Monday, 27 January, 2025

Περιβαλλοντική Ημερίδα στη Σκύδρα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στο Δήμο Σκύδρας (4 & 5 Ιουνίου) σύμφωνα με το δημοσιευμένο πρόγραμμα  και με θέμα: «Το αγροδασικό (ημιφυσικό) περιβάλλον του Δήμου Σκύδρας». Οι δυο συντονιστές δηλ. ο Δήμος Σκύδρας και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – Δήμητρα (Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας) ευχαριστούν κατ΄αρχήν τους συνδιοργανωτές δηλ. το ΚΠΕ Εδέσσης-Γιαννιτσών, την Π.Ε. Πέλλας, την Αναπτυξιακή Πέλλας, και το Παράρτημα ΚΜ του ΓΕΩΤΕΕ. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν η Δήμαρχος Σκύδρας κ. Ιγναντιάδου Κατερίνα και η πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Ιγγλέζη Κατερίνα (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής). Χαιρετισμούς επίσης έστειλαν οι βουλευτές του Νομού, προσκεκλημένοι φορείς καθώς επίσης και πολίτες της περιοχής.

Οι συνδιοργανωτές στο τέλος της εκδήλωσης υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια για ένα «διάλογο» για το περιβάλλον της περιοχής με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων πλευρών και φυσικά της κοινωνίας.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένας φάκελος που περιείχε μεταξύ των άλλων και ένα cd με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η πρώτη εισήγηση από τον κ. Παπά Νίκο (Αρχαιολόγο) με ιστορικές αναφορές για τους ανθρώπους που κατοίκησαν στο χώρο του Δήμου Σκύδρας και την θέση που βρισκόταν η αρχαία Σκύδρα. Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Παναγόπουλου (τακτικού ερευνητή του οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) με θέμα την επαναχρησιμοποίηση των υδατικών πόρων και την ανάγκη των μετρήσεων του υδροφόρου ορίζοντα, διότι η κλιματική αλλαγή μας υποχρεώνει να προσαρμοστούμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε. Ο εισηγητής κ. Νίκος Γρηγοριάδης   (Τακτικός ερευνητής του Οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) αναφέρθηκε στο αγροδασικό περιβάλλον του Δήμου Σκύδρας, η προστασία του οποίου πρέπει να είναι το υπόβαθρο της οικονομικής ανάπτυξης (εξάλλου το 45% της έκτασης του Δήμου Σκύδρας είναι στο πρόγραμμα NATURA 2000 προστατευμένων περιοχών).

Ενδιαφέρουσα επίσης ήταν η εισήγηση της κ. Σοφίας Θεοδωρίδου (Προϊσταμένης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας – Γιαννιτσών) για τις δράσεις που αναπτύσσονται με τους μαθητές στο Περιβάλλον. Ο κ.  Μαρνασίδης Σ. (Γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας) ανέπτυξε εκτενώς το θέμα της αγροτικής χωροταξίας στο Δήμο Σκύδρας. Ο κ. Παπαδόπουλος Σήφης (Γεωλόγος – Μηχανικός της Περ. Ενότητας Πέλλας) αναφέρθηκε στο υδατικό δυναμικό της περιοχής της Σκύδρας, με αναφορά στη Λίμνη Βεγορίτιδας και τις ανακολουθίες των υπηρεσιών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον ορισμό του σημείου της κατώτατης και ανώτατης στάθμης. Ο κ. Παπαδόπουλος Φραντζής (Τακτικός ερευνητής του οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ- Ινστιντούτο Εδαφοϋδατικών πόρων) αναφέρθηκε στην γεωργία ακριβείας και ειδικά στην αναγκαιότητα της εδαφολογικής ανάλυσης πριν την εγκατάσταση της αγροτικής εκμετάλλευσης και την φύτευση συγκεκριμένου είδους. (Όπως είπε χαρακτηριστικά με 30€ για την εδαφολογική ανάλυση θα πάρει ο αγρότης δύο σελίδες με οδηγίες, τι ενδείκνυται να φυτέψει, τι λίπασμα έχει ανάγκη το χωράφι του, τι πρέπει να προσέξει, με αποτέλεσμα να έχει άμεσο κέρδος). Ο κ. Φιλίππου Ι. (τ. καθηγητής Α.Π.Θ.) αναφέρθηκε στην παραγωγή και την αξιοποίηση βιομάζας από φυσικούς πόρους ειδικά στο Δήμο Σκύδρας.

skydra1

Μας έδειξε μάλιστα συγκεκριμένες μικρές μετακινούμενες μονάδες, που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα υπολείμματα από την κλάδευση και όχι μόνο για την παραγωγή «πέλετ». Με τα «πέλετ» μπορούν να κινηθούν ως και μικρά αγροτικά αυτοκίνητα! Ο κ. Κάλφας Δ. (Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος), μας μίλησε για τις φυσικές (δασικές) εκτάσεις του Δήμου Σκύδρας ως βοσκήσιμος φυσικός πόρος, με αναφορά στο παράδειγμα της περιοχής Μενηίδας. Η κ. Καραντώνη Ελένη (από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας) ανέπτυξε την αναγκαιότητα της υγιεινής και ασφάλειας των αγροτικών προϊόντων τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Η ημερίδα έκλεισε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διενεργήθηκε με την φροντίδα και επιμέλεια της κ. Σοφίας Θεοδωρίδου για το πώς εκτιμούν την κατάσταση του περιβάλλοντος οι δημότες του Δήμου Σκύδρας (στις 10 ερωτήσεις της έρευνας απάντησαν πάνω από 300 νοικοκυριά και η έρευνα συνεχίζεται …).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ημέρα το Σάββατο 4-6-2016 και ώρα 7 μ.μ. μια ομάδα ευαίσθητων πολιτών με την συνοδεία των Νίκου Γρηγοριάδη (Τακτικού ερευνητή του οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) και του Γιώργου Γαϊτάνη (Προϊσταμένου του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Σκύδρας) έγινε περιήγηση στον Εδεσσαίο ποταμό που διέρχεται τη Σκύδρα (από την γέφυρα στο εκκλησάκι Τιμίου Προδρόμου ως την γέφυρα Σεβαστειανών / εργοστάσιο ¨ΣΑΛΙΓΚΑΡ») και επιστροφή από την άλλη όχθη, μια διαδρομή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που την ευχαριστήθηκαν όσοι συμμετείχαν.

Περιβαλλοντική Ημερίδα στη Σκύδρα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου