίζει να καταπιέζει Ελληνοκύπριους που ζουν στα κατεχόμενα, συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τις περιουσίες τους, συνεχίζει να έχει κατοχικό στρατό, συνεχίζει την προκλητική και επεκτατική της πολιτική. Όμως, όσο συνεχίζεται αυτή η τραγική κατάσταση, θα συνεχίζεται η ένταση και η βία στην περιοχή, θα συνεχίζεται η διαίρεση της Κύπρου. Η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου πρέπει να εφαρμοστεί ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μεγαλόνησο για το καλό και την πρόοδο όλων των Κυπρίων και για όφελος όλης της Ανατολικής Μεσογείου.
Οφείλουμε βεβαίως όλοι να διδασκόμαστε από την ιστορία μας για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Δηλώνουμε ότι ο Ελληνισμός είναι ενωμένος και επαναλαμβάνουμε και διατρανώνουμε ότι είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της ειρηνικής συνύπαρξης, της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης των λαών. Ευχαριστώ από βάθους καρδιάς τους Σεβαστούς μας Πατέρες, ευχαριστώ τους προσκεκλημένους μας, όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και όσους συνέβαλλαν για την επιτυχία της».