Saturday, 27 April, 2024

Ι.Τζαμτζής: Απάντηση για την αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες σε Αλμωπία, Σκύδρα, Αραβησσό

Λεπτομερείς απαντήσεις για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την αντιμετώπιση των συνεπειών εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, στις 23 Ιανουαρίου 2023 στους Δήμους Αλμωπίας και Σκύδρας και στις 4 Ιουνίου 2023 στην Δ.Κ. Αραβησσού, έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, Ιορδάνης Τζαμτζής, από το βήμα του 1ου Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΚΜ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου, Ιωάννη Στεφανίδη, της παράταξης «Μακεδονία μπροστά-Δήμος Κυριλίδης» ο κ. Τζαμτζής παρέθεσε στοιχεία και έγγραφα τα οποία καταδεικνύουν τις άμεσες παρεμβάσεις της Π.Ε. Πέλλας για την αποκατάσταση των καταστροφών.

Όπως επισήμανε ο κ. Τζαμτζής αμέσως μετά τη μεγάλη πλημμύρα, στις 23 Ιανουαρίου 2023, που έπληξε τους Δήμους Αλμωπίας και Σκύδρας, η Π.Ε Πέλλας προχώρησε στις πρώτες ενέργειες (γνωστοποίηση στη Γενική Δ/νση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Εμπορικές Επιχειρήσεις), Σύσταση Επιτροπών Κρατικής Αρωγής). Ακολούθησε αυτοψία στις πληγείσες επιχειρήσεις.   

Στις 20 Ιουλίου 2023 (εντός εξαμήνου, σύμφωνα με τη νομοθεσία), στάλθηκε στη Γενική Δ/νση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών αρχείο EXCEL με στοιχεία 30 εμπορικών επιχειρήσεων από το Δήμο Αλμωπίας και 4 εμπορικών επιχειρήσεων από το Δήμο Σκύδρας για την οριοθέτηση της περιοχής φυσικής καταστροφής.

Ζητήθηκαν από την Επιτροπή Κρατικής Αρωγής Π.Ε. Πέλλας συμπληρωματικά δικαιολογητικά (Οκτώβριος 2023) από τις επιχειρήσεις του Δήμου Αλμωπίας, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών την 1η και 3η Νοεμβρίου 2023 και τις επιχειρήσεις του Δήμου Σκύδρας (Σεπτέμβριος 2023) με καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών την 10η Οκτωβρίου 2023. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τη Δ/νση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας, στις 26 Ιανουαρίου 2024, ζητήθηκαν συμπληρωματικά δικαιολογητικά, τα οποία στάλθηκαν στις 30 Ιανουαρίου 2024 (στάλθηκαν εκ νέου καταστάσεις με τις αιτήσεις πολιτών των Δήμων Αλμωπίας και Σκύδρας, των οποίων οι κατοικίες υπέστησαν ζημιές καθώς και έγγραφο του Δήμου Πέλλας ότι δεν έγιναν αιτήσεις πολιτών για αποκατάσταση ζημιών σε κατοικίες) με την υποσημείωση ότι έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες. Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας πρέπει να γίνει η οριοθέτηση των Δήμων Αλμωπίας και Σκύδρας, ως πληγεισών περιοχών από φυσική καταστροφή (δημοσίευση σε ΦΕΚ) και στη συνέχεια θα σταλούν πρακτικά για κάθε επιχείρηση με το πόρισμα της Επιτροπής Κρατικής Αρωγής ΠΕ Πέλλας.

Μετά από συνάντηση του κ. Τζαμτζή με τον Υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής κ. Τριαντόπουλο, στις 24 Ιανουαρίου 2024 και σε νέα επικοινωνία με το Υπουργείο, ζητήθηκε να αποσταλούν τα πρακτικά της Επιτροπής Κρατικής Αρωγής της Π.Ε. Πέλλας, παρά το γεγονός ότι στα υποδείγματα πρακτικών πρέπει να αναφέρεται η απόφαση δημοσίευσης στο ΦΕΚ για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής.

Υπάρχουν ακόμη και σήμερα εκκρεμότητες από την πλευρά των επιχειρήσεων, κυρίως στην αποστολή πινάκων των παγίων στοιχείων των επιχειρήσεων (μηχανολογικός εξοπλισμός, έπιπλα κ.α) που καταστράφηκαν και για τα οποία υπάρχουν τιμολόγια αγοράς, στα οποία πάγια πρέπει να γίνει η διαδικασία της ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ.

Παρόλες τις δυσχέρειες στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών των επιχειρήσεων, η Επιτροπή Κρατικής Αρωγής ΠΕ Πέλλας έχει έτοιμα σε ποσοστό 80% τα πρακτικά των επιχειρήσεων, αναμένοντας και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν.  Αναφορικά με το ακραίο φαινόμενο της πλημμύρας που σημειώθηκε την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 στη Δ.Κ. Αραβησσού, ο κ. Τζαμτζής τονίζει ότι έγιναν άμεσα οι πρώτες ενέργειες (γνωστοποίηση στη Γενική Δ/νση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, Σύσταση Επιτροπών Κρατικής Αρωγής). Ακολούθησε αυτοψία στις πληγείσες επιχειρήσεις.

Στις 4-12-2023 (εντός εξαμήνου σύμφωνα με τη νομοθεσία), στάλθηκε στη Γενική Δ/νση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, αρχείο EXCEL με στοιχεία 5 εμπορικών επιχειρήσεων από την Δ.Κ. Αραβησσού που έκαναν αίτηση στην Επιτροπή Κρατικής Αρωγής ΠΕ Πέλλας, για την οριοθέτηση της φυσικής καταστροφής.

Ζητήθηκαν από την Επιτροπή Κρατικής Αρωγής ΠΕ Πέλλας συμπληρωματικά δικαιολογητικά (Οκτώβριος 2023), από τις επιχειρήσεις της Δ.Κ. Αραβησσού, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών την 10η Νοεμβρίου 2023. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την Δ/νση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, στις 30 Ιανουαρίου 2024 στάλθηκαν ως συμπληρωματικά στοιχεία, σχετική αλληλογραφία για αποζημίωση 18 πολιτών του Δήμου Πέλλας, των οποίων οι κατοικίες υπέστησαν ζημιές από το φυσικό φαινόμενο, με την υποσημείωση ότι έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες.

Αναμένουμε την οριοθέτηση της Δ.Κ. Αραβησσού, ως πληγείσα περιοχή από φυσική καταστροφή (δημοσίευση σε ΦΕΚ). Στη συνέχεια θα σταλούν πρακτικά για κάθε επιχείρηση με το πόρισμα της Επιτροπής Κρατικής Αρωγής ΠΕ Πέλλας.

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν εκκρεμότητες, κυρίως στην αποστολή πινάκων των παγίων στοιχείων των επιχειρήσεων (μηχανολογικός εξοπλισμός, έπιπλα κ.α), που καταστράφηκαν και για τα οποία υπάρχουν τιμολόγια αγοράς, στα οποία πάγια πρέπει να γίνει η διαδικασία της ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ. Παρόλες τις δυσχέρειες στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών των επιχειρήσεων, η Επιτροπή Κρατικής Αρωγής ΠΕ Πέλλας έχει έτοιμα σε ποσοστό 80% τα πρακτικά των επιχειρήσεων, αναμένοντας και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου