Friday, 27 December, 2024

Τα πούρα made in Κρύα Βρύση που σαρώνουν στο εξωτερικό, θέμα για άλλη μία φορά!

Το star.gr αυτή τη φορά κάνει θέμα τα δύο αδέλφια

που με μεράκι και αγάπη για τη δουλειά τους δημιούργησαν μια πρότυπη μονάδα παραγωγής στην Πέλλα, και συγκεκριμένα, στην Κρύα Βρύση.

Πρόκειται για τους Άρη και ο Κώστα Κωνσταντινίδη, που από την κούνια τους βρέθηκαν μέσα στα καπνοχώραφα της περιοχής, όπου ο παππούς και οι γονείς τους καλλιεργούσαν καπνά για τη βιομηχανία. Οπότε και η δική τους ενασχόληση με την καλλιέργεια καπνού ήταν μάλλον φυσικό επακόλουθο, συνεχίζοντας έτσι την οικογενειακή παράδοση.

Το έναυσμα για την ενασχόληση με τα πούρα

Το 2006 όμως με την αποσύνδεση της καπνοπαραγωγής από την επιδότηση ήρθε η απόλυτη ανατροπή του σκηνικού, χωρίς όμως να αλλάξει τίποτα στο διεθνές σκηνικό.

«Αυτό για μας ήταν απαράδεκτο, γιατί γνώριζα την ποιότητα της πρώτης ύλης που παράγω, δηλαδή του καπνού. Θεωρούσαμε αδιανόητο ενώ δεν έχει αλλάξει το διεθνές σκηνικό να μας υποχρεώνουν να σταματήσουμε την παραγωγή. Οι περισσότεροι αγρότες ερμήνευσαν την οδηγία της ΕΕ λάθος. Ουσιαστικά αυτό που έλεγε ήταν ότι αποσυνδέω τη χρηματοδότηση από την παραγωγή και σε αφήνω ελεύθερο με προσανατολισμό στην αγορά», λέει στο star.gr, ο Άρης Κωνσταντινίδης.

poura

Αυτό λοιπόν ξεκινούν να υλοποιήσουν τα δύο αδέλφια. Έχοντας ως αφετηρία ότι παράγουν εξαιρετικής ποιότητας καπνά αρχίζει μια ενδελεχής έρευνα για το πώς μπορούν να διοχετευθούν τα καπνά αυτά στην αγορά. Η δευτερογενής έρευνα που πραγματοποιούν αποδεικνύει μια παγκόσμια τάση για μείωση των καπνιστών τσιγάρου και αύξηση των καπνιστών πούρου και δη των χειροποίητων που έρχονταν εξ ολοκλήρου από τη Λατινική Αμερική.

Εκεί λοιπόν ξεκινά και η ιδέα για την δημιουργία χειροποίητων πούρων, φτιάχνοντας οι ίδιοι την πρώτη ύλη και αρχίζει ένα μεγάλο και δημιουργικό ταξίδι με πολύ αγωνία, ενθουσιασμό, αλλά και εμπόδια.

Δυστυχώς δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία μιας βιοτεχνίας παραγωγής καπνιστικών προϊόντων, αλλά μόνο για τις βιομηχανίες.

«Μας ζητούσαν με το τότε θεσμικό πλαίσιο 300.000 εγγυητική και 20 τόνους μίνιμουμ παραγωγή. Αυτό φυσικά για τις βιομηχανίες δεν ήταν τίποτα οπότε ζητήσαμε να αλλάξει αυτό και να προσαρμοστεί σε κλίμακα βιοτεχνίας», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Τελικά η οικογενειακή βιοτεχνία των αδελφών Κωνσταντινίδη που ξεκίνησε το 2006 αναζητώντας ποικιλίες, καλλιεργώντας καπνά και ψάχνοντας το θεσμικό πλαίσιο πήρε άδεια λειτουργίας το 2012. Όλα αυτά τα χρόνια μάλιστα αναμονής για την πολυπόθητη άδεια, τα δύο αδέλφια παρήγαγαν καπνό, τον παλαίωναν και όταν τελικά ήρθε η άδεια, ήταν έτοιμοι να βγάλουν στην αγορά χειροποίητα πούρα, εξαιρετικής ποιότητας, όπως το παλιό καλό κρασί.

Το ταξίδι ξεκινά

Οι δυο τους έφτασαν μέχρι το Μανχάταν και την Κούβα για να αποκτήσουν τεχνογνωσία στην παραγωγή χειροποίητων πούρων και τελικά επιστρέφοντας στην Κρύα Βρύση, τα Vamma del Sol ή «Απόσταγμα του Ήλιου» στα ελληνικά ήταν γεγονός.

«Τα πούρα τα δικά μας δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα της Κούβας γιατί εκεί οι ζυμώσεις γίνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Εμείς κάνουμε μια ήπια ζύμωση και βγάζουμε ένα διαφορετικό Ευρωπαϊκό προϊόν γιατί η τάση στην Ευρώπη είναι πιο ασφαλή προϊόντα και πιο ήπιες γεύσεις. Αυτό θέλαμε να βγάλουμε στο προϊόν μας και το πετύχαμε. Στα πούρα μας αποτυπώνεται το μεσογειακό κλίμα στον καπνό, είναι ήπια και απαλλαγμένα από χημικά κατά την μεταποίηση», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Αυτό ήταν και το διαβατήριο για τις αγορές της Ευρώπης, χωρίς όμως να απαξιώνεται η ελληνική αγορά…

Τα ελληνικά πούρα Vamma del Sol φιλοξενήθηκαν στο γερμανικό δίκτυο Arte και πλέον έχουν φτάσει στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, ακόμα και την Κίνα.

«Η μονάδα μας βασίζεται στο κύτταρο, την οικογένεια, καλλιεργούμε μια μικρή έκταση το καλοκαίρι και το μεταποιούμε το χειμώνα. Παράγουμε 20.000 – 25.000 πούρα το χρόνο και το ζητούμενο για εμάς δεν είναι να μετατρέψουμε τη βιοτεχνία μας σε βιομηχανία…», λέει και συνεχίζει:

«Εγώ επιμένω να μείνω στην πατρίδα μου στην Κρύα Βρύση και να αγοράζω και τις πρώτες ύλες από εδώ. Ακόμα και τα κουτιά μου είναι από ένα τυπογραφείο στη Θεσσαλονίκη. Για μένα θα ήταν το πιο εύκολο και το πιο οικονομικό να πάω στα Σκόπια και στη Βουλγαρία. Δεν το συζητώ καν, θέλω να λειτουργώ πολλαπλασιαστικά στην τοπική κοινωνία. Θα μπορούσα να μεταφέρω την έδρα μου ακόμα και στη Γερμανία που έχει καλύτερη φορολογία, αλλά δεν πρόκειται να το κάνω γιατί πρέπει να βάλουμε πλάτη, πρέπει να μείνουμε στην ύπαιθρο και να δουλέψουμε».

Ο κύριος Άρης είναι διατεθειμένος ακόμα και να δείξει ο ίδιος πώς στρίβουν τα πούρα, καλώντας τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να αρχίσουν και άλλοι να ασχολούνται με την παραγωγή πούρων.

Ήδη κάποιοι, έχουν αρχίσει να τον ακούν με μεγαλύτερη προσοχή.

«Τα νέα παιδιά που έχουν και ανάγκη και όρεξη για πολλή δουλειά είναι πιο θετικά σε αυτά που λέω. Εδώ δεν πρόκειται για δουλειά, αλλά για δημιουργία. Παίρνεις μια άμορφη μάζα καπνού και δημιουργείς ένα πούρο που ο άλλος το καπνίζει, κλείνει τα μάτια του και ταξιδεύει. Το πούρο είναι ευχαρίστηση», σημειώνει και με ενθουσιασμό δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με όποιον έχει διάθεση να τον συνοδεύσει σ’ αυτό το υπέροχο ταξίδι δημιουργίας που αποτελεί έναν μικρό φάρο της ελληνικής επιχειρηματικότητας και δίνει ελπίδα ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε και καλύτερα.

star.gr

Τα πούρα made in Κρύα Βρύση που σαρώνουν στο εξωτερικό, θέμα για άλλη μία φορά!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου