Thursday, 2 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Θ. Τζάκρη: Να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα στις νέες τεχνολογίες

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας οδηγεί στην τέταρτη, ψηφιακή βιομηχανική επανάσταση στην οποία η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει, επεσήμανε η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για τη Βιομηχανία, Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Οι νέες τεχνολογίες, τόνισε, εξασφαλίζουν ευελιξία στην παραγωγή, καλύτερη ποιότητα και παραγωγικότητα, ωστόσο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν προκειμένου να καρπωθούν τα οφέλη και οι επενδύσεις δεν θα έλθουν αν δεν υπάρξει βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κατεύθυνση προς την οποία εργάζεται η κυβέρνηση με τη ριζική απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Η κ. Τζάκρη επεσήμανε το έλλειμμα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στον τομέα που να μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και στον επαναπατρισμό επιστημόνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα. Κριτική στην κυβέρνηση για παντελή έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής, θεσμική παράλυση και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων άσκησε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου η υπεύθυνη του τομέα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Σημείωσε επίσης ότι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έχει εξαγγείλει τουλάχιστον δέκα φορές τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος ωστόσο αναβάλλεται συνεχώς.
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης τόνισε ότι ο τομέας πληροφορικής και επικοινωνιών αποτελεί προτεραιότητα στο νέο ΕΣΠΑ. Σημειώσει ωστόσο ότι όσα αναπτυξιακά σχέδια και αν γίνουν, θα είναι ανεφάρμοστα αν δεν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και δεν ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους. Η Ελλάδα μπορεί να στοχεύσει στη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας -ειδικά για νέους εργαζόμενους- στον τομέα των νέων τεχνολογιών, των ψηφιακών δεξιοτήτων και της πληροφορικής, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
«Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η ψηφιακή οικονομία μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Μίχαλος, προσθέτοντας ωστόσο ότι η χώρα μας αποτελεί ουραγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έχουμε ένα δημόσιο τομέα που διαθέτει υποδομές και εξοπλισμό, αλλά κατακερματισμένα συστήματα που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Έχουμε ένα θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που είναι πολύπλοκο και δεν δημιουργεί το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας σε πολίτες, επιχειρήσεις και καταναλωτές. Έχουμε ελλιπή επένδυση σε θέματα εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστεί μια συνολική στρατηγική που θα ξεκινά από την υποδομή και θα καταλήγει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου Δημήτρης Θεοφάνους ανέφερε ότι, παρά τα capital controls, ο κλάδος αναπτύχθηκε το 2015 με ρυθμό 15% και έφθασε στα 3,7 δισ. ευρώ, ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μεγαλύτερος κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Εσθονίας η οικονομία της οποίας μετασχηματίσθηκε και προσελκύει επενδύσεις χρησιμοποιώντας την Πληροφορική και εφαρμόζοντας αυτοματοποίηση των διαδικασιών μεταξύ κράτους, πολιτών και επιχειρήσεων. Τόνισε επίσης την ανάγκη να επιστρέψει η χώρα πίσω στην κανονικότητα καθώς τα τελευταία έξι χρόνια βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης την οποία μπορούμε, όπως είπε, να υπερβούμε μόνο με συνεργασία.

Θ. Τζάκρη: Να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα στις νέες τεχνολογίες

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου