Saturday, 18 May, 2024

Διονύσης Σταμενίτης: «Ο Πολιτιστικός πλούτος της Πέλλας αναδεικνύεται μέσα από σημαντικά έργα»

Δήλωση του Βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύση Σταμενίτη για την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και για το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε.

«Για δεύτερη φορά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη επισκέπτεται την περιοχή μας έχοντας στη «βαλίτσα» της σημαντικά έργα για τον τομέα του Πολιτισμού της Πέλλας, αποδεικνύοντας ότι ο Νομός Πέλλας βρίσκεται σε υψηλή θέση στον σχεδιασμό του Υπουργείου.

Η επίσημη ανακοίνωση για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης του έργου της συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Βυζαντινού Κάστρου των Μογλενών (Κάστρο Χρυσής), μας προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση που θα αναδείξει τον πλούτο της ιστορίας του τόπου μας που συνδέεται με τη Μεταβυζαντινή εποχή, αναδεικνύοντας έτσι μια ακόμα πτυχή του φάσματος της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομίας, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Είναι αναμφίβολα ένα έργο με ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της Χρυσής, της Αλμωπίας αλλά και της Πέλλας συνολικά ενώ πρέπει να τονίσουμε ότι το Κάστρο της Χρυσής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βυζαντινής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Όσον αφορά τα τεχνικά ζητήματα, θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για ένα αίτημα που προσωπικά είχα θέσει στην Υπουργό το καλοκαίρι του 2020 ενώ στη συνέχεια μαζί με τον Δήμαρχο κ. Μπάτση καταθέσαμε στην ίδια την έκθεση για την κατάσταση του μνημείου. Από την πρώτη στιγμή η ανταπόκριση της Υπουργού υπήρξε θετική, συζητήθηκε το πλαίσιο επι του συγκεκριμένου και σχεδιάστηκαν όλες οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν. Μάλιστα η Υπουργός στην προηγούμενη επίσκεψη της στον Νομό μας είχε δεσμευθεί για την εξέλιξη που έχουμε μπροστά μας σήμερα.Αναφορικά με το έργο ανακατασκευής και συντήρησης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών (Μητρόπολη) αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερης σημασίας παρέμβαση, την οποία προσωπικά έχω διεκδικήσει και παρακολουθήσει βήμα προς βήμα, και είμαι υποχρεωμένος να τονίσω ότι και σε αυτήν την περίπτωση, από την πρώτη στιγμή, η ανταπόκριση της Υπουργού ήταν θετική, γεγονός άλλωστε που το αποδεικνύει και το σημερινό αποτέλεσμα, όπου, όπως ενημερωθήκαμε, αναμένονται οι εγκρίσεις των τελευταίων μικρών μελετών από το ΚΑΣ και υπάρχει η θετική εισήγηση της Υπουργού για χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.

Τέλος, εξίσου σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η παραχώρηση της Εθνικής Τράπεζας στο Υπουργείου Πολιτισμού του Τζαμιού Ισκεντιρμπεή  και η μετατροπή του από πλευράς της Πολιτείας σε έναν πολυχώρο Πολιτισμού, Τέχνης και Γραμμάτων. Είναι μια εξέλιξη με διττή σημασία, καθώς ένα πολιτιστικό μνημείο αξιοποιείται και βγαίνει στην επιφάνεια από τη μία και από την άλλη αποδίδεται στην πόλη των Γιαννιτσών ένας χώρος που θα εμπλουτίσει το πολιτιστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής.Όπως δήλωσα και προ ημερών, μετά τη δρομολόγηση των ενεργειών για το Κάστρο της Χρυσής και τη Μητρόπολη των Γιαννιτσών, έχουμε μπροστά μας την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν τον τομέα του Πολιτισμού στο Νομό Πέλλας καθώς αναμένουμε και τις εντάξεις σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα παρεμβάσεων για την αναβάθμιση του πολυχώρου πολιτισμού M. Αλέξανδρος και περιβάλλοντος χώρου, για την Περιοχή Βαρόσι, για τον Αρχαιολογικό χώρο Λόγγου και για τον Αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, έργα για τα οποία η ίδια η Υπουργός κ. Μενδώνη ενημερώθηκε κατά την επίσκεψη της στο Νομό Πέλλας τον Ιούλιο του 2021 και η οποία πρέπει να πούμε ότι δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, και το αποδεικνύει με πράξεις,

Αποδεικνύεται λοιπόν, για ακόμη μια φορά, η συνέπεια μεταξύ των όσων λέμε και αυτών που πράττουμε.  Κάτι που έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η δική μας, ο Νομός Πέλλας, που ομολογουμένως στερήθηκε έργων τα προηγούμενα χρόνια. Με τη σημερινή κυβέρνηση πολλά ζητήματα παίρνουν το δρόμο τους και αυτό δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου