Saturday, 27 April, 2024

«Η Ελληνίδα στον Πόλεμο» – Εγκαίνια της έκθεσης στα Γιαννιτσά, από τον Θ. Καράογλου

Την καθοριστική συμβολή της Ελληνίδας στους εθνικούς αγώνες “φωτίζει” η περιοδική έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) “Η Ελληνίδα στον πόλεμο”

που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Κυριακής, 2 Φεβρουαρίου, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών.

Το Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης και ο Δήμος Πέλλας συνδιοργανώνουν την έκθεση «Η Ελληνίδα στον Πόλεμο», η οποία θα φιλοξενηθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2020.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, ΥΜΑΘ, Θεόδωρο Καράογλου και τον Δήμαρχο Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο, παρουσία πολιτικής, στρατιωτικής και πολιτειακής ηγεσίας.Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει ο μουσειολόγος Νικόλαος Νικόλτσιος και όπως εξήγησε στην ξενάγηση, αναφέρεται στη συμβολή της Ελληνίδας στους εθνικούς αγώνες. Διαπερνά τη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, από την Επανάσταση του ’21, τον Πόλεμο του 1897, το Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Εκστρατεία, το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή της σύγχρονης Ελληνίδας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Την ανάγκη να απονεμηθεί το οφειλόμενο “παράσημο” στις Ελληνίδες που έδρασαν, διέπρεψαν ή θυσιάστηκαν για την πατρίδα, επισήμανε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση.

“Δεν παύουμε να είμαστε περήφανο Έθνος” είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Καράογλου. “Είναι τιμή μας που γεννηθήκαμε Έλληνες και ως άξιοι συνεχιστές της κληρονομιάς μας θα συνεχίσουμε  να πορευόμαστε στους αιώνες”.

Το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση είναι από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, το ίδρυμα Άκτια Νικόπολις, το Μουσείο Φωτογραφίας “Χρήστος Καλεμκερής”, καθώς και τις προσωπικές συλλογές του Νικόλαου Νικόλτσιου, του Δημήτριου Γιαννόγλου, του Βασίλειου Νικόλτσιου και της Κατερίνας Πετρίδου.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο, 18:00-21:00, Κυριακή, 11:00-14:00 και 18:00-21:00

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου