Saturday, 27 April, 2024

Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει για αίτηση το Α21, η πληρωμή

Το επίδομα παιδιού πληρώνεται στο τέλος του Φεβρουαρίου, για όσες αιτήσεις έγιναν μέχρι 15 Ιανουαρίου. Δείτε πότε θα ανοίξει το Α21 για νέα αίτηση.
Το επίδομα παιδιού θα πληρωθεί τις επόμενες μέρες, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο ΟΠΕΚΑ. Μάλιστα μετά την πληρωμή, που θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου το σύστημα Α21 θα ανοίξει πάλι για τις νέες αιτήσεις του 2020.
Το επίδομα παιδιού, που θα πληρωθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, αφορά την εμβόλιμη συμπληρωματική 6η δόση του 2019. Δηλαδή αφορά τις αιτήσεις που έγιναν μέχρι 15 Ιανουαρίου 2020.
Η πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το επίδομα παιδιού, είναι και φέτος προσβάσιμη όπως και πέρυσι μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr). Η είσοδος γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.
Για τη χορήγηση της δόσης του πρώτου διμήνου 2020 θα ληφθεί υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα που οι δικαιούχοι είχαν το 2018. Από την δεύτερη δόση απαιτείται υποβολή νέας φορολογικής δήλωσης για να ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2019, όμως αν και φέτος οι δηλώσεις υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουνίου τότε και η δεύτερη δόση θα δοθεί με τα εισοδήματα του 2018.
Αιτήσεις Α21 για το επίδομα παιδιού 2020 θα υποβάλλονται διαρκώς-όπως και πέρυσι-μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2021.
Αμέσως μετά την εκκαθάριση της καταβολής της πρώτης δόσης για το 2020 η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις, στις αρχές Μαρτίου. Οι καταβολές θα είναι διμηνιαίες όπως και το 2019. Τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά για το 2020, όποτε κι αν υποβάλλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους έως και 15/1/2021, όπως έγινε και πέρυσι.
Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών.
Επίδομα παιδιού: Δόσεις πληρωμής
Η πρώτη διμηνιαία δόση του 2020 (για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) θα καταβληθεί την Τρίτη 31 Μαρτίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση για το επίδομα παιδιού 2020 μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Οι υπόλοιπες δόσεις θα καταβληθούν ως εξής :
– δεύτερη δόση επιδόματος παιδιού, Μαρτίου και Απριλίου θα δοθεί Παρασκευή 29 Μαΐου 2020
-τρίτη δόση επιδόματος παιδιού, Μαΐου Ιουνίου θα δοθεί Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020
-τέταρτη δόση του Επιδόματος Παιδιού Ιούλιος – Αύγουστος θα δοθεί Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020
– πέμπτη δόση επιδόματος παιδιού Σεπτέμβριος – Οκτώβριος θα δοθεί Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020
-έκτη δόση του Επιδόματος Παιδιού Νοέμβριος – Δεκέμβριος θα δοθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων του 2020.
Επίδομα παιδιού: Οι αλλαγές του 2020
Αλλαγές έρχονται το 2020 στο επίδομα παιδιού που θεσμοθετήθηκε το 2018. Αναλυτικότερα για τους νέους δικαιούχους του επιδόματος, μετανάστες – πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι δεν είναι ομογενείς, δεν είναι πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε., δεν έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες με βάση το νέο νόμο του 2019 και δεν έχουν ούτε το καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, το επίδομα θα χορηγείται μόνο σε όσους διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 έτη πριν την υποβολή της αίτησης. Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης είναι τα εξαρτώμενα τέκνα τους να βρίσκονται στην Ελλάδα.
Το μόνιμο και νόμιμο της διαμονής επί 12ετία στη χώρα αποδεικνύεται από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος καθ’ έκαστο φορολογικό έτος.
Ως υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νοείται η υποβολή δήλωσης για κάθε έτος ανελλιπώς και εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολή της. Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων πολιτών παραμένει η 5ετία μόνιμης και νόμιμης διαμονής ως προϋπόθεση για την λήψη του επιδόματος παιδιού.
Για τα ανήλικα παιδιά, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής τους σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής τους, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του.
Η ρήτρα αυτή εφαρμόζεται από το σχολικό έτος 2020-2021. Ωστόσο υπάρχει και μεταβατική διάταξη για τους μετανάστες που λαμβάνουν ήδη από το 2018 το Επίδομα Παιδιού, ώστε να μην το χάσουν από το 2020 αλλά να συνεχίσουν να το λαμβάνουν με την προϋπόθεση της 5ετίας. Αναφέρεται λοιπόν πως «πολίτες τρίτων χωρών, στους οποίους έχει χορηγηθεί επίδομα παιδιού εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα παιδιού υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, βάσει των οποίων το επίδομα τους χορηγήθηκε και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της τροποποιητικής ρύθμισης».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου