Saturday, 27 April, 2024

Κήρυξη αιωνόβιου πλατάνου Σεβαστειανών ως «Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης»

«Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» κηρύχθηκε ο αιωνόβιος πλάτανος (Πλάτανος ο ανατολικός, Platanus orientalis) που βρίσκεται

στην κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Σεβαστειανών του Δήμου Σκύδρας.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που υπογράφει ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, κ. Νικήτας Φραγκισκάκης, το αιωνόβιο πλατάνι έχει ηλικία περίπου 1.638 έτη (με απόκλιση/τυπικό σφάλμα 30-50 έτη), ύψος 30 m, διάμετρο στο σημερινό ύψος του εδάφους 4,68 m, περιφέρεια κορμού στο ύψος του υπάρχοντος εδάφους 14,70 m, εκτιμώμενο ύψος έναρξης κόμης 50 cm, μήκος και πλάτος κόμης σε εδαφική κάτοψη 30,5 m και 28,0 m αντίστοιχα.

Το εν λόγω άτομο πλατάνου που κηρύσσεται «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» έχει ιδιαίτερη βοτανική, οικολογική, αισθητική, ιστορική και πολιτισμική αξίας και μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο.

Η Διεύθυνση Δασών Πέλλας, στην οποία ανατίθεται η διαχείριση του «Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης», θα εκδώσει Δασική Απαγορευτική Διάταξη (Δ.Α.Δ.) όπου και θα αναφέρονται οι απαγορεύσεις και οι κυρώσεις επί των παραβάσεων αναφορικά με το αιωνόβιο πλατάνι της κεντρικής πλατείας των Σεβαστειανών.

Δείτε εδώ τη σχετική απόφαση

* Φωτογραφία: Νίκος Γρηγοριάδης

Dasarxeio.com

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου