Saturday, 18 May, 2024

Φακοειδή σύννεφα στην Άρνισσα και «mammatus» σε άλλες περιοχές!

“Περίεργα” σύννεφα σε σχήμα “UFO” έκαναν την εμφάνιση τους χθες, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Τα φακοειδή σύννεφα σχηματίζονται λόγω των απότομων διακυμάνσεων του ανέμου και υποδηλώνουν αναταράξεις που κινούνται προς τα κάτω στον ουρανό.

Ωστόσο, τα νέφη αυτά μπορούν να σχηματιστούν και σε άλλους τύπους νεφών χωρίς απαραίτητα να είναι προάγγελος βροχής σχηματίζονται μερικές φορές εξαιτίας λόφων ή βουνών» λένε οι επιστήμονες.

Τα σύννεφα σε Άρνισσα και Χορτιάτη

Εντυπωσιακά σύννεφα «mammatus» εμφανίστηκαν σε Μεσσηνία και Λακωνία

Ένας ασυνήθιστος σχηματισμός νεφών έκανε την εμφάνισή του τη Δευτέρα (3/4) στη Μεσσηνία και την Λακωνία, ενώ η κακοκαιρία «Ilina» έφερε στη χώρα έντονες βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

Πρόκειται για τα λεγόμενα σύννεφα mammatus τα οποία σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Δημήτρη Ζιακόπουλο είναι μία σειρά από εξογκώματα ή μικρούς σάκους που κρέμονται από την βάση ενός σύννεφου.

Το όνομά τους, όπως επισημαίνεται στο forecastweather.gr το πήραν από την λατινική λέξη mamma που σημαίνει «μαστός» ή «στήθος».

Όπως εξηγεί ο κ. Ζιακόπουλος τα σύννεφα αυτά σχηματίζονται σε συνδυασμό με έναν άλλο τύπο νεφών που λέγονται σωρειτομελανίες (cumulonimbus) και μάλιστα με τα πιο ασταθή από αυτά, κάτι που οδηγεί στον συλλογισμό ότι συνδέονται με την εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου