Sunday, 28 April, 2024

ΔΣ Πέλλας: Τα γεμάτα ταμεία με 10.200.000 € που άφησε ο Στάμκος και η ψήφιση του προϋπολογισμού

Η ψήφιση του προϋπολογισμού και του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης του Δήμου Πέλλας για το 2024 συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, με εισηγήτρια του θέματος, την αντιδήμαρχο Οικονομικών, Π. Δεντσίδου. Ο Προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 74.368.864,19 ευρώ.

Ο επικεφαλής της μείζονος, Στ. Καστερίδης ζήτησε από τον δήμαρχο να γνωστοποιηθούν τα οικονομικά στοιχεία των δύο καταργηθέντων Επιχειρήσεων (ΔΗΚΕΠΑΠ και ΚΕΚΑΠΠΑ) σε σχέση με τους προϋπολογισμούς τους, τι υποχρεώσεις αφήσανε για να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για το τι παραλάβαμε…

Παραδέχθηκε ότι «Έμεινε ένα τεράστιο οικονομικό μαξιλάρι» αν και δεν είδαμε την ανάπτυξη, όπως περιμέναμε για τον δήμο μας… όπως ισχυρίστηκε.

Επίσης, ρώτησε για το ποιες μελέτες είναι έτοιμες ή προς προκήρυξη ενώ κατατέθηκε και μία αίτηση από την παράταξη του κ. Καστερίδη για να «αποτυπωθούν όλες οι αναθέσεις, μελέτες, έργα, κλπ. ή αν υπάρχει πχ κάτι ‘καραμπινάτο’ ως απευθείας ανάθεση, κα.» ενώ ψήφισε παρών στον προϋπολογισμό.

Ο δήμαρχος Στ. Φουντουκίδης, απαντώντας είπε πως: «Συμμετέχετε δέκα χρόνια στα ΔΣ οπότε και γνωρίζετε εν ολίγοις ότι δεν υπάρχει κάτι ‘καραμπινάτο’, οπότε μη χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις…» για τις απευθείας αναθέσεις, υποστήριξε ότι δεν είναι κάτι παράνομο, μπορούν να γίνονται μέχρι ενός ποσού…

Ο πρ. δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος στην τοποθέτηση του, μίλησε για το αποθεματικό που άφησε η δική του δημοτική αρχή, της τάξης των 10 εκατ. 200.000 €.

«Κάποιους τους στοιχειώνει ακόμη η περίοδος της διοίκησης μας»… σχολίασε ο κ. Στάμκος!

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ελάσσονος είπε ότι «η διοίκηση μας άφησε ‘ταμείο’ 10.200.000 €. Λεφτά του δήμου, που υπάρχουν, γιατί; Εμείς δεν ξέραμε να τα αναλώσουμε; Δεν σκεφτήκαμε ούτε μία μέρα να πάρουμε δάνειο. 13 χρόνια δεν τολμήσαμε να σκεφτούμε για τραπεζικό δανεισμό… γιατί όταν αναλάβαμε (από τους πέντε πρ. δήμους) ήταν  θηλιά στον λαιμό. Η μοναδική περίπτωση που θελήσαμε να πάρουμε δάνειο ήταν για την αντικατάσταση των λαμπτήρων σε led και αυτό γιατί θα σήμαινε εξοικονόμηση προς τους δημότες. Το κόστος του ηλεκτρικού το 2019 ήταν 1.600.000 € ενώ το 2023 έγινε 4 εκατ. το κόστος του ηλεκτρικού! Αυτός είναι λοιπόν, ο λόγος που οι υποχρεώσεις έφτασαν τα 5 εκατ. ο δήμος δεν πληρώνει ρεύμα, οι δημότες χρεώνονται!Αυτό δεν το κατάλαβαν κάποιες παρατάξεις…». Επίσης, ο κ. Στάμκος επεσήμανε κάποια έξοδα, πχ για αμοιβή, επιχειρησιακού προγράμματος δήμου Πέλλας… λέγατε έχουμε όραμα και σχέδιο, να το υλοποιήσετε. Αλλά στο ξεκίνημα πρώτα γίνεται ο Στρατηγικός σχεδιασμός και μετά έχουμε το σχέδιο δράσης, δεν μπορώ να καταλάβω, θα έρθουν κάποιοι… μυαλοπώληδες να μας πάρουν λεφτά για μελέτες.. να μας πουν τι; Πώς να περπατήσουμε τον δήμο; Έχουμε ικανότατα στελέχη στον δήμο για να το κάνουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε τι; Είναι δική μας υπόθεση, όπου γίνονται εκ των εν όντων. Να έρθει κάποια εταιρία να μας κάνει καμιά ρετσέτα σαν του Καρπενησίου… ο δήμος Πέλλας δεν είναι Καρπενήσι! Που να ξέρουν τι έχει προηγηθεί στον δήμο ή το όραμα σας, κλπ… όπως και για το θέμα εσωτερικής υπηρεσίας, για τον κωδικό ανάθεση υπηρεσίας για την τροποποίηση του οργ. Εσωτ. Υπηρεσίας δήμου Πέλλας. Έχουν γίνει εδώ μαραθώνιες συζητήσεις και είναι κάτι που αφορά τον ίδιο τον δήμο. Τώρα δεν έχουμε και τη ΔΗΚΕΠΑΠ, οπότε δεν υπάρχει ζήτημα να δοθούν έξτρα χρήματα…». Παρόλα αυτά ο κ. Στάμκος ψήφισε τον προϋπολογισμό «καλή τη πίστη» και όπως είπε ‘βλέπουμε στη διάρκεια του έτους πως θα κινηθεί η δημοτική αρχή’.

ΕΔΩ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ LIVE https://www.facebook.com/logostispellas/videos/358549650408626

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου