Saturday, 1 June, 2024

Το E. E.E.EK Γιαννιτσών στο Μιλάνο με ERASMUS+

Η παρούσα δράση είχε ως σκοπό την διοργάνωση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus για την επιμόρφωση μελών του συλλόγου διδασκόντων.

Η αίτηση για τη συγκεκριμένη δράση κατατέθηκε στο προηγούμενο σχολικό έτος από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό σε συνεργασία με τη διευθύντρια και την ομάδα του ΕΕΕΕΚ Γιαννιτσών. Η έγκριση από το ΙΚΥ έγινε τον Ιούλιο του 2022 και όλες οι ενέργειες για την αποδοχή της χρηματοδότησης κατά τους χειμερινούς μήνες του 2022. 

Στην συνέχεια σε συνεργασία με τον φορέα υποδοχής οργανώθηκε το πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Μιλάνο της Ιταλίας και διευθετήθηκαν η διαμονή και η διατροφή των συμμετεχόντων. 

Το εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης Δράσης ΚΑ1 ERASMUS με τίτλο: «Job Shadowing», και κωδικό 2022-1-EL01-KA122-VET-000073079 για το ΜΙλάνο της Ιταλίας πραγματοποιήθηκε 10-20/05/ 2023. Ύστερα από πρόσκληση που ελάβε το  Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών από τον φορέα υλοποίησης “Europe for all” και την υπεύθυνη του κέντρου, ο αρχηγός της δράσης, η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών, και δυο εκπαιδευτικοί, ταξίδεψαν στην Ιταλία αεροπορικώς για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 

Στην αρχή του πρόγραμματος έγινε ενημέρωση σχετικά με το Ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα και όλες τις δυνατότητες που προσφέρει στους μαθήτες από την υπεύθυνη του φορέα υποδοχής. Στη συγκεκριμένη φάση είχαμε την δυνατότητα να εκφράσουμε τις απορίες μας και να συζητήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Στην συνέχεια συνεργασία με Ιταλούς συναδέλφους από δυο εκπαιδευτικές δομές, παρακολουθήσαμε και στην πράξη, πως λειτουργεί το Ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα. 

Η πρωτή δομή “Azione Solidale” εκπαιδεύει άτομα με αναπηρία από 18 – 35 ετών. Αφού έγινε ενημέρωση από τον διευθυντή της δομής , οι εκπαιδευτικοί του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και μαζί με τους Ιταλούς συναδέλφους και μαθητές της δομής συμμετείχαν στην καθημερινή ρουτίνα. Για την ημέρα της επίσκεψης μας, προβλεπόταν εργασία σε φάρμα, εργασία σε βιβλιοθήκη, εργασία στο σπιτάκι αυτόνομης διαβίωσης και εργασία στην σχολική εφημερίδα. Στο τέλος έγινε ανατροφοδότηση μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του κέντρου…

Στη συνέχεια για τρείς μέρες συνεργαστήκαμε με του συναδέλφους από το Τεχνικό Λύκειο Ενρίκο Ματέι στην Ρο. Η αρχηγός της δράσης, μας ξενάγησε στους χώρους του σχολείου και μας σύστησε στους Ιταλούς συναδέλφους μας, έγινε παρουσίαση του σχολείου και των δράσεων που συμμετέχει, συζήτηση με μετανάστες και πρόσφυγες μαθητές, παρουσίαση της Ειδικής Αγωγής στην Ιταλία και τέλος διδασκαλία σε πραγματική τάξη και με Ιταλούς μαθητές (σε μάθημα Αγγλικών). Στο τέλος η Διευθύντρια του σχολείου σε μια εκδήλωση προς τιμήν μας, μας έδωσε τα αναμνηστικά δώρα μας, συζητήσαμε για τις δράσεις του δικού μας σχολείου και συμφωνήσαμε να μας επισκεφτούν και αυτοί στο δικό μας σχολείο την επόμενη σχολική χρονιά. 

Επιστρέφοντας από το Μιλάνο στο σχολείο μας διοργανώνουμε μαζί με την διευθύντρια του σχολείου την ημέρα όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της δράσης στους συναδέλφους του σχολείου καθώς επίσης και όποιον ενδιαφερόμενο από την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πέλλας επιθυμεί να βρεθεί στην παρουσίαση του προγράμματος Erasmus plus.

EUROPE FOR ALL-MILAN, ITALY “JOB SHADOWING”-ΕΠΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

ΠΟΛΥΝΑ ΑΛΜΠΑΝΙΔΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΧΑΣ, ΓΑΛΛΙΟΥ ΑΝΝΑ

Η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών Αλμπανίδου Πολύνα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου