Sunday, 28 April, 2024

Πληρώνει ο δήμος, για να σωθεί το Νοσοκομείο Δράμας – Μήπως να κινηθεί ανάλογα ο δήμος Πέλλας;

Χρήματα από το δημοτικό κορβανά είναι αποφασισμένος να δώσει ο δήμος Δράμας, σε μία προσπάθεια να μην καταρρεύσει το νοσοκομείο της περιοχής. Τα κονδύλια, που σε πρώτη φάση ανέρχονται σε 10.000 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα αποτελέσουν ένα κίνητρο για την προσέλκυση επικουρικών γιατρών, καθώς θα διατεθούν για την επιδότηση του ενοικίου τους

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Δράμας στις 13 Ιουνίου και αφορά την αποζημίωση-επιδότηση ενοικίου, ποσού 200 ευρώ μηνιαίως, για επικουρικούς γιατρούς των οποίων η θέση έχει προκηρυχθεί. Το ποσό θα καταβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας τους, η οποία μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια, ενώ δεν θα δίνεται σε περίπτωση οποιασδήποτε υπηρεσιακής μεταβολής (όπως απόσπαση ή μετακίνηση). Ο δήμος Δράμας είναι ο πρώτος στη Βόρεια Ελλάδα που λαμβάνει αυτήν την απόφαση, στηριζόμενος στην ΚΥΑ που είχαν υπογράψει το Φεβρουάριο του 2016 τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας και η οποία προβλέπει τη δυνατότητα επιχορήγησης από τους ΟΤΑ των δημόσιων δομών υγείας για την κάλυψη άμεσων αναγκών τους. Επιπλέον είχε προηγηθεί και η θετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου Δράμας. Πάντως η συγκεκριμένη ΚΥΑ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από εκπροσώπους φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να δώσει διευκρινίσεις ότι «η απόφαση σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνει, αλλά διευκολύνει τους δήμους που επιθυμούν να επιχορηγήσουν τις δημόσιες δομές υγείας που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους».

«Ο νομός Δράμας έχει χαρακτηριστεί ως άγονη και προβληματική περιοχή όσον αφορά την παροχή κινήτρων στους επικουρικούς ιατρούς και οι ΟΤΑ των περιοχών αυτών μπορούν να παρέχουν κίνητρα στον επικουρικό ιατρό της περιοχής τους. Σαφώς οι δήμοι δεν αντέχουν οικονομικά και αυτό ισχύει και για το δικό μας. Ωστόσο δεν υπάρχει άλλη λύση, για να στηριχτεί το Νοσοκομείο Δράμας. Από τις δέκα-δώδεκα θέσεις επικουρικών που προκηρύχθηκαν καλύφθηκαν μόλις οι τέσσερις. Κι έναν ή και πέντε να προσελκύσουμε δίνοντας επιδότηση ενοικίου είναι σημαντικό», δηλώνει στη «Μ» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δράμας, πρόεδρος των εργαζομένων γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, χειρουργός Κωνσταντίνος Μπούχλιος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «από τους 100 ειδικούς γιατρούς που προβλέπονται υπηρετούν λιγότεροι από 50, ενώ δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι. Εννοείται ότι είναι θέμα προτεραιότητας και υψίστης σημασίας να στηρίξουμε το νοσοκομείο και να διαφυλάξουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του».

«Κράτος θα γίνουμε όλοι εμείς»

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε και η εισήγηση του κ. Μπούχλιου κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Όπως είπε, «το κράτος δεν υφίσταται πλέον και το κράτος στον τόπο μας θα γίνουμε όλοι εμείς. Εκ των ενόντων θα γίνει η όποια προσπάθεια, για να στηρίξουμε το νοσοκομείο μας. Δεν θα αφήσουμε το νοσοκομείο να καταρρεύσει. Και ένας γιατρός να έρθει είναι πολύ σημαντική βοήθεια. Θα παραβρεθώ και στα δ.σ. των δήμων του νομού, γιατί το νοσοκομείο δεν είναι μόνο της Δράμας, ώστε να συνεισφέρουν στο βαθμό που μπορούν και με αναλογικό τρόπο».

Ο κ. Μπούχλιος είχε θέσει σε γνώση των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του δραμινού λαού τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Δράμας, ενώ είχε ενημερώσει και τον υπουργό Υγείας κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας θεσμικών φορέων του νομού Δράμας το Νοέμβριο του 2015.

«Είναι ένα νοσοκομείο που δυστυχώς από λανθασμένες πολιτικές ή και πολιτικές σκοπιμοτήτων έχει αφεθεί στην τύχη του, χωρίς χρηματοδοτήσεις, χωρίς το απαιτούμενο μόνιμο, ειδικευμένο και ειδικευόμενο ιατρικό προσωπικό, καθώς και νοσηλευτικό, ενώ εξυπηρετεί μία μεγάλη και ιδιόμορφη γεωγραφικά περιφέρεια», τονίζει ο κ. Μπούχλιος και προσθέτει ότι «φυσικά η παροχή κινήτρων δεν λύνει τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Δράμας. Είναι όμως ένα θετικό βήμα για τη διασφάλιση της λειτουργίας του, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον». Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δράμας θα κοινοποιηθεί άμεσα στη διοίκηση του νοσοκομείου Δράμας, στην αρμόδια υγειονομική περιφέρεια, στο υπουργείο Υγείας-τμήμα Επικουρικών Ιατρών και σε κάθε πρόσφορο μέσο δικτύωσης που αφορά προκηρύξεις θέσεων επικουρικών γιατρών.

Πληρώνει ο δήμος, για να σωθεί το Νοσοκομείο Δράμας – Μήπως να κινηθεί ανάλογα ο δήμος Πέλλας;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου