Sunday, 19 May, 2024

Φορτώνουν καρκίνο στο πόσιμο νερό της Νότιας στην Αλμωπία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλμωπίας προς τους καταναλωτές της Τ.Κ. Νότιας, από σήμερα 12.05.2016 θα επαναχρησιμοποιηθεί προσωρινά το νερό των πηγών του οικισμού

Η ΔΕΥΑΛ υπενθυμίζει ότι: «Κατά τις τελευταίες αναλύσεις του νερού των πηγών της Τ.Κ. Νότιας αν και ανιχνεύθηκε παροδική αύξηση της περιεκτικότητας του σε αρσενικό (με όριο τα 10 μgr/l μετρήθηκε περιεκτικότητα 16 μgr/l), η χρήση του επιβάλλεται λόγω λειψυδρίας μέχρι την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο πρόβλημα. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε τους παραπάνω καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου της Τ.Κ. Νότιας ως πόσιμο μέχρι τον επανέλεγχο της ποιότητας του και την ανάρτηση νεότερης ανακοίνωσης από τη Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας».

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει στην περιοχή, οπότε πρέπει οι αρμόδιοι να επιληφθούν του θέματος και να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία των κατοίκων. Δεν είναι δυνατόν ανά κάποιους μήνες να συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα και μάλιστα οι κάτοικοι ήδη να έχουν καταναλώσει μέχρι να ειδοποιηθούν δεκάδες λίτρων νερού για πόση και χρήση σε φαγητά, κλπ. Εφόσον, οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΛ γνωρίζουν το πρόβλημα πιστεύουμε ότι οι έλεγχοι που διενεργούν θα είναι συνεχείς, όπως ίσως και για τα υπόλοιπα χωριά. Και για όλες τις περιοχές των νομών Πέλλας οι εκάστοτε Επιχειρήσεις ύδρευσης προφανώς!

Στις 4 Δεκεμβρίου, 2015 βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού της Νότιας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, που διενεργούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, Αποχέτευσης Αλμωπίας, οι κάτοικοι της Τ.Κ. Νότιας, του Δήμου Αλμωπίας, υδροδοτούνται με ακατάλληλο νερό.

Τι ανέφεραν στην ερώτηση τους οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής, Γιάννης Δελής

«Συγκεκριμένα από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, προκύπτει ότι στο νερό εντοπίστηκε υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης, η αύξηση της περιεκτικότητας είναι παροδική και με όριο τα 10 mgr/l, ανιχνεύτηκε στα 18 mgr/l. Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η βλάβη που προκάλεσε την αύξηση αυτή, εντοπίστηκε και έχει διορθωθεί, παρόλα αυτά όμως οι κάτοικοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το νερό ως πόσιμο μέχρι τη διενέργεια του επόμενου ελέγχου.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και αφορά την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της Τ.Κ. Νότιας, άλλωστε όπως βεβαιώνουν και οι επιστήμονες, το αρσενικό είναι συσσωρευτικό στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν αποβάλλεται ποτέ.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής εμπορευματο­ποίησης των υδάτινων πόρων και της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προωθήθηκε συστηματικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζει να προωθεί η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σύμφωνα όμως με τις λαϊκές ανάγκες, το νερό, είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος και για την εγχώρια παραγωγή και γι αυτό, πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για Να δοθεί με κρατική ευθύνη η δυνατότητα υδροδότησης της Τ.Κ. Νότιας του Δήμου Αλμωπίας, με κατάλληλο πόσιμο νερό, χαμηλής τιμολόγησης. Τη χορήγηση, μέχρι την επίλυση του προβλήματος, δωρεάν εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους».

Χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, καθώς από την ανθρώπινη κατανάλωση τα προβλήματα υγείας μπορεί να εμφανιστούν και μετά από χρόνια.

Η παρατεταμένη έκθεση στο αρσενικό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, διαβήτη, ασθένειες του ήπατος, λένε οι επιστήμονες

Το πόσιμο νερό μπορεί να περιέχει το στοιχείο αρσενικό (Αs) το οποίο μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Όσο πιο ψηλή είναι η συγκέντρωση του αρσενικού μέσα στο πόσιμο νερό, τόσο πιο επιθετικός και θανατηφόρος είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης που προκύπτει. Το αρσενικό είναι ένα ημι-μεταλλικό χημικό στοιχείο το οποίο υπάρχει φυσιολογικά παντού μέσα στο περιβάλλον μας. Όλοι υποβαλλόμαστε σε έκθεση από πολύ μικρές ποσότητες αρσενικού. Το αρσενικό είναι  άοσμο, χωρίς ιδιαίτερη γεύση, γεγονός που καθιστά την ανίχνευση του ιδιαίτερα δύσκολη. Το αρσενικό είναι πολύ γνωστό για το γεγονός ότι σε μεγάλες ποσότητες, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια που μπορεί να σκοτώνει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα. Η συνεχής μακροχρόνια έκθεση σε μικρότερες ποσότητες αρσενικού προκαλεί ένα αργό θάνατο και άλλες ασθένειες. Η παρατεταμένη έκθεση στο αρσενικό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, διαβήτη, ασθένειες του ήπατος, πεπτικά προβλήματα και πάχυνση του δέρματος. Στο νευρολογικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες της ακοής, απώλεια της αίσθησης στα μέλη και μυρμηγκιάσματα. Τα ψηλά επίπεδα αρσενικού μέσα στο πόσιμο νερό έχουν συσχετισθεί με την πρόκληση καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Το αρσενικό υπάρχει μέσα στο φλοιό της γης και εισέρχεται μέσα στα στρώματα του νερού λόγω της διάβρωσης. Οι άνθρωποι μολύνονται από το αρσενικό δια μέσου της διατροφής τους ή του πόσιμου νερού.

Επίσης τα βιομηχανικά απόβλητα αυξάνουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος με αρσενικό, γεγονός που επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Το αρσενικό έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρκίνων της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, των πνευμόνων και του ήπατος. Η ποσότητα του αρσενικού που μπορεί να υπάρχει μέσα στο πόσιμο νερό πρέπει να είναι χαμηλότερη από 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (mcg/L). Σύμφωνα με έρευνες που έκαναν πρόσφατα ερευνητές από την Καλιφόρνια, τη Χιλή και την Αργεντινή, οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης που προκαλούνται από το αρσενικό είναι πιο επιθετικοί διότι χαρακτηρίζονται από περισσότερες ανωμαλίες των χρωμοσωμάτων. Ο πιθανός μηχανισμός των ανωμαλιών αυτών είναι η καταστολή των δυνατοτήτων που έχουν τα κύτταρα για να επιδιορθώνουν το DNA τους. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσο πιο ψηλή ήταν η περιεκτικότητα σε αρσενικό του πόσιμου νερού σε 128 ασθενείς που ερεύνησαν, τόσο πιο πολλές ήσαν και οι ανωμαλίες που είχαν οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης. Οι περισσότερες χρωμοσωματικές ανωμαλίες του καρκίνου αυτού, προκαλούν μεγαλύτερη επιθετικότητα και κατά συνέπεια περισσότερους θανάτους.

Οι ασθενείς που είχαν μια ετήσια έκθεση στο αρσενικό λιγότερη από 10 mcg/L είχαν τα λιγότερα προβλήματα.  Αυτοί που στο πόσιμο νερό είχαν μια ετήσια έκθεση μεγαλύτερη από 300 mcg/L, είχαν τις περισσότερες ανωμαλίες.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που συσχετίζονται με την πρόκληση του καρκίνου είναι πολλοί. Η βιομηχανική ανάπτυξη και η ρύπανση που προκύπτει αυξάνουν τους κινδύνους για τον άνθρωπο.

Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης των επιδράσεων των πολλαπλών χημικών στοιχείων και ενώσεων που επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό και που μπορεί να έχουν νοσηρές επιδράσεις.

Φορτώνουν καρκίνο στο πόσιμο νερό της Νότιας στην Αλμωπία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου