Wednesday, 1 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μάριος Μουζάλας από τα Γιαννιτσά: Ρυθμίσεις για δανειολήπτες του τ. ΟΕΚ

Ενημέρωση από τον σύμβουλο του Υπουργείου Εργασίας Μάριο Μουζάλα για θέματα του τέως ΟΕΚ πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό κέντρο Πέλλας, στα Γιαννιτσά

Ο κ. Μουζάλας ανέλυσε τις ρυθμίσεις για δανειολήπτες του τ. ΟΕΚ για να πάρουν τα σπίτια τους με αξιοπρέπεια

Συγκεκριμένα, τρεις είναι οι ρυθμίσεις της Κυβέρνησης που θα ανακουφίσουν τους δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΚ), και θα τους δώσουν τη δυνατότητα, επιτέλους, να αποκτήσουν το σπίτι τους.

Η πρώτη ρύθμιση αφορά σε αυτούς που πήραν έτοιμα σπίτια και οι ρυθμίσεις έχουν ανακοινωθεί πριν από 5 μήνες. Υπάρχει δυσπιστία, λόγω κακής εμπειρίας, κι έτσι το πρόγραμμα εφαρμόζεται με δυσκολία. Από τους 36.000 υπόχρεους, οι αιτήσεις ρύθμισης έχουν υπερβεί τις 20.000. Θα δοθεί παράταση κι όταν αυτή τελειώσει, όσοι απομείνουν θα ειδοποιηθούν προσωπικά.

Η δεύτερη ρύθμιση, της οποίας η εφαρμογή άρχισε προσφάτως, αφορά σε αυτούς που πήραν δάνεια από τα κεφάλαια του τ. ΟΕΚ. Πρόκειται για 82.000 οικογένειες, εκ των οποίων, το 73% έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές κι έχουν επιβαρυνθεί με τόκους υπερημερίας ύψους 200 εκ. ευρώ. Οι τόκοι αυτοί ξεπερνούν το 50% των οφειλών τους. Ως εκ τούτου, η κατάσταση χαρακτηρίστηκε «αδιέξοδη» και για τους δανειολήπτες και για τον τ. ΟΕΚ, διότι, κατά τα έτη 2016-2017, ο τ. ΟΕΚ εισέπραξε 54 εκ. ευρώ από δόσεις δανείων και στο ίδιο διάστημα δημιουργήθηκαν χρέη ύψους 48 εκ. ευρώ. Από τους 82.000 δανειολήπτες, εφόσον κατοικούν στα σπίτια που πήραν με δάνεια του τ. ΟΕΚ, με τις ρυθμίσεις, οι 50.000 αναμένεται να απαλλαγούν από το υπόλοιπο του χρέους τους.

Η τρίτη (και τελευταία) ρύθμιση που ετοιμάζει η Κυβέρνηση αφορά σε αυτούς που πήραν τραπεζικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου για 9 χρόνια από τον τ. ΟΕΚ. «Υπάρχει δυσκολία διότι, όσο κι αν φαίνεται απίθανο, δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο στον Οργανισμό γι’ αυτήν την κατηγορία των δανειοληπτών και προσπαθούμε να τα ανακτήσουμε με τη βοήθεια των τραπεζών».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου