Wednesday, 1 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντίων στην Κρύα Βρύση Πέλλας!

Για δύο λόγους, όπως δηλώνει στο pontos-news.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κρύας Βρύσης Πέλλας «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Σοφία Τσεσμετζίδου

τοποθέτησαν την πινακίδα που γνωστοποιεί στους περαστικούς τη δημιουργία του μνημείου της Γενοκτονίας, αλλά και τους δύο στύλους με τις σημαίες – την ελληνική και της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Ο ένας για να φαίνεται το σημείο που θα στηθεί το μνημείο, και ο άλλος «για να το δει ο κόσμος τώρα που είναι Μεγάλη Εβδομάδα, να το μάθει, ουσιαστικά» με σκοπό να συνδράμει με τις όποιες δυνάμεις του ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σύντομα.

«Εδώ θα ανεγερθεί μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», γράφει η πινακίδα.

Ήδη ένας από τους περαστικούς είδε την πινακίδα και προσφέρθηκε να δώσει σημαντικό ποσό στο ξεχωριστό ταμείο που διατηρεί ο Σύλλογος για το μνημείο. «Μετά την Κυριακή του Θωμά, ο μηχανικός μας είπε θα σκάψει», μας εκμυστηρεύεται η πρόεδρος. Ευελπιστεί το μνημείο των Ποντίων να είναι έτοιμο μέσα σε έναν χρόνο.

Η διάθεση για τη δημιουργία ενός μνημείου για τους γενοκτονημένους προγόνους τους, εμφανής στα πρόσωπά τους. Αξίζει να σημειωθεί πως την πινακίδα και τους στύλους –που είναι και αυτά δωρεές–, τοποθέτησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μαζί με μέλη του «Αλέξανδρου Υψηλάντη».

Σοφία Τσεσμετζίδου: «19 Μαΐου, εμείς θα είμαστε στην Κρύα Βρύση. Δεν θα πάρουμε μέρος σε καμιά εκδήλωση που θα γίνει πριν ή μετά τις 19 Μαΐου». Ο Σύλλογος, όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος, θα πραγματοποιήσει με δική του πρωτοβουλία τοπικές δράσεις για την επέτειο της 19ης Μαΐου. «Για πρώτη φορά ζητήσαμε από τα δημοτικά σχολεία της περιοχής, μαζί με τα γυμνάσια, να έρθουν να κάνουμε μαζί εκκλησιασμό και να βγάλουμε μια μικρή ομιλία στα παιδιά για το τι ακριβώς τιμούμε αυτή την ημέρα και γιατί γίνεται αυτή η επιμνημόσυνη δέηση», αναφέρει. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στο χώρο τού υπό ανέγερση μνημείου, με κατάθεση στεφάνων.

Από το σημείο πέρασε και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Πεχλιβανίδης, ο οποίος φωτογραφήθηκε στο χώρο.

Μέλη του ΔΣ και του Συλλόγου «Αλέξανδρος Υψηλάντης» στο υπό ανέγερση μνημείο της Γενοκτονίας (φωτ.: π. Βασίλειος Τσουφλίδης)

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

pontos-news.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου