Saturday, 27 April, 2024

Συμβουλές για τον καύσωνα, από τον ειδικό παθολόγο, Θ. Φελέκη

Όπως ήδη γνωρίζουμε, ο καύσωνας έφτασε και θα είναι εδώ για το επόμενο δεκαήμερο.
Με θερμοκρασίες που θα φτάσουν ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Απευθυνθήκαμε στον γνωστό Ειδικό Παθολόγο Θεόδωρο Φελέκη, από την Έδεσσα, ο οποίος πρόθυμα σας συμβουλεύει για το πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση.
“Ευχαριστώντας για την πρόσκληση και δράττοντας της εποχής, καλό θα είναι να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα χρήσιμα για την υγεία μας.
Το καλοκαίρι παρατηρείται μια μεταβολή της αρτηριακής πίεσης, που συνήθως οδηγεί σε πτώση αυτής.
Η αγγειοδιαστολή και η εφίδρωση (απώλεια νατρίου), ως αντίδραση του θερμορυθμιστικού μηχανισμού του οργανισμού, μπορεί να οδηγήσει σε υπόταση και αφυδάτωση, ιδίως σε άτομα που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα. Καλό θα είναι, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, να γίνει όπου χρειάζεται η αναγκαία τροποποίηση της αγωγής. Βέβαια η υπόταση και η αφυδάτωση χρήσιμο είναι να αποφευχθούν ιδίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας και σε άτομα με υψηλό καρδιαγγειακο-θρομβοεμβολικο κίνδυνο (ασθενείς με στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδη διαβήτη χρόνια νεφρική νόσο, διαλείπουσα χωλότητα, αυτοάνοσα νοσήματα, κακοήθειες, κ.τ.λ. Επίσης το καλοκαίρι αυξάνονται κατακόρυφα τα κρούσματα ηλιακού εγκαύματος και μελανώματος.
Άτομα με ευαίσθητο δέρμα (μωρά, ενήλικες με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, πολλούς σπίλους) θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, ιδίως 11.00-16.00 και να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
Το μελάνωμα είναι μια κακοήθεια του δέρματος που, είτε αναπτύσσεται de novo, είτε, αναπτύσσεται επί εδάφους προϋπάρχοντος σπίλου. Τα γενικά μέτρα προστασίας, η χαρτογράφηση των σπίλων (από ειδικό δερματολόγο) και ο αυτοέλεγχος για αλλαγή χρώματος, μεγέθους, υφής ή και αιμορραγίας είναι απαραίτητος.
Τέλος για τις ημέρες με πολύ υψηλή θερμοκρασία που μας επισκέπτονται συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να θυμόμαστε:
“Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο από τις 11:00-17:30. -Αποφυγή εργασίας και έντονης σωματικής καταπόνησης σε ανοιχτούς χώρους. -Αποφυγη κατανάλωσης αλκοόλ και μεγάλων και λιπαρών γευμάτων,
– Χρήση αντηλιακού, καπέλου και ανοιχτόχρωμων ενδυμάτων
– Παραμονή σε σκιερούς και κλιματιζόμενους χώρους.
– Πρόσληψη χυμών, νερού και ελαφρών γευμάτων.
-Έντονη καταβολή, κεφαλαλγία, τάση προς εμετό, υπερπυρεξία, σπασμοί, ολιγουρία, διαταραχή νοητικών λειτουργιών, σύγχυση, πτώση αρτηριακής πίεσης, ταχυκαρδία, ΑΠΑΙΤΟΥΝ άμεση επαφή με τον θεράποντα ιατρό… -Φρόνιμη είναι η τακτική επικοινωνία με ηλικιωμένα άτομα, για ενημέρωση, όταν βρισκόμαστε μακριά…

Υ.Γ. Αντίστοιχη πρέπει να είναι και η μέριμνα μας για δίποδα-τετράποδα κατοικίδια που τυχόν διαθέτουμε…
Μετά τιμής και ευχόμενος ένα όμορφο καλοκαίρι σε όλους… άλλωστε το ελληνικό Καλοκαίρι είναι αξιοζήλευτο και ποθητό σε όλο τον πλανήτη …!!! “
Φελέκης Θεόδωρος Ειδικός Παθολόγος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου