Saturday, 27 April, 2024

Τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου στο Μεσιανό (pics)

Με συγκίνηση και τις πρέπουσες τιμές, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία του Μεσιανού

του Δήμου Πέλλας, το βράδυ της Κυριακής, 21 Ιουλίου 2019.


Η πρωτοβουλία δημιουργίας του μνημείου όπως είπε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ροδάμα Πεταλίδου- Βασιλειάδου ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Μεσιανού.

Τα έξοδα για το μνημείο προέρχονται από τον σύλλογο και είναι πάνω από 2000 ευρώ ενώ ο Δήμος Πέλλας προσέφερε το ποσό των 500 ευρώ.


Όλο το μνημείο είναι από γρανίτη/μάρμαρο ενώ η εικόνα που χαράχθηκε πάνω στον μαύρο γρανίτη απεικονίζει τη “Μνημοσύνη”.


Συμμετείχαν στη εκδήλωση μέλη της δημοτικής αρχής, με τους γνωστούς υπερασπιστές της ποντιακής παράδοσης Σιαμίδη Κώστα, λυράρη, Βασιλειάδη Αχιλλέα, τραγουδιστή, θείο Μίμη Τσελεπίδη, λαογράφο, την οικοδέσποινα Μαρία Αγαθαγγελίδου και τον πατέρα Βασίλειο, εφημέριο της τοπικής ενορίας.


Το παρών έδωσαν μέλη του Συλλόγου Ειδικών Δυνάμεων νομού Πέλλας “Αχιλλέας Μιμιλίδης” και τα μικρά τμήματα των χορευτικών του συλλόγου Ποντίων Μεσιανού.

Και είπε: «Εεεεε…κιτι, γιάβρου μ’, ντο ψή θα δίγω σον Θεγόν. Δύο παιδία εφέκα σην πατρίδαν»… Και τα δάκρυα κύλισαν από τα μάτια των παραβρισκομένων για τις 453.000 ψυχές που σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους και ζητούν δικαίωση με την αναγνώριση…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου