Saturday, 27 April, 2024

Διονύσης Σταμενίτης: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εκτός από τον Ευρωπαϊκό»

Διονύσης Σταμενίτης: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εκτός από τον Ευρωπαϊκό»

Οι μέρες που διανύουμε είναι οι πιο κρίσιμες στην νεότερη ιστορία μας και είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να αντιδράσουμε με ψυχραιμία και με μοναδικό γνώμονα  το καλό της πατρίδας μας. Το δίλημμα που τόσο εκβιαστικά θέτει η κυβέρνηση είναι στην πραγματικότητα μια απόφαση για την ευρωπαϊκή ή όχι πορεία της πατρίδας μας. Επομένως, η επιλογή στο ΝΑΙ είναι πρώτον, επιλογή στην Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Δεύτερον, ΝΑΙ σημαίνει επιλογή στη διασφάλιση των καταθέσεων και στο άνοιγμα και την ομαλή λειτουργία των τραπεζών. Τρίτον, το ΝΑΙ είναι  επιλογή στην απρόσκοπτη παροχή μισθών και συντάξεων στους πολίτες. Τέταρτον, το ΝΑΙ επιλογή στη διασφάλιση των προγραμμάτων της Ευρώπης, όπως το ΕΣΠΑ και οι αγροτικές επιδοτήσεις, που συνολικά φέρνουν στη χώρα πάνω από 43 δις ευρώ, έως το 2020. Πέμπτον, είναι ένα ΝΑΙ στη διαφύλαξη και ισχυροποίηση του εθνικού πυλώνα και της πιο βασικής πηγής εσόδων για τη χώρα, του Τουρισμού.Και τέλος, ΝΑΙ σημαίνει επιστροφή της χώρας και της οικονομίας στην ομαλότητα και την κανονικότητα.

Είναι σημαντικό όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι οποιαδήποτε άλλη στάση θα ρίξει τη χώρα μας στην άβυσσο και η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη καθώς ένα ΟΧΙ  θα σήμαινε αδυναμία ανταπόκρισης στις διεθνείς οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας, έξοδος από το Ευρώ και μετάβαση στη δραχμή με απρόβλεπτες, χαοτικές συνέπειες για την οικονομία και τους πολίτες. Ακόμη η επιλογή στο ΟΧΙ θα είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από κάθε αναπτυξιακό πακέτο της Ευρώπης, αλλά και απώλεια πόρων από το ΕΣΠΑ και τις αγροτικές επιδοτήσεις που συνολικά ξεπερνούν τα 43 δις. Επιπρόσθετα, ΟΧΙ σημαίνει νέα εκτίναξη του δημόσιου χρέους, μεγάλο μέρος του οποίου υπόκειται σε μη ελληνικό δίκαιο και είναι αδύνατο να μετατραπεί σε εθνικό νόμισμα με ένα απλό νόμο από την ελληνική Βουλή. Επομένως, σε δραχμικούς όρους το χρέος θα αυξηθεί αντίστοιχα με το ύψος της υποτίμησης, με την επιπλέον επιβάρυνση των κεφαλαίων που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ELA. ΟΧΙ, σημαίνει κατάρρευση των τραπεζών και απώλεια καταθέσεων, αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων αλλά και έλλειψη βασικών αγαθών όπως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Επίσης, ΟΧΙ σημαίνει διακοπή έργων υποδομών (δρόμοι, γέφυρες, πλατείες και έργα αστικής ανάπλασης χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ). ΟΧΙ,σημαίνει ότι δεν διαγράφονται τα δάνεια, αλλά αντίθετα θα καταστεί πιο δύσκολη η αποπληρωμή τους, αφού θα εκτοξευθούν τα επιτόκια τους και θα υποτιμηθούν οι μισθοί. Τέλος ΟΧΙ, σημαίνει διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Ελλάδας, η οποία όντας σε πολύ δυσχερή θέση δε θα μπορεί να παρακολουθήσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τυχόν προκλήσεις από άσπονδους γείτονες.

Συνεπώς είναι πολύ κρίσιμο και έχει σήμερα τη μεγαλύτερη αξία να τονίσουμε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν τομέα της δημόσιας αλλά και ιδιωτικής μας ζωής και καθημερινότητας. Η επιστροφή στη δραχμή θα έχει δραματικές συνέπειες και θα ανοίξει πληγές που θα πρέπει να χαθούν πολλά χρόνια για τις κλείσουμε.

Η απόφαση της κυβέρνησης όμως να θέσει ένα ασαφές και ουσιαστικά ανύπαρκτο ερώτημα δεν έχει μόνο αρνητικές συνέπειες στην οικονομία μας αλλά είναι και βαθύτατα διχαστική. Προκείμενου να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους αλλά και να μην «κακοκαρδίσουν» το εσωτερικό των κομμάτων τους οι κ. Τσιπρας και Καμμενος προτιμούν να διχάσουν τον ελληνικό λαό, εκμεταλλευόμενοι την ταλαιπωρία και τον πόνο των συμπολιτών μας.

Βασική και αδιαπραγμάτευτη θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται  μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρώ, ως ισότιμο και ισχυρό μέλος. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εκτός από τον Ευρωπαϊκό. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για όλους λοιπόν πρέπει ενωμένοι να δώσουμε την απάντηση που θα θωρακίσει και θα κρατήσει όρθια την πατρίδα μας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου