Friday, 10 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Συνέντευξη με τον Ιορδάνη Τζαμτζή: Κάποιοι κομματικά υποκινούμενοι, θέλησαν να σταματήσουν το αντιπλημμυρικό έργο στον Εδεσσαίο ποταμό

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ι. Τζαμτζής, σε μία αποκλειστική συνέντευξη στον “ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ” ανοίγει τα χαρτιά του και αναφέρεται σε όλα.

Καταγγέλλει μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να σταματήσουν τα έργα στο ποτάμι, αλλά και… πρόθυμους κονδυλοφόρους.

Εκτός από πολιτικός δηλώνει “Μελισσοκόμος”, ότι έχει… αχρωματοψία στην άσκηση των καθηκόντων του και μιλά για τη συνέχεια της θητείας του στην Π.Ε. Πέλλας.

Ακολουθεί η συνέντευξη του, που δόθηκε στον Σίμο Σλατίνη

Στον ρόλο του Αντιπεριφερειάρχη πλέον, εδώ και 11 μήνες. Τελικά τι είναι πιο δύσκολο, ο ρόλος του βουλευτή ή αυτός που έχετε τώρα;

Όταν θέλεις να προσφέρεις στους συμπολίτες σου που σε τίμησαν με την ψήφο τους, δουλεύεις  και αγωνίζεσαι  από όποιο μετερίζι σε έχουν ορίσει ή έχεις εκλεγεί. Με την έννοια αυτή, δυσκολίες υπάρχουν σε κάθε ρόλο. Έχω όμως ξαναπεί ότι στην Αυτοδιοίκηση το έργο είναι απτό και μετρήσιμο.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τους συμπολίτες μας στην Πέλλα, για την τιμή που μου έκαναν να με εκλέξουν πρώτο Περιφερειακό σύμβουλο και τον Περιφερειάρχη μας Απόστολο Τζιτζικώστα για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, αναθέτοντας μου την Αντιπεριφέρεια Πέλλας.

Αν κάνετε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας σας, που πιστεύετε ότι πετύχατε, που αποτύχατε και θα κάνατε κάτι διαφορετικό σε προηγούμενη απόφαση σας, ας σας δινόταν η ευκαιρία;

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μας χαρακτηρίζει η ομαδική δουλειά. Ταυτόχρονα ακούμε τους πολίτες και τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης του Α’ βαθμού με τους οποίους συνεργαζόμαστε  και  υλοποιούμε διάφορα έργα, έξω από τα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας.

Με τον συντονισμό του Απόστολου Τζιτζικώστα, συνεχίζουμε το έργο της «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»  και στόχος μας είναι να αποδώσουμε στους συμπολίτες μας έργα ουσίας και ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες. Οι δράσεις μας και οι παρεμβάσεις μας  είναι καθημερινές  και  το έργο μας  θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.

Η εκλογή σας έγινε μέσα σε μία παράταξη, που αποσπά θριαμβευτικά ποσοστά και στηρίζεται από το κόμμα της ΝΔ. Τελικά, πόσο Νεοδημοκράτης νιώθετε στην άσκηση των καθηκόντων σας;

Τα πιστεύω μου και η κομματική μου ταυτότητα είναι γνωστά σε όλους.  Είμαι μέλος της Νέας Δημοκρατίας από τα 17 μου χρόνια, απαρέγκλιτα. Είχα την τιμή να εκπροσωπώ την Πέλλα στη Βουλή των Ελλήνων εκλεγμένος με την Νέα Δημοκρατία. Τα πιστεύω μου, τις αρχές και τις αξίες μου τις έχω στην ψυχή και στο μυαλό μου. Όμως, κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, έχω αχρωματοψία. Δουλεύουμε για όλη την Πέλλα και για όλους τους πολίτες της Πέλλας, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες, πέρα από τον αν κάποιος μας ψήφισε ή όχι. Αυτή είναι η πολιτική Τζιτζικώστα. Αυτά εφάρμοσα  ως Δήμαρχος Σκύδρας, αυτά εφαρμόζω και σήμερα κατά την άσκηση των καθηκόντων μου.

Είναι αλήθεια ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, χαίρει  άκρας δημοφιλίας και στο Νομό Πέλλας. Αλήθεια τι του έχετε πει προσωπικά για τον τόπο μας;

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας γνωρίζει πολύ καλά την Πέλλα και τα προβλήματα της και είναι επικεφαλής της προσπάθειας μας για την επίλυση τους. Με την εκλογή του στην Προεδρία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και στην Προεδρία- για πρώτη φορά Έλληνα- στην Προεδρία των Περιφερειών και Δήμων της Ευρώπης, μπορεί να μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο. Παρά το βαρύ πρόγραμμα του, επισκέπτεται με κάθε ευκαιρία όχι μόνο την Πέλλα, όπως και τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Οδικό δίκτυο του Νομού Πέλλας. Μία πονεμένη ιστορία… Βλέπετε φως στην άκρη του τούνελ;

Μετά από 5 χρόνια απραξίας, έχουν οριστεί από την αρμόδια επιτροπή, η τιμή μονάδος απαλλοτρίωσης για την παράκαμψη Χαλκηδόνας και ακολουθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Γνωρίζετε ότι με επιστολή μου προς τα Υπουργεία Υποδομών και Εξωτερικών και κοινοποίηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού, έχω ζητήσει να κινηθούν διαδικασίες για  να χαρακτηριστεί το οδικό δίκτυο της Πέλλας , διευρωπαϊκό δίκτυο ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα σε πολλά πράγματα.

Εμείς ως Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχουμε δημοπρατήσει και δρομολογήσαμε προς δημοπράτηση  έργα συντήρησης του οδικού μας δικτύου, καθώς και έργα φωτισμού και ενίσχυσης της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο.  Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το δίκτυο μας ώστε να είναι ένα ασφαλές δίκτυο για τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της Πέλλας.

Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας, του Φεβρουαρίου, σε ότι αφορά τα έργα στο ποτάμι, είχατε πει μεταξύ άλλων, ότι αισθάνεστε να γίνετε και ένας κομματικός και προσωπικός πόλεμος. Τι ακριβώς εννοούσατε;

Δικαιώθηκα απόλυτα για τα λόγια μου αυτά. Δυστυχώς οι άνθρωποι που μας οδήγησαν στα δικαστήρια και ζήτησαν ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσουν το αντιπλημμυρικό έργο στον Εδεσσαίο ποταμό, ήταν και είναι, κομματικά υποκινούμενοι και κάποιοι, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά το περιβάλλον, ούτε η ασφάλεια της πόλης της Έδεσσας από ενδεχόμενη πλημμύρα.

Παρά την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωσε την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για το έργο αυτό, οι ίδιοι άνθρωποι, επειδή έτσι θέλουν, μας πήγαν ξανά στο δικαστήριο. Με πλαστή φωτογραφία προσπάθησαν να ξεσηκώσουν τους συμπολίτες μας εναντίον του έργου, εναντίον του Απόστολου Τζιτζικώστα και εναντίον μου, με χυδαιότητες και ειρωνείες.

Κάποιοι, άγνωστοι προς το παρόν, προξένησαν σοβαρές ζημιές στο σκαπτικό μηχάνημα της αναδόχου εταιρείας. Είναι μια κομματικά υποκινούμενη ομάδα που δεν θέλει να γίνει ένα τόσο σημαντικό έργο στην πόλη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Είναι μια κομματική αντιπαράθεση από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Απόστολο Τζιτζικώστα και εμένα. Και φυσικά υπάρχουν κάποιοι πρόθυμοι κονδυλοφόροι, για τους δικούς τους λόγους, να τους στηρίζουν.

Έχετε μία μεγάλη εμπειρία από όλα συμβαίνουν στην Πέλλα. Τι κατά τη γνώμη σας μπορεί να δώσει λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα;

Δεν υπάρχει κάτι που από μόνο του θα δώσει λύσεις στα προβλήματα μας. Όμως η συνεννόηση μεταξύ μας, πέρα από κομματικές γραμμές, μπορεί να αποτελέσει την βάση μιας δύναμης πίεσης για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πέλλα. Προς αυτήν την κατεύθυνση προσπαθώ να λειτουργήσω.

Περιγράψτε μας μια καθημερινή σας μέρα στο γραφείο. Ποια η συνεργασία σας με τους υπαλλήλους;

Καθημερινά αν δεν υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση, είμαι στο γραφείο από νωρίς. Συνήθως οι συσκέψεις με τους υπαλλήλους  γίνονται στις 9 ή 10πμ και πιο πριν. Πολλές φορές είμαι από τις 7 ή 7:30πμ.  Συνήθως φεύγω από το γραφείο γύρω στις 3μμ.

Ενδιάμεσα υπάρχουν συναντήσεις, τηλέφωνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α. και ραντεβού αλλά και πολλές επισκέψεις πολιτών χωρίς κάποιο ραντεβού. Τους βλέπω όλους. Με τους εργαζόμενους έχω πλέον μια καλή σχέση και χαίρομαι γιατί διαπιστώνω καθημερινά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία προσφέρει μεγάλο και ουσιαστικό έργο. Προσπαθώ να λύσω προβλήματα και δυσλειτουργίες, διότι βασικός στόχος  είναι η απρόσκοπτη προσφορά υπηρεσιών στους συμπολίτες μας.

Περιγράψτε μας τους στόχους για την Περιφέρεια σε ότι αφορά την Πέλλα. Τους ακολουθείτε;

Οι στόχοι μας είναι καταγεγραμμένοι στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας μας. Είναι όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα έργα και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πολίτες της Πέλλας. Έργα αντιπλημμυρικά, καθαρισμοί ποταμών, μικρά και μεγάλα έργα σε γέφυρες, έργα αντιστήριξης δρόμων, ασφαλτοστρώσεις, στηθαία στους δρόμους, σήμανση με πινακίδες, διαγραμμίσεις, καθαρισμός των δρόμων ευθύνης μας, κόψιμο χόρτων και κλαδιών από δένδρα και θάμνους,  στήριξη του Τουρισμού και του Πολιτισμού και  διάφορες άλλες κοινωνικές παρεμβάσεις.

Η πανδημία του κορονοϊού, πόσο επηρέασε τα σχέδια για τον Νομό; Πιστεύατε ότι τα καταφέρατε στην αντιμετώπιση της;

Είναι γεγονός ότι είχαμε κάποιες καθυστερήσεις λόγω κορονοϊού, αλλά προσπαθούμε όλοι μαζί, με περισσότερη δουλειά τώρα, να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας,  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, όχι μόνο πήρε εύσημα από τους πολίτες και τους φορείς για την αντιμετώπιση της,  αλλά ήταν και συνεχίζει να είναι διπλά στον πολίτη με ουσιαστικές παρεμβάσεις. Προχωρήσαμε άμεσα στην κάλυψη των αναγκών των Νοσοκομείων μας, των Κέντρων Υγείας, των συλλόγων των λειτουργών υγείας, της Αστυνομίας και άλλων φορέων σε υγειονομικό υλικό, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, είδη υγιεινής κ.α. Διανεμήθηκαν  τρόφιμα σε ευπαθείς ομάδες αλλά και  σε οικισμούς που τέθηκαν σε καραντίνα και πολλές άλλες δράσεις.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει τις παρεμβάσεις της και ζητά από τους συμπολίτες μας ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ.

Ποιος είναι ο Δάνης Τζαμτζής στην καθημερινότητα του. Ασχολείται καθόλου άλλα πράγματα;

Φυσικά και ασχολούμαι. Όπως με τη μελισσοκομία. Η λειτουργία της μέλισσας διδάσκει διοίκηση, οικονομία και κοινωνιολογία και θα έπρεπε να διδάσκεται στις παραπάνω σχολές. Εάν η μέλισσα σε «μαγέψει» δεν την αφήνεις όσα τσιμπήματα και να δέχεσαι.

Στην πολιτική πρέπει να έχεις εχθρούς και φίλους. Το ασπάζεστε αυτό;

Μακάρι να μην έχει ο πολιτικός αντιπάλους, αλλά αυτό είναι ίσως αδύνατο. Οι ιδεολογικές διαφορές δημιουργούν αντιπαλότητες. Η μη ικανοποίηση αιτημάτων των πολιτών δημιουργεί αντιθέσεις. Το σημαντικό είναι να λειτουργείς για το κοινό καλό, να αντιπαρατίθεσαι με ιδέες και προτάσεις και να «μην κτυπάς τον αντίπαλο κάτω από την μέση».

Τον Σεπτέμβριο κλείνετε έναν χρόνο. Θα θέλατε να συνεχίσετε από αυτό το τιμόνι;

Φυσικά, διότι θέλω να υλοποιήσω μια σειρά έργων και παρεμβάσεων που έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα μας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου