Wednesday, 8 May, 2024

Η Σκύδρα γιόρτασε την Εθνική Επέτειο

Ο Δήμος Σκύδρας γιόρτασε το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, την 83η εθνική επέτειο της εποποιίας του ΄40  με επισημότητα, μεγαλοπρέπεια και όλες τις τιμές.

Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες ακούστηκαν από τις πρωινές ώρες. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιακόνου Στεφάνου Σκύδρας τελέστηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία και η δοξολογία από τους Ιερείς μας: τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Αντώνιο Κορέστη και τον πατέρα Ευστράτιο Ιμβριώτη.

Για το  ιστορικό και για τη σημασία της επετείου μίλησε ο εκπαιδευτικός του  Γυμνασίου Σκύδρας Σταύρος Καραβίτης.Ακολούθησε το τρισάγιο, η κατάθεση των στεφανιών, η τήρηση της σιγής του ενός λεπτού  και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στο Ηρώο της πόλης.Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των σχολείων και των συλλόγων του Δήμου, που παρακολούθησε με ενθουσιασμό και δυνατό χειροκρότημα ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί εκατέρωθεν της οδού της Εθνικής Αντίστασης.Την επέτειο τίμησαν με την παρουσία τους: ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Π.Ε. Πέλλας ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αλ. Νουσηκύρου, ως εκπρόσωπος της 2ας  Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού ο Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Μυλώσης, ο Υποδιευθυντής Αστυνομίας Πέλλας και Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Χριστόδουλος Μποζίνης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας, Αντιπύραχος Ιωάννης Σολομωνίδης,  ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Δημήτριος Δούμος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν.Πέλλας Γεώργιος Τσιτλακίδης, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Πέλλας-Ημαθίας Παύλος Περπερίδης.

Ήταν επίσης παρόντες: οι Αντιδήμαρχοι: Θεμιστοκλής Κρητίδης και Γιάννης Θεοδοσίου, ο Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Νίκος Χατζηιωαννίδης, ο Πρόεδρος Ε.Φ.Α.Κ.Π.Π. Αθανάσιος Γίτσας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Χαράλαμπος Γεραντίδης, Μιχάλης Μέγας, Ιωάννα Βέργου, Κωνσταντίνος Τερζίδης, Σταύρος Πασχαλίδης,  Βασίλειος Τσαπτσάκης, Χάρης Πορτοκαλίδης, Χρήστος Παραστατίδης,  Τοπικοί  και Κοινοτικοί Σύμβουλοι,  Διευθυντές-Εκπαιδευτικοί   των Σχολείων του Δήμου, Πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων και Σωματείων.

Στην Καλή, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Μενηίδας, η δοξολογία και το τρισάγιο  τελέστηκαν από τον Ιερέα μας, πατέρα  Κωνσταντίνο Πολίτη.  Στεφάνι κατέθεσαν ο Αντιδήμαρχος Θεμιστοκλής Κρητίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ιωάννης Μαρτζίκος, εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας ο Νικόλαος Κουλίτσας και ήταν παρόντες: ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σταματέλλος, ο  Δημοτικός Σύμβουλος Αθανάσιος Σπανός,  Κοινοτικοί Σύμβουλοι κι εκπρόσωποι συλλόγων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε  ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καλής, Φώτης Βασιλείου.    

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο των Κοινοτήτων του Δήμου.

Με αφορμή την εθνική επέτειο η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου δήλωσε τα εξής:

«Στο πατριωτικό μας εορτολόγιο ξεχωριστή και περίοπτη θέση κατέχουν οι επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου 1940.

Σε κάθε πατριωτικό προσκλητήριο, όπως και σε κάθε κρίσιμες για το έθνος συνθήκες και περιόδους ο Ελληνικός Λαός ενωμένος και ψυχωμένος, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση του δικαίου, των ηθικών αξιών και των κυριαρχικών του δικαιωμάτων.

Έτσι λοιπόν, και στο γεγονός της ιταμής κι απρόκλητης ιταλικής επίθεσης τα «Παιδιά της Ελλάδος», όπως τραγούδησε εμψυχωτικά και προς τιμή τους η εθνική μας τραγουδίστρια, η τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο, έδωσαν την υπερήφανη, ηχηρή απάντηση πολεμώντας γενναία και νικώντας το σιδερόφρακτο ιταλικό στρατό.

Ήταν το μεγάλο ΟΧΙ απέναντι στην υποταγή, στην υποτέλεια, στον ιμπεριαλισμό και στον φασισμό. Ήταν το ΟΧΙ ενός περήφανου λαού με παρακαταθήκη κι έμπνευση από τους διαχρονικούς αγώνες του έθνους για ελευθερία κι ανεξαρτησία.

Σήμερα είναι ημέρα δόξας, τιμής και ευγνωμοσύνης για τους άξιους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για να ζούμε και να προοδεύομε σε μία χώρα ελεύθερη, δημοκρατική και αλληλέγγυα και το ίδιο βεβαίως θέλουμε κι αγωνιζόμαστε για όλους τους λαούς, δίχως διακρίσεις. Οι ευθύνες μας είναι μεγάλες.

Ευθύνες απέναντι στην ιστορία και στους προγόνους μας, ώστε να φανούμε και να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοί τους. Ευθύνες απέναντι στην αποτελεσματική εκπλήρωση των υποχρεώσεων του παρόντος.

Ευθύνες απέναντι στις νέες γενιές, ώστε να έχουν τις βάσεις και τα εχέγγυα για να διαμορφώσουν και να δημιουργήσουν ένα μέλλον, όπως το ονειρεύονται και το επιθυμούν. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου την Εκκλησία μας, όλες τις Αρχές,  όλους τους συμπολίτες και τους επισκέπτες μας, τη Φιλαρμονική μας, την Εκπαιδευτική μας Κοινότητα και τη νεολαία μας, τα παιδιά μας που παρέλασαν με σφρίγος και υπερηφάνεια, που τα καμαρώσαμε, τα χειροκροτήσαμε και χαιρόμαστε για την πρόοδο και τις επιτυχίες τους.

Εύχομαι υγεία, χρόνια πολλά, ευλογημένα, ειρηνικά και αλληλέγγυα για όλη την ανθρωπότητα».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου