Thursday, 19 December, 2024

Πότε θα ψεκάσετε για τα κουνούπια; Όταν κολλήσουν ελονοσία όλοι οι πολίτες του δήμου Πέλλας;

Καλά τα πράγματα για τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχει φόβος για την εκδήλωση κρουσμάτων ελονοσίας στα κέντρα προσφύγων

Ευχάριστες ειδήσεις και το φετινό καλοκαίρι τουλάχιστον σε σχέση με το θανατηφόρο ιό του Δυτικού Νείλου, που προκαλείται από τα κουνούπια, φέρνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορεί και τη φετινή περίοδο να μην υπάρξουν κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία. Ωστόσο, συνεχίζουν να ανησυχούν για ενδεχόμενα κρούσματα ελονοσίας, ειδικά στις περιοχές των ορυζώνων και στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων…

Η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου θα είναι σε χαμηλά επίπεδα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, λένε οι ειδικοί, περιμένοντας την επιβεβαίωση κι από τις αιμοληψίες που γίνονται σε κοτόπουλα, σε 50 σημεία της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης.

Πάντως, ραγδαία είναι η ανάπτυξη των λεγόμενων «ανωφελών» κουνουπιών, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές υπηρεσίες να είναι πλέον σε επιφυλακή για τον κίνδυνο επιδημιών.

Για τον ιό του Δυτικού Νείλου γίνονται μετρήσεις εδώ και δύο μήνες από την εταιρία που έχει αναλάβει την καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή και το αρμόδιο εργαστήριο της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ.

Προς το παρόν οι επιστήμονες δεν ανησυχούν τόσο για τον ιό του Δυτικού Νείλου, όσο για τον επιδημιολογικό κίνδυνο από τα ανωφελή κουνούπια ειδικά στις περιοχές των ρυζοκαλλιεργειών και τα υγροτοπικά συστήματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας και ακόμη πιο εντοπισμένα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που είναι κοντά.

Όπως τονίζουν μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών που μεταφέρουν τα ανωφελή κουνούπια δε φαίνεται να υπάρχει, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο. Η προσοχή όλων, εξαιτίας και των συνθηκών φιλοξενίας, είναι στραμμένη στους πρόσφυγες, καθώς είναι υπαρκτός ο φόβος της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και κυρίως ελονοσίας.

Οι προσπάθειες περιορισμού των πιθανοτήτων να συμβεί κάτι τέτοιο εστιάζονται στις παγίδες που έχουν στηθεί και στους αεροψεκασμούς και τους επίγειους ψεκασμούς για τα ακμαία κουνούπια, που γίνονται πλέον ακόμη και μέσα σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, με τη λήψη πάντα των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία των πληθυσμών.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι πιο επικίνδυνες περιοχές, στις οποίες έχουν εστιάσει την προσοχή τους είναι στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, στους ορυζώνες της δυτικής Θεσσαλονίκης και στις παρυφές του οικισμού του Καλοχωρίου. Εκεί υπάρχει η υποψία εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας, λόγω μεγάλου αριθμού ανωφελών κουνουπιών και του είδους που είναι κύριος φορέας μετάδοσης της ελονοσίας. Για την περιοχή των Γιαννιτσών δηλαδή δεν υπάρχει κίνδυνος που έχει γεμίσει η περιοχή μετά από τόση βροχή και τόσα στάσιμα νερά; Χωρίς να κουρεύονται χόρτα στα χωριά και στον αστικό ιστό, ακόμη και σε κεντρικά σημεία και να καθαρίζονται κανάλια; Απάντηση από τη δημοτική αρχή για τους λόγους που φέτος έχουμε φτάσει στον Ιούλιο και δεν σχεδιάστηκε πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών θα λάβουμε; Πότε; Τον Δεκέμβριο; Ήδη σε προηγούμενα ρεπορτάζ δείξαμε παιδί που έπαθε σοβαρή μόλυνση από τα κουνούπια. Όταν κολλήσουμε όλοι ελονοσία, όπως και οι πρόσφυγες του Κέντρου θα ενδιαφερθεί η δημοτική αρχή; Την προηγούμενη τριετία έβγαιναν οι ανακοινώσεις από τις αρχές Μαΐου και πάλι υπήρχε πρόβλημα λόγω του μεγάλου πληθυσμού εντόμων και των περιοχών μας που είναι ελώδεις και πυκνές σε χόρτα και δέντρα. Ακόμη και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν συγκινήθηκε για το νομό μας, όταν σε άλλους νομούς προχώρησαν αρκετά έγκαιρα οι αεροψεκασμοί. Πλέον το ζητούμενο είναι πως δεν μπορείς να βγεις έξω χωρίς αντικουνουπικά και να κάτσεις στο μπαλκόνι σου ή σε μια αυλή σπιτιού καλοκαιριάτικα γιατί θα σου πιουν το αίμα τα κουνούπια.

Με στοιχεία από τη voria.gr

Πότε θα ψεκάσετε για τα κουνούπια; Όταν κολλήσουν ελονοσία όλοι οι πολίτες του δήμου Πέλλας;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου