Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, για την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων
και λοιπών επικίνδυνων παραβάσεων, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής πραγματοποιεί εντατικοποιημένους ελέγχους, μετά και τον θάνατο των δύο νεαρών (δείτε εδώ και εδώ).
Σοβαρό είναι το ζήτημα και στον Νομό Πέλλας, που δεν έχει θιχτεί από κανέναν, όπου σχεδόν κάθε βράδυ, ακόμη και με την απαγόρευση κυκλοφορίας, υπάρχουν άτομα, νεαρής ηλικίας ως επί το πλείστον, που συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία της ΠΕ, γνωστά συνήθως στην Αστυνομία, όπως στον κόμβο Γυψοχωρίου, στο Μαυροβούνι, έξω από την Έδεσσα, κλπ. και κάνουν αυτοσχέδιους αγώνες… Η Αστυνομία γενικά, ως περιφερειακή Διεύθυνση και η Τροχαία ειδικότερα, με όποιους εκπροσωπείται στον Νομό, έχει γίνει περισσότερο εσωστρεφής τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς η ενημέρωση έρχεται μόνο από τα κεντρικά της Θεσσαλονίκης. Και αυτό… όταν συμβεί το μοιραίο! Ενημέρωση για την πρόληψη χρειάζεται συνεχώς. Και ένα παιδί να ακούσει και να αντιληφθεί την επικινδυνότητα των πράξεων του, θα είναι κέρδος… Γονείς ανυποψίαστοι στο σπίτι, με τα παιδιά τους έξω να βάζουν κόντρες, πολλές φορές ούτε καν με άδεια οδήγησης (ή μόνο για 50αρακι και οδηγούν χιλιάρα) ή με δίκυκλο του φίλου τους… Το θέμα δεν είναι η καταστολή επίσης. Έστω και γίνονται τροχονομικοί έλεγχοι και βεβαιώνονται παραβάσεις, ο νέος νομίζει ότι έχει το στοιχείο της «Αθανασίας»! Δεν το ενδιαφέρουν οι συνέπειες, αν ‘’φάει’’ πρόστιμο γιατί οδηγάει χωρίς κράνος. Θα πατήσει το γκάζι της φτιαγμένης μηχανής και θα φύγει… Ενημέρωση περισσότερη χρειάζεται με καθημερινά στοιχεία, από πλευράς Αστυνομίας.
Στους τροχονομικούς ελέγχους οδηγών και οχημάτων, οι βασικές παραβάσεις είναι:
για μη χρήση προστατευτικού κράνους, για θόρυβο, για φιμέ ανεμοθώρακες, για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, για 2 για επικίνδυνους ελιγμούς και για αντίθετη κίνηση στις οδούς.