Η ομιλία του βουλευτή Πέλλας της ΝΔ Β. Βασιλειάδη στην Ολομέλεια της Βουλής: «Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Σχέδιο Νόμου «Εκλογή Βουλευτών» το οποίο συζητούμε σήμερα αποτελεί την υλοποίηση ακόμα μίας προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας.
Και αυτή ήταν η κατάργηση της απλής αναλογικής που νομοθέτησαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με μόνο στόχο να εμποδίσουν τη Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
Δέσμευση η οποία εκφράστηκε σαφώς από τον Πρόεδρο του κόμματος και σημερινό Πρωθυπουργό. Και φυσικά περιλαμβανόταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα.
Αυτό, που με μεγάλη πλειοψηφία στήριξε ο ελληνικός λαός και έδωσε στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να σχηματίσει ξανά, μετά από αρκετά χρόνια, αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αυτό που καλείται να επιλέξει ο πολίτης κατά την εκλογική διαδικασία. Ένα σαφές σχέδιο, μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβερνησιμότητα είναι θεμελιώδους σημασίας και οφείλουμε να έχουμε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο την εξασφαλίζει.
Αυτό είναι το πραγματικά αντιπροσωπευτικό: Να έχει τη δυνατότητα το εκλογικό σώμα να επιλέξει εάν θέλει μονοκομματική Κυβέρνηση ή Κυβέρνηση Συνεργασίας.
Δυστυχώς, με το εκλογικό σύστημα των επόμενων εκλογών -εάν δεν προβούμε σε αλλαγή του- η αυτοδυναμία είναι αδύνατη ακόμη και με ποσοστό 47%. Είναι έτσι δομημένο ώστε η κυβέρνηση συνεργασίας να είναι μονόδρομος.
Συνεργασία όμως, όχι στη βάση προεκλογικών δεσμεύσεων αλλά μετεκλογικών συναλλαγών, οι οποίες υπονομεύουν στην ουσία τη λαϊκή εντολή, με παραλυτικές συνέπειες για τη διακυβέρνηση της χώρας.
https://www.youtube.com/watch?v=bkrItdyr4ns&feature=youtu.be
Είδαμε ήδη τα αποτελέσματα ενός παρόμοιου συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Σε πολλές περιπτώσεις, Δήμοι οδηγήθηκαν σε παράλυση. Δήμαρχος με ποσοστό άνω του 50% δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο (στην Ορεστιάδα).
Ψηφίσαμε το Νόμο 4623 για να μπορέσει να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μην παραλύσουν οι τοπικές κοινωνίες.
Αλλά και ιστορικά, αναλογικά συστήματα έχουν ξαναδοκιμαστεί στη χώρα μας, δεν είναι κάτι καινούργιο. Και οι Κυβερνήσεις που δημιουργούσαν, υπήρξαν κατά κανόνα αδύναμες και βραχυχρόνιες, οδηγώντας, τις περισσότερες φορές, τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Βρισκόμαστε σε μια χρονική συγκυρία που η σταθερότητα των κυβερνήσεων και η ομαλή ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου είναι ύψιστης σημασίας για την εθνική οικονομία αλλά και τα εθνικά θέματα.
Τυχόν συνεχείς και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, θα στείλουν μηνύματα αποσταθεροποίησης στις αγορές και θα πλήξουν το κύρος μας διεθνώς.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το ισχύον σύστημα πρέπει να αλλάξει. Ας δούμε λοιπόν την πρόταση της Κυβέρνησης και τι αυτή προβλέπει.
Αρχικά, δεν μιλάμε για επαναφορά του συστήματος το οποίο ίσχυε έως και τις πρόσφατες εκλογές του Ιουλίου 2019.
Είναι ένα νέο σύστημα, το οποίο έρχεται να διορθώσει και να καταργήσει ένα μεγάλο μέρος του ισχύοντος, αλλά, λαμβάνει υπόψη προτάσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι αναλογικότερο αλλά εξασφαλίζει δίκαια την κυβερνησιμότητα.
Βασική πρόβλεψη αποτελεί η όποια πριμοδότηση εδρών να ισχύει μόνον εάν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό επί των εγκύρων άνω του 25%. Άρα αποφεύγεται η στρέβλωση της λαϊκής βούλησης λόγω πριμοδότησης σε ακραίες περιπτώσεις.
Αλλά και με ποσοστό άνω του 25% η κατανομή της πριμοδότησης γίνεται κλιμακωτά, έως ένα ανώτατο όριο 50 εδρών, για το πρώτο κόμμα που θα συγκεντρώσει ποσοστό επί των εγκύρων άνω του 40%.
Πρόκειται κατά την άποψή μου για μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ αναλογικότητας και κυβερνησιμότητας.
Αναγνωρίζεται και πριμοδοτείται το πρώτο κόμμα εφόσον συγκεντρώσει υψηλό ποσοστό, ενώ ευνοείται η αναλογικότητα στην περίπτωση που δεν ξεχωρίσει, εκλογικά, ένα κόμμα. Και αυτό, πιστεύω, ευνοεί και τα μικρά κόμματα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ κ. Πρόεδρε στο χρόνο της κατάθεσης του Σχεδίου Νόμου.
Βρισκόμαστε πολύ μακριά από την ολοκλήρωση της τετραετίας, σε έναν εκλογικά ουδέτερο χρόνο και σε μια ευνοϊκή δημοσκοπικά περίοδο για τη Νέα Δημοκρατία.
Τα μέχρι τώρα δείγματα της Κυβέρνησης είναι εξαιρετικά θετικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την πολιτική κατάσταση στο τέλος της παρούσης κοινοβουλευτικής περιόδου.
Συνεπώς, δεν μπορεί να προσάψει κανείς την παραμικρή υπόνοια για κομματικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες. Κάτι το οποίο δεν μπορούμε να πούμε για την ψήφιση του ισχύοντος νόμου, την περίοδο που αυτή έλαβε χώρα.
Είναι σαφές σε εμένα ότι η πολιτική σταθερότητα είναι ο στόχος αυτού του σχεδίου ενός πιο δίκαιου εκλογικού νόμου, που όμως επιτρέπει στη χώρα να μπορεί να κυβερνηθεί.
Απευθύνω κάλεσμα λοιπόν σε όλες τις πτέρυγες της εθνικής αντιπροσωπείας να τον στηρίξουν.
Σας ευχαριστώ».