Sunday, 19 May, 2024

Θερινές εκπτώσεις με… μεταπτώσεις, λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας

Σε λίγες μέρες, συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη των θερινών εκπτώσεων και ήρθε η πρώτη στιγμή του απολογισμού.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας, Νεκτάριος Ελμαλόγλου: “Αν θέλαμε να κάνουμε τον πρώτο απολογισμό, θα λέγαμε ότι σήμερα γελάμε και αύριο κλαίμε!!!
Με άλλα λόγια, αυτές οι εκπτώσεις παρουσιάζουν μεταπτώσεις και όχι μία σταθερή οικονομική τάση, είτε προς τα πάνω είτε (έστω) προς τα κάτω.
Βέβαια οι φετινές θερινές εκπτώσεις, εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες.
Η περιοχή αναμένει τις πληρωμές του αγροτικού εισοδήματος, που στην παραγωγή δεν ήταν καλές, έχουμε επίσης και την ρευστή κατάσταση, λόγω κορονοϊού…
Οι κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσια) βρίσκονται μπροστά με πολλά ερωτηματικά, οι οικονομίες στο κάθε νοικοκυριό είναι ελάχιστες, ο παρατεταμένος καύσωνας δεν βοηθάει.
Για αυτό βλέπουμε τη μία μέρα να πηγαίνουμε καλά και την άλλη όχι. Σε ότι αφορά τώρα τον κόσμο, αυτός ψωνίζει μόνο τα τελείως απαραίτητα.
Για τους άλλους τομείς δεν θα μιλήσω, ωστόσο, ο τομέας της ένδυσης και υπόδησης, έχω την εντύπωση ότι υπερτερεί, έναντι των άλλων.
Σε ότι αφορά τέλος τις τιμές, καλώ τον κόσμο να συγκρίνει. Η αγορά της Έδεσσας κάνει καλές εκπτώσεις.
Θέλω να πιστεύω, ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα δούμε κάτι διαφορετικό, που μακάρι να ενισχύσει τις τοπικές αγορές. Καλές διακοπές σε όλους” ευχήθηκε κλείνοντας ο πρόεδρος. Τώρα, αν θέλουμε να δούμε πιο σφαιρικά το ζήτημα, τεράστια ζημία έκαναν τα συνεχή lockdown, που έφεραν όχι μόνο τη σκέψη στον κόσμο για το τι μέλλει γενέσθαι, οπότε είναι συγκρατημένος στις αγορές του, αλλά και την αύξηση των αγορών μέσω διαδικτύου. Οι εταιρίες courier το προηγούμενο διάστημα κόντεψαν να “κλατάρουν” από τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, αλλά και αυτό το διάστημα πολλοί καταναλωτές συνεχίζουν-εφόσον έμαθαν τον τρόπο- να ψωνίζουν έτσι. Αυτό που χρειάζονται ίσως οι αγορές είναι ανανέωση και νέοι τρόποι προσέλκυσης του αγοραστικού κοινού-ιδιαίτερα του νεανικού- για αυτό πιθανών και οι συνεχόμενες “προσκλήσεις” για δημιουργία e-shops. Κι αυτό, όχι γιατί ενδιαφέρονται να κρατηθούν τα μαγαζιά φυσικά, αλλά γιατί ο τζίρος, θα είναι πιο ελεγχόμενος και απευθείας φορολογήσιμος από το Κράτος!
Σίμος Σλατίνης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου