Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παραχωρεί αυτή την ώρα συνέντευξη Τύπου την Κυριακή στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι πολίτες πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη ρητορική του μίσους και δεν πρέπει κανείς να παίζει με τις ευαισθησίες τους για εθνικά θέματα
Σε σχετική ερώτηση για τα συλλαλητήρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και την αντίθεση που εκφράζεται από τον κόσμο για τη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτήρισε «ακραία» τα χθεσινά συλλαλητήρια, με έλλειψη μαζικότητας.
“Κατηγορήθηκα ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής. Άρα δε φέρνω αντίρρηση στο δικαίωμα της ελεύθερης διαδήλωσης. Το ίδιο λέω και για τα χθεσινά συλλαλητήρια παρά το ότι είχαν ευδιάκριτη διαφορά σε σχέση με του Φεβρουαρίου. Έλλειψη μαζικότητας. Τον περασμένο Φλεβάρη είχαμε συμμετοχή πολιτών που είχαν μια σεβαστή άποψη εντούτοις χθες δεν είδαμε ανθρώπους με παρόμοιες ευαισθησίες, αλλά ακραία στοιχεία. Θέλω να πω στους πολίτες ότι πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από μικρές ομάδες που αναπτύσσουν ρητορική μίσους”.
Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας λέγοντας ότι «αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη για τη Θεσσαλονίκη και είναι θετική για την πόλη καθώς ανοίγει δρόμο στη Βόρεια Ελλάδα για να γίνει ατμομηχανή της οικονομίας, να γίνει γέφυρα των Βαλκανίων».
Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στα Σκόπια λίγο πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, η οποία μερικές φορές ξεπερνά τα συμφωνηθέντα» και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει, παρά την προεκλογική διαδικασία (σ.σ. στη γείτονα χώρα), να παραμένουν μέσα στα πλαίσια των συμφωνηθέντων».
Ο Καμμένος δεν θα διαφωνήσει στον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες λόγω της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της στάσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εκτιμά τη στάση του κ. Καμμένου παρά τη διαφωνία μαζί του και συμπλήρωσε ότι «καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι η Συμφωνία ανοίγει μια προοπτική για τη χώρα. Σέβομαι τη στάση αρχής που έχει εδώ και πολλά χρόνια, να μην περιλαμβάνεται το όνομα «Μακεδονία». Βάσει των διεθνών συσχετισμών δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αυτό, ακόμη κι αν όλοι το θέλαμε».
Ακόμα πρόσθεσε ότι «επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο».