Saturday, 27 April, 2024

Η Δήμαρχος Σκύδρας για την υφιστάμενη υγειονομική κρίση – Ευχές για τη νέα χρονιά

Η Δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου μιλά για τη δύσκολη φετινή χρονιά, τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής αρχής 
για την αντιμετώπιση του covid-19 και τέλος, δίνει με αισιοδοξία τις ευχές της για το 2021 σε όλον τον κόσμο:

Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ανταλλάσσαμε ευχές για το 2020 και σχεδιάζαμε τα προγράμματα και τις δράσεις μας για τη νέα χρονιά, κανένας μας δεν ανέμενε και δεν μπορούσε να φανταστεί την υγειονομική κρίση που θα ξεσπούσε από τις αρχές σχεδόν του 2020 εξαιτίας της εμφάνισης και της διασποράς του νέου κορωνοϊού που απλώθηκε τάχιστα σ΄όλον τον πλανήτη.
Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεων, που αυτή επέφερε ξαφνικά, απετέλεσαν αναμφίβολα την άμεση προτεραιότητα,το πρώτιστο καθήκον και την υποχρέωση της πολιτείας, όλων των φορέων και όλων των πολιτών στο βαθμό που αναλογούσε στον καθένα.
Ως Δήμος Σκύδρας κινητοποιηθήκαμε και οργανωθήκαμε άμεσα για την προστασία και την προφύλαξη όλης της κοινωνίας κι όλων των συμπολιτών μας με προτεραιότητα στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στα σχολεία κ.α.
Ενδεικτικά υπενθυμίζω τα εξής:
•συστάθηκε άμεσα ειδική ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης από αιρετούς και στελέχη του Δήμου Σκύδρας,
•με πρωτοβουλία μας λήφθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μείωση των μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων με μισθωτές που ανέστειλαν τη λειτουργία των επιχειρήσεών και μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τα καταστήματα λόγω της πανδημικής κρίσης,
•αναδιοργανώθηκε και επεκτάθηκε το εύρος και ο χρόνος δραστηριοτήτων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»,
•εκτελέστηκαν επανειλημμένες απολυμάνσεις σε όλα τα δημοτικά κτίρια, στα σχολεία, στους Ιερούς Ναούς, στις πλατείες, στα Α.Τ.Μ. των τραπεζών κ.α.
•έγιναν διανομές τροφίμων και ειδών υγιεινής σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη,
•λειτούργησε και διευρύνθηκε η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης,
•πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες εξετάσεις ελέγχου του κορωνοϊού στα στελέχη του Δήμου και σε συμπολίτες μας,
•τηρήσαμε όλα τα μέτρα και τους όρους, ώστε οι λαϊκές αγορές να πραγματοποιούνται με ασφάλεια για όλους,
•στηρίξαμε με κάθε τρόπο και με ό,τι μας ζητήθηκε από το Κέντρο Υγείας Σκύδρας,
•προσφέραμε δωρεάν σε μαθητές των σχολείων μας συσκευές laptop για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση,
Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος μας λειτούργησε αναγκαστικά με μειωμένο προσωπικό λόγω της εκ περιτροπής εργασίας-τηλεργασίας και της παροχής των αδειών του ειδικού σκοπού, εν τούτοις κατάφερε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του απέναντι στους συνδημότες μας και στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας στο μέτρο του δυνατού. Δυστυχώς, όμως, αναγκαστήκαμε να ματαιώσουμε σημαντικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες εμβληματικού χαρακτήρα και σημαίνουσας κοινωνικής και οικονομικής αξίας για τον τόπο και για το Δήμο μας. Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θέλω εκ μέρους του Δήμου μας να ευχαριστήσω θερμά όλους τους θεσμικούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς-συνδικαλιστικούς-εθελοντικούς συλλογικούς φορείς και τους συμπολίτες μας που στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας κι αλληλεγγύης συνεργάστηκαν μαζί μας και συνεισέφεραν με τον τρόπο τους στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης.
Το δεύτερο πανδημικό κύμα που εμφανίστηκε πριν από δύο μήνες και πλέον δείχνει ακόμη ισχυρό και ανθεκτικό απέναντι στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που είχαν μάλιστα επιβληθεί για κάποιο διάστημαπριν από λίγο καιρό στην Περιφερειακή μας Ενότητα και σε πολλά μέρη σε όλη τη χώρα.
Οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονταν και δοκιμάζονται σκληρά. Δυστυχώς βιώσαμε και βιώνουμε την απώλεια συνανθρώπων, συμπολιτών και οικείων μας προσώπων. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) υφίσταται εδώ κι ένα χρόνο περίπου ασφυκτικές πιέσεις με τα νοσοκομεία να αγωνίζονται μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες και καταβάλλοντας υπεράνθρωπες, συγκινητικές προσπάθειες. Στο ιατρικό, νοσηλευτικό και κάθε μορφής προσωπικό των Νοσοκομείων μας και των Κέντρων Υγείας, θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά, οφείλουμε βαθιά ευγνωμοσύνη και πάμπολλες ευχαριστίες. Η δε πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει με την με κάθε τρόπο ενίσχυσή του σε ανθρώπινο προσωπικό και μέσα αλλά και την ανάλογη μισθολογική του επιβράβευση.
Η μεταδοτικότητα, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός των εισαγομένων στα νοσοκομεία-Μ.Ε.Θ., ο αριθμός των εξερχομένων από θεραπεία, οι ανθρώπινες απώλειες καθορίζουν τις ενέργειές μας και κρίνουν την κοινωνική και οικονομική ζωή όλων μας. Η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει έγκαιρα και να λαμβάνει στο μέτρο του δυνατού όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης και τώρα και στο μέλλον.
Ο νέος κορονοϊός χτυπά χωρίς διακρίσεις κι ανελέητα τον πλανήτη και τη χώρα μας. Η υγειονομική ανάκαμψη και η ισοπέδωση της καμπύλης αργεί. Η πορεία της πανδημίας καθορίζει τα μέτρα και την αυστηροποίηση ή τη σταδιακή άρση της καραντίνας.
Δυστυχώς, οι μαθητές διέκοψαν και πάλι την εκπαίδευσή τους μέσα στις σχολικές αίθουσες.Η κοινωνική αποστασιοποίηση, ποιος θα το φανταζόταν, ότι θα ήταν ένα μέτρο επιβεβλημένο για την προστασία και τη σωτηρία μας.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι άνθρωποί του σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της φονικής φύσης κι επέλασης του νέου κορονοϊού. Στην εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας και προστασίας αξιοσημείωτη είναι η συμβολή της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των ενόπλων δυνάμεων.
Στη δίνη της πανδημικής λαίλαπας περιστρέφονται τα πάντα.Η συστράτευση όλων είναι απαραίτητη διότι η πίεση είναι αφόρητη, το επιδημιολογικό φορτίο υψηλό, η κατάσταση εύθραυστη, μεταβαλλόμενη κι απρόβλεπτη. Οι απώλειες συνανθρώπων μας μια δυστυχής πραγματικότητα.
Αυτό που προέχει είναι να κρατήσουμε όχι μόνο μια γραμμή επικοινωνίας, αλλά το κυριότερο μια γραμμή συνεννόησης και συνεργασίας πάνω στην οποία θα συνεχίζουμε να ορθώνουμε την κοινή γραμμή άμυνας και προστασίας. Διότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακά σημεία. Πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να αποβάλλουμε κατά το δυνατόν το άγχος. Ας αφήσουμε τις όποιες αντιπαραθέσεις, αφού ο κίνδυνος είναι κοινός για όλους και η συνδρομή όλων απαραίτητη για την αντιμετώπισή του ανάλογα με τη θέση και την ευθύνη καθενός μας.
Εάν τα μέτρα έχουν ληφθεί ή επιβλήθηκαν ή επιβάλλονται με σχετική αργοπορία, ή εάν δεν απέδωσαν λόγω αστοχίας ή χαλαρότητας είναι ένα ζήτημα που όχι απλά πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά αλλά πέρα από την απόδοση των όποιων ευθυνών θα πρέπει να μας συνετίσει και να μας νουθετήσει ώστε έγκαιρα να λάβουμε τα όποια διορθωτικά μέτρα, ν΄αναπροσαρμόσουμε την τακτική και τη συμπεριφορά μας πριν χρειαστεί να επέμβουμε δραστικότερα για να αντιμετωπίσουμε χειρότερες καταστάσεις.Τα διάφορα σενάρια αμφισβήτησης και συνωμοσιών δεν σώζουν ζωές, παρά τρέφουν κι αναπαραγάγουν την αμφισβήτηση και την αμφιβολία στο πρόσωπο των ειδικών και το μόνο που μπορούν να εξυπηρετήσουν είναι η χρησιμοποίησή τους για σενάρια επιστημονικής φαντασίας.Με την ευκαιρία δηλώνουμε για μια ακόμη φορά την πίστη μας και την εμπιστοσύνη μας στους ειδικούς.
Πέρα από την εφαρμογή των μέχρι τώρα εφαρμοζόμενων μέτρων προφύλαξης και προστασίας ξεκίνησε η διαδικασία του εμβολιασμού του πληθυσμού με βάση τις προτεραιότητες και τις κατηγοριοποιήσεις της πολιτείας. Πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι μας,εφόσον βέβαια δεν υπάρχουν ειδικοί ιατρικοί λόγοι, να εμβολιαστούμε ώστε να μπορέσουμε να τιθασεύσουμε και να απομονώσουμε τον ιό.
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να μην καθησυχάσουμε και να μην επαναπαυόμαστε αλλά να προσέχουμε διαρκώς και να συμβουλευόμαστε και να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών.
Εάν το 2020 θα καταγραφεί ως η χρονιά της εμφάνισης και της εξάπλωσης της πανδημικής κρίσης και των συνεπειών που επέφερε, πιστεύω κι αισιοδοξώ ότι το νέο έτος 2021, λαμβανομένων και τηρουμένων με ευλάβεια όλων των μέτρων προστασίας κι ασφάλειας συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού, θα είναι η χρονιά που ο πλανήτης θα ανασάνει, θα ανακουφιστεί και θα απαλλαγεί κατά το δυνατόν από τα δεινά της υγειονομικής κρίσης.
Με τις σκέψεις και τους προβληματισμούς αυτούς εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, Χρόνια Πολλά, Χρόνια Καλά και Ευλογημένα!
Με την πίστη και την ευγνωμοσύνη μας στον Θεό, με ομοψυχία, αλληλεγγύη και αισιοδοξία θα αγωνιστούμε και θα ξεπεράσουμε τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες που μας ταλαιπωρούν και μας καταπιέζουν.
Η νέα χρονιά 2021,ας είναι λοιπόν γεμάτη υγεία, ειρήνη, προκοπή και ευτυχία για όλη την κοινωνία, για όλη την ανθρωπότητα!
Με εκτίμηση
Κατερίνα Ιγνατιάδου Δήμαρχος Σκύδρας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου