Saturday, 27 April, 2024

Στο τέλος μιας μεγάλης διαδρομής… Ο αποχωρών Δήμαρχος, Γρηγόρης Στάμκος, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη

Στο τέλος μιας μεγάλης διαδρομής… Ο αποχωρών Δήμαρχος, Γρηγόρης Στάμκος, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη

Μαζί με όλα τους τα καλά, οι εκλογές έχουν και τη δυσάρεστη πλευρά… Δίπλα στη χαρά και τις υψηλές προσδοκίες που πάντα συνοδεύουν τα πρωτοεμφανιζόμενα πολιτικά πρόσωπα, έχουμε και τη στενόχωρη αίσθηση της αποχώρησης ενός έμπειρου ανθρώπου αλλά και την ανάγκη να αντλήσουμε συμπεράσματα από την κληρονομιά που αφήνει.

Μιλάμε για τον επί τρεις θητείες Δήμαρχο Πέλλας, τον κύριο Γρηγόρη Στάμκο. Τον συναντήσαμε στο Δημαρχείο που θα παραδώσει σε λίγες μέρες, του κάναμε δύσκολες ερωτήσεις και τις απάντησε με τη γνωστή του ευθύτητα.

Κύριε Δήμαρχε χάσατε τις εκλογές και μάλιστα από τον πρώτο γύρο. Πόσο σας κόστισε συναισθηματικά; Τι πιστεύετε ότι έφταιξε πολιτικά; Και πως σκέφτεστε την επόμενη μέρα;

Ας ξεκινήσουμε από τα δύσκολα! Η ήττα είναι πάντα δυσάρεστη. Έτσι είμαστε φτιαγμένοι οι άνθρωποι, ευτυχώς κατά τη γνώμη μου, να εργαζόμαστε με πάθος για όσα θέλουμε να πετύχουμε και να αντιπαθούμε την αποτυχία μας. Για μένα, η διαχείριση της ήττας είναι ευθέως ανάλογη με τη διαχείριση της νίκης. Αν με βλέπατε να γλεντοκοπάω στις νίκες μου, τώρα θα έπρεπε να περιμένετε μέγα πένθος. Δεν είδατε ποτέ το γλέντι, δεν θα δείτε ούτε το πένθος.

Είχα μια τίμια και χρήσιμη πορεία στον Δήμο. Χάρηκα ξανά και ξανά με τις επιτυχίες των προσπαθειών και των δικών μου και της ωραίας ομάδας που είχα στον Δήμο, απόλαυσα την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου και, τώρα, σέβομαι την επιλογή τους να δοκιμάσουν κάτι νέο. Εύχομαι πραγματικά να είναι και καλύτερο!

Για το τι έφταιξε έχω δύο εκδοχές και το ποια είναι η σωστή θα το δείξει μάλλον ο χρόνος. Η πρώτη είναι η επιτυχία μας! Καταλαβαίνω ότι ακούγεται περίεργο, επιτρέψτε μου όμως να εξηγήσω: όταν ο δημότης, ο πολίτης αισθάνεται ότι τα πράγματα πάνε καλά, ότι ο Δήμος λειτουργεί, ότι δεν θα ξημερώσει η μέρα που δεν θα βγουν τα απορριμματοφόρα ή που το ταμείο θα έχει κάνει φτερά, νιώθει και την άνεση να πειραματιστεί, να δοκιμάσει νέα πράγματα, ελπίζει στη βελτίωση. Στα 13 χρόνια της δημαρχίας μου, αυτό ακριβώς πέτυχα και δεν είναι λίγο -να πείσω τους συνδημότες μου ότι δεν κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πίσω σε άλλες εποχές, ότι μπορούμε να ελπίζουμε μόνο στο καλύτερο. Το αφουγκράζομαι συνεχώς, πολλοί μου το λένε και ευθέως: Στάμκο έφτιαξες Δήμο, αλλά για τα μεγαλεπήβολα και τα οραματικά δεν έπεισες. Με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι, για μένα, αυτή η ετυμηγορία είναι έπαινος.

Η δεύτερη εκδοχή για την αιτία της ήττας, είναι η προσκόλλησή μου στην ίδια στρατηγική και στην τρίτη θητεία μου. Με δυο λόγια μπορώ να την περιγράψω ως εξής: μικρά και μεσαίου προϋπολογισμού έργα να γίνονται μόνο με ίδιους πόρους και με το δικό μας προσωπικό αντί των απευθείας αναθέσεων και των εργολαβιών, άρα με αυστηρές προτεραιότητες και σφιχτή διαχείριση που στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων απαιτεί την προσωπική επιστασία του δημάρχου. Το επικοινωνιακό αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής το είδατε -οι δημότες προτίμησαν υποψήφιους που “θα είναι καθημερινά κοντά στο δημότη”, που “θα κάνουν έργα αντί να δημιουργούν αποθεματικά”! Μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ του δημάρχου στο εργοτάξιο και του δημάρχου στο καφενείο μπορεί πραγματικά να ωφελήσει τον τόπο μας.

Με την ευκαιρία αυτής της αναφοράς σας στην επόμενη δημοτική αρχή, θα ήθελα να επιμείνω στην ερώτηση μου για τον Στάμκο της επόμενης μέρας; Τι έχετε σκοπό να κάνετε; Θα συνεργαστείτε με τον νέο Δήμαρχο; Πως θα λειτουργήσει η παράταξη σας στην αντιπολίτευση;

Ο Στάμκος της επόμενης μέρας… ωραία φράση! Ομολογώ ότι το σκέφτομαι ακόμα. Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσω να προσφέρω στο Δήμο και στον τόπο μας, όσο περισσότερο μπορώ. Εξαρτάται και από τις προθέσεις του νέου Δημάρχου και από τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος: το τοξικό κλίμα που είχε δημιουργήσει η “αξιωματική” αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια είχα την υποχρέωση να το υπομείνω και να το διαχειριστώ με ψυχραιμία για να προστατέψω τον Δήμο, τις υπηρεσίες μας και το έργο που υλοποιούμε. Από εδώ και στο εξής, η ανεκτικότητά μου αγγίζει το μηδέν.  Και στον πολιτικό διάλογο και στη θεσμική προστασία της προσωπικότητας μου.

Με την ευκαιρία, θα επαναλάβω από το βήμα που μου δίνετε, την ικανοποίηση μου για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Η διαφορά μεταξύ του εκλεγμένου δημάρχου και του τοπικού πρωταγωνιστή του λαϊκισμού, είναι μεγάλη.

Είναι πια γνωστό σε όλους ότι ο υβριστής μου συμπεριφερόταν ως δήμαρχος ήδη από το δεύτερο μισό της τελευταίας θητείας και τορπίλιζε τα συμφέροντα του Δήμου και των συνδημοτών μας. Ελπίζω ότι πήρε το μάθημα του και θα πάψει να δηλητηριάζει τα δημοτικά πράγματα.

Κύριε Στάμκο, αργά ή γρήγορα, τα πάθη της προεκλογικής περιόδου θα ξεχαστούν. Τι πιστεύετε ότι θα μείνει από τη δική σας προσφορά στον Δήμο Πέλλας και τους κατοίκους του;

Τι θα ήθελα να μείνει και τι σίγουρα θα μείνει είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ας ξεκινήσω από το δεύτερο. Θα μείνει σίγουρα ένας λειτουργικός δήμος, με καλές υπηρεσίες και μεγάλο αποθεματικό. Θα μείνουν σπουδαία έργα υποδομών και στις πόλεις και στα χωριά μας-ουσιαστικά έργα όπως τα αποχετευτικά δίκτυα, τα υδρευτικά, τα εγγειοβελτιωτικά, η αγροτική οδοποιία, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολικών κτιρίων  αλλά και το φυσικό αέριο στα Γιαννιτσά ή η υπογειοποίηση των καλωδίων, ένα τεράστιο έργο που λείπει από πολύ μεγαλύτερες πόλεις.  Σίγουρα θα μείνει επίσης ένας ισχυρότερος δήμος -να θυμίσω ότι ήμουν ο πρώτος δήμαρχος Πέλλας και επωμίστηκα το καθήκον να εξυγιάνω πέντε υπερχρεωμένους δήμους και να ανασυστήσω τις υπηρεσίες μας- ισχυρότερος όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολεοδομικά με την πρόσθεση των στρατοπέδων στο σχέδιο πόλης των Γιαννιτσών.

Αυτά που θα ήθελα να μείνουν είναι ταυτόχρονα και η παρακαταθήκη μου προς στον Δήμαρχο κ.  Φουντουκίδη. Σεβασμός πρώτα από όλα στα ίδια τα χρήματα των συνδημοτών μας, αλλά και στους πόρους των συγχρηματοδοτούμενων έργων που σε τελική ανάλυση είναι χρήματα των Ελλήνων και των υπόλοιπων Ευρωπαίων συμπολιτών μας -ας μην κάνουμε έργα που δεν είναι άμεσης προτεραιότητας, που δεν θα έχουν διάρκεια ή που η συντήρηση τους θα κοστίζει παραπάνω από την ωφελιμότητά τους.

Ας μην κάνουμε, για παράδειγμα, ένα μουσείο ή ένα ακόμη πολιτιστικό φεστιβάλ αντί 20 χιλιομέτρων αγροτικής οδοποιίας.  Το ίδιο σημαντικά, είναι και η δίκαιη κατανομή των επενδύσεων και των προσφερόμενων δημοτικών υπηρεσιών σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας, η συνεχής ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών και του προσωπικού τους, όπως και η ιδιαίτερη φροντίδα στις σχολικές υποδομές που είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ένας δήμος για την Παιδεία και το μέλλον της κοινωνίας μας.

Για αυτά τα σπουδαία θέματα έχω ήδη μιλήσει με τον νέο μας Δήμαρχο και θα είμαι δίπλα του όταν χρειαστεί την εμπειρία μου. Μπορώ να καταλάβω τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει γιατί τις έζησα. Μπορώ όμως επίσης να αισιοδοξώ ότι θα αφοσιωθεί στο έργο του όπως το έκανα κι εγώ.

Καθώς μένουν λίγες μέρες πριν αφήσετε το γραφείο του Δημάρχου, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε ως Δήμαρχος προς τους συνδημότες σας;

Σε όλους ανεξαίρετα τους συνδημότες μου θέλω να πω ένα μεγάλο Ευχαριστώ για την τιμή να είμαι Δήμαρχος τους επί τρεις θητείες και για την ευκαιρία που μου έδωσαν να γνωρίσω τόσο καλά όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και τις αρετές του τόπου και των ανθρώπων του.

Με τις γνώσεις και την εμπειρία που συγκέντρωσα αυτά τα χρόνια-το ένα τρίτο της ενήλικης ζωής μου, δεν είναι και λίγο, τι λέτε;- επιτρέψτε μου να δώσω σε όλους και μια συμβουλή: να φροντίζετε και να προστατεύετε το δημόσιο χώρο σαν το σπίτι σας, να προκόβετε στις επιστήμες και τα επαγγέλματα σας η καθεμιά και ο καθένας ξεχωριστά, αλλά να ασχολείστε και με τα κοινά, με διάλογο, με δικαιοσύνη και με προτεραιότητα την αλληλεγγύη προς όσους και όσες έχουν ανάγκη. Όσο για το περίφημο “τα παράπονα στο Δήμαρχο”, δικαίωμα σας είναι, συνεχίστε τα!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου