Ισχυρά παραμένουν για χιλιάδες υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τα «κίνητρα» για την ακινητοποίηση των οχημάτων τους, μέσω της παράδοσης των πινακίδων στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια διαβίωσης και οι υψηλοί φόροι πολυτελούς διαβίωσης εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες με υπέρογκα ποσά τα οποία αδυνατούν να εξοφλήσουν, λόγω της εισοδηματικής αφαίμαξης που έχουν ήδη υποστεί τα τελευταία 6 χρόνια. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, τα οχήματα των οποίων οι κάτοχοι έχουν παραδώσει τις πινακίδες στις αρμόδιες ΔΟΥ έχουν φθάσει πλέον το 1.200.000.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, φέτος, οι δηλώσεις ακινησίας και οι καταθέσεις πινακίδων στις ΔΟΥ ξεπερνούν ήδη τις 60.000. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την κατάθεση των πινακίδων στις ΔΟΥ μέχρι τις 31-12-2015:
1) Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2016, τα οποία για όσα Ι.Χ. κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι 31-10-2010 κυμαίνονται από 22 έως 320 ευρώ.
2) Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2016, τα οποία κυμαίνονται από 630 έως 1.380 ευρώ. Επιπλέον, όσοι εξ αυτών κατέχουν αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή στην Ελλάδα από την 1η-1-2007 και μετά δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας για το έτος 2016. Θα γλιτώσουν δηλαδή επιπλέον από την καταβολή ποσών που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.
3) Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων ανεξαρτήτως κυβισμού θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2016. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2017 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.
Η διαδικασία
Ο φορολογούμενος που ενδιαφέρεται να υποβάλει δήλωση «ακινησίας» και να καταθέσει τις πινακίδες του Ι.Χ. αυτοκινήτου του στη ΔΟΥ οφείλει να προσκομίσει:
α) Την άδεια κυκλοφορίας.
β) Τις πινακίδες κυκλοφορίας.
γ) Φωτοτυπία του Ε1 και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού του 2015, από όπου πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο ίδιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
δ) Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2015.
ε) Αντίγραφο του εντύπου Ε9 από το οποίο προκύπτει ότι (ο φορολογούμενος) έχει ιδιόκτητη θέση στάθμευσης για να αφήσει το όχημά του. Αν το Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης θα πρέπει να προσκομιστεί μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά μπορεί να προσκομιστεί βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι στον φορολογούμενο έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο άλλο πρόσωπο.
στ) Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
Σοκαριστικό! Η κρίση «πάρκαρε» 1.200.000 πινακίδες αυτοκινήτων…