Saturday, 27 April, 2024

Κυκλώματα αναβολικών: Η σπείρα που δρούσε και στα Γιαννιτσά

Η σπείρα που εξαρθρώθηκε προ ημερών προμηθευόταν τα σκευάσματα από την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Λετονία και την Πολωνία και τα διέθετε εντός και εκτός συνόρων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επιχειρήσεις και οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 22.000 δισκία αναβολικών ουσιών, 21 πακέτα με απαγορευμένα σκευάσματα, πλήθος ναρκωτικών δισκίων και 773 γραμμάρια κάνναβης. Τα σκευάσματα αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν πλαστά.

Ο ισχυρισμός των συλληφθέντων ότι οι ουσίες ήταν για «προσωπική χρήση» δεν έπεισε τους αστυνομικούς. Μεταξύ των κατασχεμένων βρέθηκε και μεγάλη ποσότητα χοριακής γοναδοτροπίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από τον πλακούντα στις εγκύους και η μέτρησή της χρησιμεύει στην αρχική ανίχνευση της κύησης. Στην ιατρική χορηγείται ενδομυϊκώς για τη θεραπεία της στειρότητας, καθώς και στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Στον κύκλο των ντοπαρισμένων αθλητών, όμως, συνιστάται συνήθως –παρά τις παρενέργειες-ως μέτρο πρόληψης της ατροφίας των όρχεων από την παρατεταμένη λήψη στεροειδών αναβολικών.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα, πάντως, που εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης αναβολικών, αποδείχτηκε ότι ήταν πλαστά. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, έφεραν πλαστή ταινία γνησιότητας του ΕΟΦ, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά με αυτή την εμπορική ονομασία. Προορισμός τους θα ήταν η Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, όπου οι συλληφθέντες φαίνεται πως είχαν ήδη σχηματίσει ένα ευρύ πελατολόγιο.

Το email

Ολα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2023, όταν εστάλη στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας ένα email στο οποίο κατονομάζονταν δύο άτομα από τη Βόρεια Ελλάδα ως διακινητές αναβολικών. «Είναι δικτυωμένοι στο εξωτερικό και κάνουν άνετα από την επαρχία τις δουλειές τους», ανέφερε ο ανώνυμος αποστολέας.

Αρχικά οι αστυνομικοί επιβεβαίωσαν ότι τα δύο άτομα σχετίζονταν μεταξύ τους. Στο ηλεκτρονικό σύστημα Police On Line βρέθηκε ότι τον Μάιο του 2015 είχαν προσαχθεί μαζί σε αστυνομικό τμήμα για να εξακριβωθεί εάν διώκονται ή είναι σεσημασμένοι, χωρίς να προκύψει τότε κάτι εις βάρος τους.

Μετά την καταγγελία του Οκτωβρίου, όμως, ακολούθησε εξονυχιστικός έλεγχος. Εξετάστηκαν οι κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, όπου φάνηκαν ύποπτες συναλλαγές. Ενδεικτικά, σε μία από αυτές τις περιπτώσεις βρέθηκε ότι ένας εκ των δύο είχε καταβάλει χρήματα σε έναν Βούλγαρο ο οποίος διαπιστώθηκε ότι έστελνε δέματα με αναβολικά σε παραλήπτες στην Ιταλία. Αυτός δεν ήταν ο μόνος προμηθευτής των Ελλήνων. Εκτιμάται πως προμηθεύονταν τα σκευάσματά τους από την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Λετονία και την Πολωνία, και έπειτα τα διέθεταν εντός και εκτός συνόρων. Για τη διακίνηση χρησιμοποιούσαν, μεταξύ άλλων, ένα γυμναστήριο και ένα κατάστημα συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ εξετάζεται εάν είχαν και δική τους ιστοσελίδα μέσω της οποίας διαφήμιζαν τα προϊόντα τους σε πελάτες του εξωτερικού. Στις 21 Μαρτίου, συνελήφθησαν πέντε άτομα σε παράλληλες έρευνες σε Γιαννιτσά, Βέροια, Χαλκιδική, Λάρισα και Άργος, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 22.000 δισκία και αμπούλες. Οι αστυνομικοί εντόπισαν και 21 πακέτα που δεν είχαν ακόμη σταλεί στους παραλήπτες τους… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου