Εξαιρετικά κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για το μέλλον της πανδημίας στην Ελλάδα, η οποία κινείται ήδη περισσότερο από μία εβδομάδα
σε ρυθμούς καραντίνας, ενώ από αύριο στα χιλιάδες λουκέτα που έχουν μπει σε μια ύστατη προσπάθεια ανακοπής των μολύνσεων προστίθενται εκείνα στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς της χώρας.
Κι ενώ η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας είναι ασφυκτική, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται, οι φωνές που μιλούν για επέκταση του lockdown και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, πυκνώνουν. Το θέμα είναι αν θα ανοίξουν και πώς τα καταστήματα εστίασης, κλπ, στις 7 Δεκεμβρίου ή στις 14! Τότε θα μιλάμε για μόλις μιάμισι εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, με τον κόσμο σε μία οικτρή κατάσταση, οργισμένο, φοβισμένο και σίγουρα όχι έτοιμο να βγει να ξοδέψει έστω και λίγα για τις γιορτές, εφόσον όλοι γνωρίζουμε πως από τα μέσα Γενάρη θα έρθει ένα τρίτο lockdown. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές για όλους… Περίπου στις 20 θα έρθουν πληρωμές από ΚΕΑ, επιστρεπτέα, κλπ, όμως θα δοθούν σε υποχρεώσεις που δεν σταματούν και δεν υπάρχει μείωση, όπως τέλη κυκλοφορίας, ασφάλειες ΙΧ,…
Μόνη ελπίδα η μείωση των κρουσμάτων
Το Σάββατο, ο Βασίλης Κικίλιας έβαλε το όριο των 500 κρουσμάτων την ημέρα για να αρθεί το lockdown στην Ελλάδα για τον κορονοϊό. «Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας: «Εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την Κυριακή και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το lockdown ακόμη και μετά τις 30 Νοεμβρίου.
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε πως τα νοσοκομεία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται υπό σφοδρή πίεση και πρόσθεσε ότι «οι εφεδρείες μας εξαντλούνται ωστόσο ως λαός έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε ευελιξία και επινοητικότητα».
«Ανοίγουμε κρεβάτια σε κλειστές κλινικές, σε πτέρυγες που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ μεταφέρονται ασθενείς και σε αλλά νοσοκομεία σε κοντινούς νομούς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Σκάι.
Μόνο τις τελευταίες ώρες τουλάχιστον 40 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους σε κάποιο από τα νοσοκομεία αναφοράς όλης της χώρας.
Μεταξύ των νεκρών από τον κορωνοϊό είναι και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ο οποίος εκοιμήθη σήμερα το πρωί, σε ηλικία 62 ετών, μετά από μάχη που έδωσε με τον νέο κορωνοϊό.
Την ίδια ώρα δραματική έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα το κρίσιμο 10ήμερο που ακολουθεί, απευθύνουν οι επιστήμονες. Αιτία η μεγάλη αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων το τελευταίο 24ωρο. Η εικόνα των νοσηλειών που καταγράφεται αυτές τις ημέρες είναι η συνέπεια της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατούσε πριν από δύο εβδομάδες.
Τα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία από τη Θεσσαλονίκη
Στη 13η μέρα της καραντίνας βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη, προπορευόμενη κατά μια εβδομάδα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και οι πρώτες θετικές ενδείξεις από τους αυστηρούς περιορισμούς είναι ήδη ορατές, τουλάχιστον όσον αφορά την πορεία της νόσου στην κοινότητα.
Η πρώτη θετική ένδειξη, αφορά στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου εξαημέρου η πορεία της πανδημίας παραμένει μεν σε υψηλά επίπεδα, αλλά φαίνεται πλέον να σταθεροποιείται.
Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου όταν κατέγραψε για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (125).
Από την 28η Οκτωβρίου έως και την 2α Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν από την επιβολή της καθολικής καραντίνας στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, διαγνώστηκαν συνολικά 2.697 κρούσματα, κατά 1.539 δηλαδή περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο εξαήμερο, ποσοστό αύξησης 132,9%.
Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων συνεχίστηκε και την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας καθώς στο διάστημα από 3 έως 8 Νοεμβρίου διαγνώστηκαν στην περιοχή συνολικά 4.006 κρούσματα, δηλαδή 1.309 περισσότερα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξαήμερο, αυξημένα κατά 48,5%. Αντίστοιχη ήταν και η αύξηση στο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων ο οποίος έφτασε στα 667,67 από 449,5. Την ίδια περίοδο πανελλαδικά καταγράφηκαν 14.697 κρούσματα με το ποσοστό της Θεσσαλονίκης να υποχωρεί ελαφρώς στο 27,2% από το 28,9%. Δηλαδή, ήδη από την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας η πορεία της νόσου στην κοινότητα συνέχισε μεν να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο με σημαντικά μικρότερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.
Πολύ μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων κατά το τελευταίο εξαήμερο, από τις 9 έως και χθες 14 Νοεμβρίου. Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 4.160 κρούσματα, δηλαδή μόλις 154 περισσότερα σε σχέση με το πρώτο εξαήμερο της καραντίνας, ποσοστό αύξησης 3,85%. Ανάλογα μικρή ήταν η άνοδος και του μέσου όρου ημερήσιων κρουσμάτων στα 693,3 από 667,67.
Υποχώρηση σημειώθηκε ως προς το μερίδιο της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το συνολικό πανελλαδικό αριθμό κρουσμάτων. Αυτό το τελευταίο εξαήμερο καταγράφηκαν πανελλαδικά 15.815 κρούσματα εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη αντιστοιχούσε το 26,3% έναντι 27,2% του αμέσως προηγούμενου διαστήματος.
Το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από τα ανωτέρω είναι ότι η περιοχή της Θεσσαλονίκης συνεχίζει μεν να κινείται σε υψηλά επίπεδα ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίησης, αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «επιπέδωση της καμπύλης». Εάν η πορεία αυτή συνεχιστεί, που είναι και το πιθανότερο, τότε από την προσεχή εβδομάδα θα πρέπει να αναμένεται σημαντική μείωση και ως προς τον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων.
Η θετική αυτή πορεία αναμένεται να αποτυπωθεί και στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, τα οποία παρακολουθεί η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, με δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Οκτωβρίου η αύξηση ήταν της τάξης του 290%, ενώ λίγες ημέρες μετά, στις 21 Οκτωβρίου η αύξηση της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού εκτοξεύτηκε κατά 500%.
Το σχέδιο για τον εμβολιασμό
Την ίδια ώρα ξεκινά η προετοιμασία από την κυβέρνηση για την υποδοχή του εμβολίου, αλλά το βάρος εξακολουθεί να πέφτει στη μείωση των κρουσμάτων και την «αποσυμπίεση» των ΜΕΘ.
με πληροφορίες από cnn.gr