Wednesday, 25 December, 2024

Λινού: «Λάθος ότι άνοιξε το AstraZeneca για την ηλικία 30-40» – Πολλές οι ακυρώσεις εμβολιασμού

«Όταν όλες οι μελέτες δείχνουν ότι αν υπάρχει κίνδυνος από το AstraZeneca είναι στις νεότερες γυναίκες,, αυτό είναι ένα λάθος»

δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Πρόληψης, Αθηνά Λινού, αναφορικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμών στους 30ρηδες. Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι λάθος ότι άνοιξε το AstraZeneca για την ηλικία 30-40, θα πρέπει να αναθεωρηθεί το να εμβολιαστούν άμεσα οι 50-60…».
«Βέβαια ο κίνδυνος δεν εξαλείφεται ποτέ και μειώνεται περαιτέρω αν τηρούνται μέτρα αποστάσεων, μάσκες και πολλά test αξιόπιστα οπότε με όλα αυτά θα τα καταφέρουμε μέχρι να έρθει η στιγμή να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τα πιο πολλά από τα μέτρα είναι αξιόλογα και θα βοηθήσουν», υπογράμμισε η κ. Λινού.
Μάσκα και στους χώρους εστίασης
Για τη χρήση της μάσκας στους χώρους εστίασης, η καθηγήτρια ανέφερε: «Θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα μας όλη την ώρα, να μην πάμε με φίλους που δεν ξέρουμε αν είναι εμβολιασμένοι, αν τηρούν τα μέτρα δηλαδή να αρνούμαστε να συναντούμε ανθρώπους που δεν τηρούν τα μέτρα και αν είμαστε μια μεγάλη παρέα να είμαστε σε κοντινά τραπέζια αλλά όχι στο ίδιο τραπέζι όλοι μαζί». «Θα φοράνε τη μάσκα και θα τη βγάλουν μόνο για το φαγητό ή τον καφέ», διευκρίνισε η ίδια.
«Αυτό θα εξαρτηθεί από την επικοινωνία που θα έχουμε σαν πολιτεία προς όλο τον κόσμο και από την επικοινωνία την οποία θα μπορούσαν να καθιερώσουν οι καταστηματάρχες. Δηλαδή όπως έχουν ένα σήμα ‘’απαγορεύεται το τσιγάρο’’ με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να τονίζουν, να έχουν φυλλάδια, να έχουν πόστερ, να έχουν κάτι πάνω στο τραπέζι που να θυμίζει στους ανθρώπους ‘’φορέστε τη μάσκα σας βγάλτε τη μόνο για να φάτε’’», επισήμανε η επιδημιολόγος.
Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, η κ. Λινού απάντησε: «Διπλή μάσκα παντού και βέβαια πολλά αξιόπιστα τεστ τους εργαζόμενους ιδιαίτερα στα εστιατόρια».
Για τα εμβόλια, η καθηγήτρια σημείωσε: «Νομίζω ότι είναι λάθος ότι άνοιξε το AstraZeneca για την ηλικία 30-40, θα πρέπει να αναθεωρηθεί το να εμβολιαστούν άμεσα οι 50-60…».
«Όταν όλες οι μελέτες δείχνουν ότι αν υπάρχει κίνδυνος από το AstraZeneca είναι στις νεότερες γυναίκες, αυτό είναι ένα λάθος αλλά πέρα από αυτό εκείνο που είναι πολύ σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε πολλά εμβόλια. Αν δεν εμβολιάζονται 80, 100 χιλιάδες τη μέρα δεν θα φτάσουμε σε επιθυμητό αριθμό πριν τον Ιούλιο», δήλωσε επιπρόσθετα.
Θεόδωρος Λιβάνιος: «Πολλές οι ακυρώσεις για εμβολιασμό με AstraZeneca»
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος, αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα και την ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι πολλές ακυρώσεις για εμβολιασμό με AstraZeneca, αλλά και το γιατί δεν έγινε άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων εκτός νομού για το Πάσχα.
«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός είναι το δώρο της επιστήμης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι απολύτως ασφαλή. Οι πολίτες προσπαθούν να αλλάξουν το ραντεβού τους για άλλο εμβόλιο. Νομίζω αυτό δεν είναι σωστό. Και το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές. Έχουμε σχεδιάσει ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα απολύτως ασφαλές. Δεν μπλοκάρουμε τη διαδικασία αλλαγής του εμβολίου γιατί θέλουμε να εξαντλήσουμε τα εμβόλια που έχουμε. Προτιμάμε κάποιον που θα θέλει να εμβολιαστεί με άλλο εμβόλιο, παρά να μην εμβολιαστεί καθόλου. Είναι σημαντικό να στήσουμε το τείχος ανοσίας» σημείωσε ο κ. Λιβάνιος αναφορικά με τις ακυρώσεις εμβολιασμών με AstraZeneca.
«Κυρίως νέοι άνθρωποι μετακομίζουν σε θερινούς προορισμούς ώστε να εργαστούν, και θα ήταν καλό να μπορούν να εμβολιαστούν και εκεί. Θα το συζητήσουμε την επιτροπή εμβολιασμού. Και η πρώτη δόση εξασφαλίζει υψηλό ποσοστό ανοσίας. Οπότε είναι σημαντικό να προχωρήσουν στην πρώτη δόση, και να δούμε αν μπορούν να κάνουν τη δεύτερη από τον τόπο εργασίας», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «Αυτή τη στιγμή υπάρχει απόθεμα των εμβολίων, και της Pfizer και της AstraZeneca. Έχουν έρθει και 33.000 δόσεις της Johnson & Johnson και σύντομα θα αξιοποιηθούν».
Γιατί δεν έγινε άρση της απαγόρευσης για μετακίνηση από νομό σε νομό για το Πάσχα
«Αυτή τη στιγμή τα αστικά κέντρα έχουν μεγάλο ιικό φορτίο. Οι 4 στους 10 θα ήθελαν να μετακινηθούν το Πάσχα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας. Οι υποδομές στην περιφέρεια δεν έχουν την ίδια δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε σχέση με την Αθήνα. Για να μην έχουμε πολλές νέες Μαλεσίνες, όπου έχασαν τη ζωή τους πολύ άνθρωποι, κρατάμε το φετινό Πάσχα στην πόλη, με μία οικογένεια και λίγο κόσμο, και θα έχουμε ένα πολύ πιο ασφαλές καλοκαίρι, και το επόμενο Πάσχα θα είναι όπως τα προηγούμενα», είπε ο κ. Λιβάνιος σχετικά με το γιατί δεν έγινε άρση της απαγόρευσης για μετακίνηση από νομό σε νομό για το Πάσχα.
«Η πανδημία κράτησε περισσότερο από όσο περιμέναμε, αλλά φέτος είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πέρυσι. Πρέπει να αξιοποιήσουμε και τα εμβόλια, και τα self-tests και τον καλό καιρό», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι «Ο κάθε τουρίστας που από τις 15 Μαΐου ανοίγει ουσιαστικά η τουριστική περίοδος, ακολουθούν τους κανόνες που ακολουθούν και οι κάτοικοι. Ας κάνουμε υπομονή μέχρι τις 15 Μαΐου μέχρι να επιτραπούν οι μετακινήσεις».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι αρκετοί Έλληνες επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό προκειμένου να γιορτάσουν το Πάσχα, ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι «Τα πρωτόκολλα για μετακίνηση στο εξωτερικό είναι συγκεκριμένα. Όποιος γυρίσει θα πρέπει να μείνει σε πολυήμερη καραντίνα. Είμαστε κοντά στο τέλος, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου