Friday, 20 December, 2024

Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας: Καταγγελία στον εισαγγελέα από τους αγρότες προς τον ΤΟΕΒ

Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας: Καταγγελία στον εισαγγελέα από τους αγρότες προς τον ΤΟΕΒ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκύδρας, τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015, πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη  συζητήθηκε η λήψη απόφασης για τη στάθμη της λίμνης Βεγορίτιδας.

DSC00375

Η δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου ανέφερε πως «Το πρόβλημα μεταφέρεται σε μας, γιατί είμαστε οι τελικοί αποδέκτες. Με την Τάφρο 66 που έχει να καθαριστεί χρόνια- παρά τις προσπάθειές μας- δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί την όπια εισροή υδάτων της Βεγορίτιδας». Όλα αυτά, όπως είπε, τα έθεσε και στις διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για το ζήτημα ενώ σημείωσε πως η ευθύνη είναι της Διεύθυνσης Υδάτων και της Πολιτικής Προστασίας.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μ. Καραγιάννης υποστήριξε ότι «Η λίμνη είναι ευκαιρία να λειτουργήσει ως ταμιευτήρας για εποχές ξηρασίας. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να τη διαχειριστεί όπως πήγαν κάποιοι να κάνουν…».
Ο έτερος επικεφαλής της ελάσσονος, Μ. Κανάκης τόνισε επίσης πως χρειάζεται «συνολική διαχείριση του ζητήματος και ανέφερε πως βουλευτές του ΚΚΕ έθεσαν το θέμα στη Βουλή, όπου πήραν την απάντηση από τον Υπουργό πως δεν υπάρχει σχεδιασμός διαχείρισης. «Για αυτό πρέπει να πιέσουμε να εκπονηθεί άμεσα, όπως και να επιλυθούν τα ζητήματα κονδυλίων για τον καθαρισμό της Τάφρου 66 και της Βεγορίτιδας».
Πότε θα δώσει λύση ο Αντιπεριφερειάρχης και οι βουλευτές; διερωτήθηκε δημοτικός σύμβουλος.
Η κ. Ιγνατιάδου είπε ακόμη πως από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ο κ. Ρεσβάνης ήρθε με κλιμάκιο για να αξιολογήσουν ποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν. (Ο οποίος μάλιστα υπενθύμισε ότι αν δε γίνει το φράγμα του Αλμωπαίου, δε θα λυθεί το πρόβλημα).
Το Σώμα κατέληξε ομόφωνα στην απόφαση πως χρειάζεται ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης που θα περιλαμβάνει και τη Σκύδρα.

DSC00379

Ερωτήματα για την κατασκευή εργοστασίου ενεργειακής καύσης αποβλήτων
Στο δεύτερο θέμα, έγινε ενημέρωση από την Τεχνική Υπηρεσία για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω καύσης αποβλήτων, στην Τ.Κ. Λιποχωρίου, που συζητήθηκε και σε προηγούμενο συμβούλιο, προσπαθώντας να δοθούν περαιτέρω διευκρινήσεις. Το συμπέρασμα ήταν ότι δε θα μπορέσει η Τ.Υ. ή ο δήμος να έχει περισσότερα στοιχεία αν δεν βγει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ενδιαφερόμενη εταιρία. Στη συνεδρίαση προσκλήθηκε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γ. Ζιώγας από τον Μ. Κανάκη, λόγω της ιδιότητας του ως χημικού. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «δε γνωρίζουμε στην πορεία αν θα ξηρανθεί οποιοδήποτε αστικό υλικό με κίνδυνο για το περιβάλλον και τους κατοίκους». Με όλα αυτά, ο κ. Καραγιάννης ρώτησε αν θα επηρεαστούν περιοχές όπως το Ριζό, η Πετριά και το Αρσένι…

Εγκρίθηκε ο καθαρισμός της Τάφρου 66
Το θετικό που ήρθε ως είδηση από την ενημέρωση που έκανε ο κ. Ζιώγας ήταν ότι μέσα στην έγκριση έργων 7,5 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, εντάσσεται και ο καθαρισμός της Τάφρου 66.

Καταγγελία στον ΤΟΕΒ
Αγρότες της περιοχής που παρίστανται στο συμβούλιο έθεσαν το ζήτημα της άρδευσης από τον ΤΟΕΒ που όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος που μίλησε: «Ο ΤΟΕΒ λυμαίνεται τους παραγωγούς 150.000 ευρώ και διεκδικούνται από το δήμο. Εμείς ζητήσαμε να τα βρει ο δήμος με τον ΤΟΕΒ γιατί δεν έχουμε να ποτίσουμε. Κάποιοι επιτήδειοι έπαιρναν τα χρήματα υπέρ δήμου και τα έβαζαν στην τσέπη τους. Επειδή υφίσταται η αντιδικία η κα δήμαρχος είπε ότι δε θα δώσει την πομώνα. Ξέρουμε όλοι ότι είναι αφερέγγυοι, για αυτό και μεις θα απευθυνθούμε στον εισαγγελέα για να το καταγγείλουμε» είπε. Η δήμαρχος και ο κ. Σουρουτζίδης δήλωσαν πως ο ΤΟΕΒ χρησιμοποιεί τους αγρότες για να πιέσει το δήμο, λειτουργώντας εκβιαστικά. Δεν πληρώνει τη ΔΕΗ και θέλει να την πληρώνει ο δήμος.
«Είμαι θεατής στο ίδιο έργο τα τελευταία χρόνια» υποστήριξε η δήμαρχος. «Σε λάθος πόρτα ήρθατε, να πάτε στον ΤΟΕΒ και στον εισαγγελέα εφόσον προπληρώνετε…» είπε.
Ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για τυχοδιώκτες και κατηγόρησε τους κκ Ιμβριώτη και Τρυψιάνη πως δεν πήγαν τις 5.000 ευρώ προκαταβολή στο δήμο το πρωί της Δευτέρας, όπως είχαν υποσχεθεί ενώ «αυτοί προεισέπραξαν το ποσό των 18 ευρώ και μεις καιγόμαστε, δεν έχουμε να ποτίσουμε».
Η κ. Ιγνατιάδου καταλήγοντας τόνισε πως θα αναζητηθούν ευθύνες «θα τους πάμε στα δικαστήρια. Δε γίνεται να εισπράττουν από τους αγρότες και τελικά να παρέχει τις υπηρεσίες ο δήμος».
Στη συνέχεια συζητήθηκε η τροποποίηση της αριθ. 222/2009 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να μπει τέλος στην αναρχία, όπως ειπώθηκε.
Άλλα θέματα αφορούσαν την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων» και την παράταση της προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΧΑΔΑ Ριζού».
Χ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου