Sunday, 28 April, 2024

Καύσωνας Κλέων: Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος

Καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου διανύει η χώρα μας με τη σημερινή ημέρα να θεωρείται η πιο θερμή.

Ομοίως και το Σάββατο αφού το θερμόμετρο θα «σκαρφαλώσει» στους 44 βαθμούς Κελσίου.

Λόγω της υπερβολικής ζέστης οι Αθηναίοι που δεν έχουν αναχωρήσει ακόμη για κάποιον τουριστικό προορισμό, έχουν κατακλύσει από αρκετά νωρίς το πρωί της Παρασκευής τις παραλίες της Αττικής για να δροσιστούν. Οργανωμένες ή μη παραλίες, προσφέρουν «ανάσα δροσιάς» στους λουόμενους που επέλεξαν αντί να μείνουν στα σπίτια τους λόγω του καύσωνα, να μετακινηθούν προς τις παραλίες της Αττικής.

Την ίδια ώρα σε ισχύ είναι τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν μέσω της ΚΥΑ για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε εξωτερικό χώρο προκειμένου να προστατευτούν από τον καύσωνα.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στις περιοχές όπως είναι οι πεδιάδες της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου. Αόμη, στη Λακωνία, την Αιτωλοακαρνανία, την πεδιάδα της Άρτας. Επίσης, στην Αττική και κυρίως τα δυτικότερα προάστια της πρωτεύουσας.

Τα προγραμματισμένα ραντεβού στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στις περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας και των Ιωαννίνων

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει σε εφαρμογή όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τονκαύσωνα με τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας να είναι σε ετοιμότητα οι χάρτες με τους κλιματιζόμενους χώρους σε διάφορους δήμους για τη φιλοξενία και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ταυτόχρονα, υψηλός είναι ο κίνδυνος εμφάνισης πυρκαγιάς εξαιτίας του καύσωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να εκδίδει χάρτη για τις περιοχές που συγκαταλέγονται στο «κόκκινο» για τις 14 Ιουλίου.

Σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 42-43 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Ειδικότερα, πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής και στην Αττική, με το δείκτη κατηγοριοποίησης υψηλών θερμοκρασιών να εκτιμάται στο μέγιστο επίπεδο 3.

Η θερμοκρασία θα φτάσει και τοπικά θα ξεπεράσει τους 40 °C (κόκκινη απόχρωση), ενώ στα ανατολικά και νοτιοδυτικά τμήματα, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 37 °C (πορτοκαλί απόχρωση).

Τον κώδωνα του κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιών τις ημέρες του καύσωνα κρούουν οι ειδικοί με το meteo.gr να χαρακτηρίζει «θερμές και ψυχρές τις συνθήκες που ήδη επηρεάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας με αποτέλεσμα την επικράτηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών ικανών να δυσχεράνουν τον έλεγχο δασικών πυρκαγιών που τυχόν εκδηλωθούν».

Ειδικά αύριο Σάββατο, (15 Ιουλίου 2023), η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να είναι κρίσιμα υψηλή. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων (δείκτης ευφλεκτότητας) αναμένεται να υποχωρήσει σε τιμές κάτω του 10% σε αρκετές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, παραμένοντας σε αυτά τα επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, η εξάπλωση της φωτιάς θα ευνοείται ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας δύσκολο το έργο της διαχείρισης και καταστολής τυχόν δασικών πυρκαγιών.

Στους δύο χάρτες του γραφικού συνοψίζονται οι περιοχές με την υψηλή και πολύ υψηλή επικινδυνότητα για σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, και αύριο, Σάββατο 14 Ιουλίου 2023

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου