Saturday, 27 April, 2024

Εφορία: Τι φέρνει το 2024 σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων

Από την πρώτη κιόλας μέρα του 2024 άρχισαν να ξεδιπλώνονται όλα τα νέα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα και αλλάζουν ριζικά τα όσα ήξεραν επαγγελματίες, νοικοκυριά αλλά και όσοι διαχειρίζονται ακίνητα.

Προφανώς η μεγάλη ανατροπή του νέου έτους είναι ο νέος τρόπος φορολόγησης των περίπου 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών που πλέον θα γίνεται με τεκμαρτό τρόπο. Στον αντίποδα πάνω από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με παιδιά θα δουν να αυξάνονται τα οι καθαρές αμοιβές τους λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν νέα κίνητρα για ανακαινίσεις ενώ καταργούνται τα μετρητά στις αγοροπωλησίες σπιτιών οικοπέδων κ.λπ.. Αλλαγές έρχονται και στο φορολογικό καθεστώς εκείνων που διαχειρίζονται ακίνητα τα οποία διαθέτουν για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές που έχουν στην κατοχή τους, πάνω από 3 ακίνητα, θεωρούνται από την Εφορία επιχειρηματίες και θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία. Ειδικότερα οι βασικότερες αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024:

Επαγγελματίες

Η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων θα γίνει το 2024, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023, με τεκμαρτό τρόπο. Ωστόσο προβλέπονται εξαιρέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων εστιάζονται στους νέους επαγγελματίες, σε όσους έχουν δραστηριότητα σε περιοχές με μικρό πληθυσμό, τους πολύτεκνους κ.λπ..

Το ανώτερο τεκμαρτό εισόδημα καθορίζεται στις 50.000 ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το τεκμήριο όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπως ασθένεια, εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας, φυσικές καταστροφές, λόγοι ανωτέρας βίας κ.λπ., για τους αυτοαπασχολούμενους με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ) έως 3 εργοδότες, ενώ η απαλλαγή αφορά και τους αγρότες. Βασικό κριτήριο για το ύψους του τεκμηρίου είναι ο βασικός μισθός.

Το τεκμήριο μεταβάλλεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου. Έρχεται δε, οριζόντια μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος που σήμερα είναι 650 ευρώ και πλέον θα διαμορφωθεί στα 325 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες. Για κάθε επιπλέον υποκατάστημα το Τέλος μειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.

Νοικοκυριά

Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με παιδιά. Σε ετήσια βάση η ελάφρυνση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Πλέον η καταβολή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) θα γίνεται πλέον αποκλειστικά με χρεωστική κάρτα. Επίσης αυξάνεται το πρόστιμο για συναλλαγές με μετρητά.

Για αγορές αξίας πάνω από 500 ευρώ με μετρητά, από 100 ευρώ που είναι σήμερα, θα διαμορφωθεί στο διπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις από τους συζύγους θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και αυτές θα είναι δεσμευτικές και για τους δύο και δεν θα μπορούν να αναιρεθούν μετά το πέρας της εν λόγω ημερομηνίας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου