Με αγιασμό ξεκίνησε η πρώτη εκδήλωση της 21ης περιόδου 2016 – 2017 του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών
που διοργανώνεται από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών “Ο Φίλιππος” με τη συνεργασία της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Πέλλας, το απόγευμα της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου.
Στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Πέλλας συζητήθηκε το επίκαιρο θέμα «Εικόνες και μνήμες από το έπος του 1940-41 ανακαλούνται» από τον Διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Ιστορικό, Συγγραφέα, Βασίλειο Νικόλτσιο, ο οποίος μέσα από εικόνες και μνήμες που έχει καταγράψει μετά από έρευνα ετών και σε σχετικό σύγγραμμα, κατέδειξε τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 (στην Ελλάδα αναφέρεται και ως Πόλεμος του ’40 ή Έπος του ’40).
Συγκλονιστικά τα στοιχεία και οι άγνωστες ίσως λεπτομέρειες για την πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας από τις Γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες επιτέθηκαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941.
Οι μάχες που δόθηκαν στην Πίνδο από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου, με τους Έλληνες να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους Ιταλούς και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπου οι θερμοκρασία άγγιζε τους -37 ήταν κάτι παραπάνω από σκληρές.
Η Μάχη της Πίνδου τελείωσε με νίκη των Ελλήνων και αυτή η νίκη έδωσε αργότερα τη δυνατότητα στους Έλληνες να αντεπιτεθούν στους Ιταλούς. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι Ιταλοί έχασαν 5.000 περίπου άνδρες, ενώ σημαντικό ρόλο στην έκβασή της έπαιξαν οι κάτοικοι των ελληνικών χωριών βοηθώντας στον ανεφοδιασμό των Ελλήνων στρατιωτών, μια και η πρόσβαση οχημάτων λόγω του εδάφους ήταν αδύνατη…
Με αγιασμό και εικόνες από το έπος του ’40 η εκδήλωση του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών