Tuesday, 19 March, 2024

ΣΥΡΙΖΑ ΝΕ Πέλλας: «Ένας χρόνος κυβέρνησης Μητσοτάκη – Πολλά χρόνια πίσω για την κοινωνική πλειοψηφία»

Η ολοκλήρωση ενός χρόνου από τότε που η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον Κ. Μητσοτάκη ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας

επιβεβαίωσε τις προβλέψεις μας και, την ίδια στιγμή, διέψευσε όσους είχαν πιστέψει την προεκλογική της προπαγάνδα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί πιστά όλες τις συνταγές εκείνες που είχαν οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, φρόντισε να καταστήσει σαφές ποιους θέλει να ευνοήσει, καθώς ψήφισε στη Βουλή φοροαπαλλαγές που αφορούν αποκλειστικά και μόνο μια μικρή μειοψηφία οικονομικά ισχυρών.
Μέσα σε λίγους μόλις μήνες, το προεκλογικό της αφήγημα περί “ισχυρής ανάπτυξης” κατέρρευσε με πάταγο. Ενώ παρέλαβαν την οικονομία με ρυθμό ανάπτυξης στο 2,8%, τον οποίο προεκλογικά είχαν βαφτίσει ως “αναιμικό”, “ισχνό” κι όλα τα συναφή, οδήγησαν τη χώρα, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, στην ύφεση πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Από την πρώτη στιγμή, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να υπονομεύσουν τις εργασιακές σχέσεις και να καταστήσουν την Επιθεώρηση Εργασίας διακοσμητικό θεσμό. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποίησαν και αξιοποιούν ακόμη την κρίση της πανδημίας προκειμένου να μετατρέψουν την αγορά εργασίας σε ζούγκλα. Νομιμοποιούν πλήρως κάθε είδους εργοδοτική αυθαιρεσία και σπρώχνουν τους εργαζόμενους είτε στο καθεστώς της αναστολής ή της εκ περιτροπής εργασίας και εντέλει σε μειώσεις μισθών και σε απολύσεις.
Τα παραπάνω περιγράφουν μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που έζησε η χώρα πριν από δέκα χρόνια: ύφεση, μείωση εισοδημάτων, ανεργία. Με άλλα λόγια, μέσα σε μόλις έναν χρόνο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: να γυρίσει τη χώρα και την οικονομία πολύ πιο πίσω σε σχέση με αυτά που παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, μια χώρα απαλλαγμένη από τα μνημόνια, με ρυθμισμένο χρέος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με σαφώς μειωμένο ποσοστό ανεργίας και με ένα ταμειακό απόθεμα ασφαλείας ύψους 37 δισ. ευρώ. Ένα απόθεμα το οποίο είχαν φτάσει μάλιστα στο σημείο οι νυν υπουργοί της ΝΔ να ισχυριστούν πως είναι “περιττό” ή ακόμα και ότι ήταν πλήρως εσφαλμένη επιλογή.
Οι εξελίξεις στην οικονομία, με την αβελτηρία της κυβέρνησης για τη στήριξη των μικρομεσαίων και την αποσάθρωση της εργασίας, επηρεάζουν ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας. Η βαθιά οικονομική κρίση που είναι ήδη παρούσα θέτει το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ανάπτυξης ξανά στο προσκήνιο. Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να τη διαχειριστεί με όρους προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με εκείνες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για μια άλλη, προοδευτική κατεύθυνση για τη χώρα, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της νέας προσπάθειας για την κοινωνική ανασυγκρότηση.
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν. Πέλλας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου