Friday, 26 April, 2024

Μετά τα τοπικά “μίνι” lockdown, έρχεται ολικό κλείσιμο;

Στο επίπεδο 4, «κόκκινο» εντάχθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Λάρισας, όπως αποτυπώνεται

και στον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας για τη νόσο Covid-19, που επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα.
Παράλληλα, στο «κόκκινο» παραμένουν οι ΠΕ Καστοριάς, Δράμας, Ημαθίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πέλλας και Καβάλας, ενώ στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί» «πέφτει» η ΠΕ Αργολίδας.
Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη όσες περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 4 ισχύουν τα εξής ειδικά τοπικού χαρακτήρα μέτρα:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 έως 06:00, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
-Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Αυτά για τουλάχιστον έως τις 8 Οκτωβρίου. Από κει και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του “Λόγου της Πέλλας” και χωρίς διάθεση δημιουργίας πανικού- ελπίζοντας να διαψευστούν-αν δεν υπάρξει μείωση κρουσμάτων και λόγω της αύξησης των νοσηλειών στα νοσοκομεία που χαρακτηρίζεται ραγδαία (ειδικά στις ΜΕΘ-COVID η αύξηση ανήλθε σε 24,49%, ενώ στη Μακεδονία -εκτός Θεσσαλονίκης, έφτασε στο 38,46%) εικάζεται ότι έρχεται ολικό lockdown.
Και όλα αυτά για να ενισχυθεί η πίεση στους ανεμβολίαστους και να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο! Αρκετά κρούσματα εντοπίζονται σε σχολεία, ακόμη και σε παιδιά δημοτικού, και κλείνουν τμήματα ή γίνονται απολυμάνσεις σχολικών κτιρίων, όπως στη Νέα Πέλλα και αυτό είναι ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς… Αν θα μπορέσουν οι μαθητές να συνεχίσουν τη δια ζώσης εκπαίδευση. Το αν όντως θα συμβεί-η πιθανή ημερομηνία είναι κοντά στις 20 Οκτώβρη-και για πόσο χρονικό διάστημα, ακόμη δεν έχουμε εικόνα… και ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση, ως “ορκιζόταν” τόσον καιρό, πως δεν θα φτάσει να “κηρύξει” ολικό κλείσιμο, παρά μόνο τοπικά, ανά περιοχές, αναλόγως της αύξησης των κρουσμάτων, μέσα στον Χειμώνα.
Πάντως, τα στοιχεία ώς και χθες, δείχνουν πως το ιικό φορτίο στα λύματα στην Αττική αυξήθηκαν κατά 58%. Αλεξανδρούπολη 198%, Ξάνθη 166% και Λάρισα 62% Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και σημειώνουν ότι πρέπει να «ανέβει» ο ρυθμός των εμβολιασμών.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ φαίνεται ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος διάδοσης στις περιοχές αυτές. Και αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, που αναμένεται να φτάσουν τις 3.500 ημερησίως, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό των τεστ που θα πραγματοποιηθούν.
Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι «φέτος βρισκόμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση, καθώς πέρυσι είχαμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, καθώς τέτοια εποχή ξεκινούσε το δεύτερο κύμα, πολύ αργά. Τώρα βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του 4ου κύματος και ενδεχομένως να ξεκινάει το 5ο κύμα το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί τέλος Οκτωβρίου».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου