Friday, 26 April, 2024

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ και του 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών παρουσίασαν το ποδήλατο με… ήλιο!

Καινοτόμα και οικολογικά προϊόντα και υπηρεσίες, δια… μαθητικού χειρός, είχαν την ευκαιρία σήμερα να γνωρίσουν όσοι βρέθηκαν στο Mediterranean Cosmos

στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό γιατί 400 μαθητές από 31 Γυμνάσια και Λύκεια της Βόρειας Ελλάδας, μαζί με τους καθηγητές τους, παρουσίασαν φιλόδοξα project και καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις στην Εμπορική Έκθεσης Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Trade Fair 2017», στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», και αξιολογήθηκαν από κριτική επιτροπή.

epalΧορηγός επικοινωνίας στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν Greenagenda.gr.gelepal2Οι λιλιπούτειοι start-uppers της Βόρειας Ελλάδας έχουν δημιουργήσει από πατέντες, περίπλοκα τεχνολογικά επιτεύγματα και εφαρμογές για κινητά, μέχρι κατασκευές και διαδικτυακές υπηρεσίες, που προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις σε οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Άλλες μαθητικές επιχειρήσεις αξιοποιούν με καινοτόμο τρόπο παραδοσιακά προϊόντα, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία. Οι μικροί επιχειρηματίες πρόερχονται από σχολεία των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Λάρισας, Κοζάνης, Λευκάδας και Μαγνησίας.

Πεταλιές με τη βοήθεια των ακτίνων του Ήλιου

Το 1ο ΓΕΛ μαζί με το 2ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών συνέστησε μια εικονική επιχείρηση μεταποίησης ηλιακών και ηλεκτρικών ποδηλάτων. «Βλέποντας το πρόβλημα των συμπολιτών μας στις ανηφόρες των Γιαννιτσών, αλλά και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, σκεφθήκαμε να βρούμε μια οικολογική λύση μετακίνησης που δεν θα μολύνει το περιβάλλον. Αξιοποιούμε λοιπόν την ενέργεια του Ήλιου και τη χρήση των ΑΠΕ», είπε στη Greenagenda.gr ο Κωνσταντίνος Γιαλαμάς, ο νεαρός πρόεδρος της επιχείρησης. Ήδη, μάλιστα, ξεκίνησαν οι πρώτες παραγγελίες  του συγκεκριμένου ποδηλάτου γεγονός που έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους μικρούς μαθητές.epal2

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την ελπίδα να αναγνωριστεί η προσπάθεια των μαθητών. Το ηλιακό – ηλεκτρικό ποδήλατο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 30 χλμ ανά ώρα, χωρίς επαναφόρτιση, για περίπου 5 ώρες. Επιπλέον, ο χρήστης του ποδηλάτου μπορεί να φορτίζει το smartphone του, ενώ υπάρχει και controller για την κατάσταση των μπαταριών και τη φόρτιση του από τον Ήλιο.epal3

Το stand με το ηλιακό-ηλεκτρικό ποδήλατο επισκέφθηκε και η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής Πέλλας με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Βιομηχανίας.

Άλλες «δημιουργίες»

Οι μαθητές της Β’ τάξης του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας παρουσίασαν το σύστημα «ΦΑΕΘΩΝ». Πρόκειται για έναν ανακλαστήρα φωτός που τοποθετείται στο εξωτερικό μέρος ενός παράθυρου, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση της ενέργειας από τον Ήλιο. Οι πελάτες μας, με το σύστημα ΦΑΕΦΩΝ, αξιοποιούν το φυσικό φως του ήλιου και έτσι φωτίζουν επαρκώς έναν εσωτερικό χώρο οικιακό ή επαγγελματικό χωρίς τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο μηχανισμός μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση τόσο χρημάτων και πόρων όσο και στην οικολογική αναβάθμιση μιας περιοχής. “Κλείστε τους διακόπτες”, είναι το μήνυμα της εναλλακτικής λύσης για φωτισμό, θέρμανση και ηλεκτρισμό», υπογράμμισε ο καθηγητής Μανώλης Μιχαηλίδης, ένας από τρεις συντονιστές της επιχείρησης.

Λαχανικά από απόβλητα ψαριών

Παράλληλα, σπουδαστές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής συμμετέχουν στην έκθεση με την επιχείρηση «Vitalis» και παρουσιάζουν την ενυδρειοπονία. Πρόκειται για μια συμβουλευτική εταιρεία στον τομέα της ενυδρειοπονίας που καταπιάνεται με την καινοτόμο ιδέα καλλιέργειας φυτών μέσα σε ένα ενυδρείο.. «Σκοπός μας είναι να μελετηθεί ο τρόπος παραγωγής των φυτών που περιλαμβάνει και την εκτροφή ψαριών», εξήγησε η Ελένη Γκίλη, σπουδάστρια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και μέλος του τμήματος Ανθρωπίνων Πόρων της «Vitalis».

Καστανάλευρο

Η επιχείρηση Μελίβιος ΕΠΕ αναδεικνύει το καστανάλευρο KASTANORE-MARRONE με το μότο: «Ο τόπος σου, ο θησαυρός σου!» Τα παιδιά αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το κάστανο, ένα βασικό προϊόν της Μελίβοιας στη Λάρισα. «Σκεφθήκαμε να αναδείξουμε τη σημασία της μεταποίησης του προϊόντος, γιατί διαπιστώσαμε ότι οι Ιταλοί έμποροι αγοράζουν τα κάστανα, φτιάχνουν το καστανάλευρο και το πωλούν πολύ ακριβά. Τα παιδιά βλέποντας το πρόβλημα αυτό αποφάσισαν να καρπωθούν την υπεραξία  του κάστανου», τόνισε η εκπαιδευτικός  του ΓΕΛ Αγιάς, Γεωργία Λόκα.

Ανακύκλωση πλαστικής σακούλας

Εταιρεία ανακύκλωσης της πλαστικής σακούλας δημιούργησαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. «Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες στην ανακύκλωση ξεχωριστά, μέσω της πλαστικής σακούλας», τόνισε η μαθήτρια Πελαγία Λέκα. Ο Δημήτρης Νασιούλας, εκπαιδευτικός του 1ου Γυμνασίου  Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι «ως επιχείρηση επιχειρούμε να στήσουμε ένα δίκτυο ανακύκλωσης για τις πλαστικές σακούλες. Προτείνουμε στον πελάτη να τοποθετήσει στο κατάστημά του τον κάδο ανακύκλωσης για τον περιορισμό του όγκου συλλογής χρησιμοποιημένων πλαστικών σακούλων».

Η πρόεδρος του ΣΕΝ Λίτσα Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι «είμαστε πολύ περήφανοι επειδή δίνουμε τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν. Όλη αυτή η γνώση θα τους βοηθήσει στο μέλλον». Σε δηλώσεις του στη Greenagenda.gr, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ανέφερε ότι «οι πρωτοβουλίες των νέων και οι αντιλήψεις τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Όλες οι υποψηφιότητες είναι εξαιρετικές και κάποιες, μάλιστα, πρωτοβουλίες μπορούν να σταθούν επάξια σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η Εμπορική Έκθεση αποτελεί την κορύφωση μιας διαδικασίας που ξεκινά στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Ομάδες μαθητών, 15 έως 17 ετών, σκέφτονται μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα και για να την υλοποιήσουν συστήνουν τη δική τους μαθητική εταιρία, τη δική τους «Εικονική Επιχείρηση». Εκλέγουν Διοικητικό Συμβούλιο, κάνουν έρευνα αγοράς, εκδίδουν μετοχές, αναζητούν χορηγούς και καταφέρνουν –με πολύ σκληρή δουλειά- μέσα σε λίγους μήνες, να έχουν στα χέρια τους ένα αληθινό προϊόν. Αρωγοί σε κάθε βήμα τους είναι οι καθηγητές που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, αλλά και οι εθελοντές-επιχειρηματικοί σύμβουλοι που συνεργάζονται με το ΣΕΝ/JA Greece.

Υποστηρικτές των παιδιών και κύριοι χορηγοί του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» είναι η Metlife, The Hellenic Initiative, η Citi, η Εθνική Τράπεζα , η General Mills, η SAP Hellas και η Accenture, με τη συμβολή των οποίων το πρόγραμμα υλοποιείται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Οι Εμπορικές Εκθέσεις Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΣΕΝ/JA Greece Αθήνας και Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Τhe Mall Athens, του Mediterranean Cosmos, της Coca-Cola Τρία Έψιλον, της Vision, του Molto και με την υποστήριξη της A.M. Nομικός Transworld Martime Agencies. Χορηγός Αερομεταφορών των μαθητών είναι η AEGEAN.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, του ΣΒΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) και του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών).

Ο διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016-2017»

Η κριτική επιτροπή αξιολογεί όλα τα περίπτερα στις Εμπορικές Εκθέσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης και λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώνει βραβεία και επαίνους, όπως «Πιο Καινοτόμο Προϊόν», «Καλύτερο Περίπτερο» κ.ο.κ. Προς το τέλος της σχολικής χρονιάς τα παιδιά θα καταθέσουν στο ΣΕΝ/JA Greece τα επιχειρηματικά τους σχέδια, θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή και οι 10 καλύτερες μαθητικές επιχειρήσεις, θα διαγωνισθούν για να αναδειχθεί η «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016-2017». Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe.

«Εικονική Επιχείρηση»: Παγκόσμιο πρόγραμμα μαθητικής επιχειρηματικότητας

Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιείται στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας εδώ και 11 χρόνια από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Υλοποιείται χωρίς κανένα κόστος για τα παιδιά και τα σχολεία καθώς υποστηρίζεται από ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις. Το ΣΕΝ/JA Greece είναι φορέας του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο.

greenagrenda

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ και του 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών παρουσίασαν το ποδήλατο με… ήλιο!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου