Sunday, 28 April, 2024

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στο Πλαγιάρι

Μικρής έκτασης φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στο Πλαγιάρι, λίγο μετά τις 1:30 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η φωτιά δεν επεκτάθηκε, λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιαννιτσών.

Η Πυροσβεστική σημειώνει: Τεράστιος ο κίνδυνος πυρκαγιάς από αμέλεια τις ημέρες του καύσωνα

Την προσοχή των πολιτών τις ημέρες του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών, τονίζει η Π.Υ. όπως και την επιτακτική ανάγκη συμμόρφωσης αναφορικά με την απαγόρευση εργασιών στην ύπαιθρο την αντιπυρική περίοδο, ειδικά τις ημέρες με ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ επίκεινται αδρά πρόστιμα. Δεν νοείται αμέλεια αυτές τις μέρες. 

*Αξίζει να επισημάνουμε τη σημαντική συμβολή των εθελοντών πυροσβεστών, που με την αρωγή τους, στην περιοχή του δήμου Πέλλας-όπως και σε όλη την επικράτεια-είναι σωτήρια και προλαμβάνονται πολλές πυρκαγιές και όχι μόνο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επισημαίνεται ότι από την Κυριακή (16-07-2023) έως και την Τετάρτη (19-07-2023) θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Οι Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο, που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας, στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 99 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτικές/δασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα, έχουν συλληφθεί 94 άτομα για εμπρησμό από αμέλεια και πέντε από πρόθεση. Σχεδόν στο σύνολο τους τα συμβάντα, σχετίζονται με αγροτικές εργασίες (καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, κάπνισμα κυψελών κ.α.).

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου