Wednesday, 25 December, 2024

Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Ζωή σε 7 ανθρώπους, έδωσε ο 67χρονος που κατέληξε

Για πρώτη φορά έγινε στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, πολλαπλή αφαίρεση οργάνων από ασθενή που κατέληξε. Ολοκληρώθηκαν 7 μεταμοσχεύσεις.

«Γέφυρα ζωής» στήθηκε την Κυριακή στο νοσοκομείο Γιαννιτσών όταν οι συγγενείς 67χρονου ασθενούς από τον Δήμο Πέλλας, ο οποίος κατέληξε μετά από εγκεφαλικό που υπέστη, αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του.

Δεδομένου ότι ο 67χρονος ήταν υγιέστατος πριν το εγκεφαλικό, οι γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας έκριναν ότι μπορούν να αφαιρεθούν οι κερατοειδείς, οι πνεύμονες, το ήπαρ και οι νεφροί του.

Στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων σήμανε συναγερμός και αμέσως στήθηκε γέφυρα ζωής μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες έφτασε στο νοσοκομείο Γιαννιτσών μια μεγάλη ομάδα γιατρών και ξεκίνησαν οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση των οργάνων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το απόγευμα.

Σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησε η προετοιμασία των ασθενών για τις μεταμοσχεύσεις.

Οι πνεύμονες μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς στο Ωνάσειο, οι νεφροί σε ασθενείς στην Πάτρα και στην Αθήνα, ενώ ομάδα Ιταλών γιατρών αφαίρεσε το ήπαρ το οποίο μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή στη Νάπολη. Σε άλλους δυο ασθενείς στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να μεταμοσχευθούν οι κερατοειδείς . Οι μεταμοσχεύσεις των κερατοειδών θα γίνουν στο Παπαγεωργίου και στο ΑΧΕΠΑ.

«Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην οικογένεια του 67χρονου που μέσα στην οδύνη της βρήκε το κουράγιο -μετά από παρότρυνση των γιατρών της ΜΕΘ- να δωρίσει τα όργανά του και να σωθούν ασθενείς που περιμένουν καιρό, ίσως και χρόνια για μια δωρεά», δήλωσε στη Voria, ο διοικητής του νοσοκομείου Γιαννιτσών, Ευάγγελος Λόγγος. Παράλληλα, συνεχάρη το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου για τον άριστο συντονισμό των χειρουργείων, αλλά και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων για την άμεση ανταπόκρισή του στη λήψη και στη μεταφορά των μοσχευμάτων.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των μεταμοσχεύσεων, καθώς στη χώρα μας αξιοποιούμε τα όργανα πέντε δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 20 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 50 ασθενείς που καταλήγουν κάθε χρόνο οδηγούν σε 175 μεταμοσχεύσεις, ενώ με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα είχαμε 200 ασθενείς και 700 μεταμοσχεύσεις το χρόνο. Οι ασθενείς οπλίζονται με υπομονή, αλλά δεν τα καταφέρνουν όλοι, καθώς ενδεικτικά αναφέρεται από τον ΕΟΜ ότι ένας νεφροπαθής πρέπει να περιμένει περίπου οκτώ χρόνια για να μεταμοσχευτεί, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος όρος αναμονής είναι τα 2 χρόνια.

«Στέλνουμε το μήνυμα της δωρεάς οργάνων για να σωθούν άλλοι συνάνθρωποί μας. Είναι δύσκολη απόφαση για τους συγγενείς ενός ασθενούς που καταλήγει, αλλά η ευκαιρία που προσφέρουν σε άλλους ασθενείς, να έχουν περισσότερη και ποιοτικότερη ζωή είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρέπει και στην Ελλάδα να γίνει συνείδηση η δωρεά οργάνων», ανέφερε ο κ. Λόγγος.

voria.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου