Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ Έδεσσας, αυτή την ώρα, μετά από 3 ώρες, με μόνο θέμα την αναστολή της ΜΕΘ του νοσοκομείου
παρουσία-διαδικτυακά-δημάρχων, συμβούλων, εκπροσώπου του Επιμελητηρίου, πρ. του εμπορικού συλλόγου Έδεσσας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας και Νεφροπαθών Πέλλας, ο Πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Πέλλας και άλλων φορέων.
Στο έκτακτο συμβούλιο του δήμου Έδεσσας, παρόντων ιατρών, ακούστηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου Χ. Δόντσο, ότι το Νοσοκομείο Έδεσσας είναι γεμάτο με ασθενείς covid (41 στον αριθμό) γεγονός που πιέζει και τις άλλες Κλινικές και δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως πρέπει…
Γ. Τσεπκεντζής «Κοινωνία σε Κίνηση»: Δεν προτίθεμαι να κάνω καμία αντιπολίτευση σήμερα, καθώς το θέμα είναι πολύ σοβαρό…. το Νοσοκομείο να υποβαθμίζεται σε Κέντρο Υγείας… για ποιο Νοσοκομείο όμως μιλάμε; Για αυτό που έσωσε πέρυσι τόσες ζωές; Για αυτό που ενισχύθηκε ακόμη και από πολίτες με δωρεές μηχανημάτων; Καλούμαστε όλοι να αποφασίσουμε αν θα είμαστε με το πλευρό του κόσμου που μας έδωσε “αυτή την καρέκλα” ή θα είμαστε μόνο με την καρέκλα! Σύσσωμο το ΔΣ πρέπει να είμαστε στη διαμαρτυρία και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, να παραιτηθούμε όλοι και να δούμε πώς θα αντιδράσει η κεντρική διοίκηση. Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσεπκεντζής είπε: «Η περιοχή μας έχει υπέροχα χαρακτηριστικά, αλλά έχει και φόβο,.. να μη μιλήσουμε, να μη χάνουμε επαφές. Και τι κάναμε; Χάσαμε σιδηροδρομικό δίκτυο, φεύγουν τα παιδιά μας γιατί δεν μπορεί αυτός ο τόπος να τους ταΐσει… τι φοβόμαστε να μη χάσουμε; Ποια κεκτημένα; Σήμερα λοιπόν, αυτό έκαναν οι γιατροί που παραιτήθηκαν, να μείνουν στη συλλογική μνήμη. Κύριε δήμαρχε, ο κόσμος περιμένει από σένα να μπεις μπροστά στις κινητοποιήσεις και να δηλώσει όλο το ΔΣ παραίτηση, να δούμε πώς θα τις δεχθεί η κεντρική κυβέρνηση».
Ο έτερος επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Αντώνης Ρυσάφης δήλωσε αρχικά, πως κακώς δηλώθηκε η σημερινή συνεδρίαση ως “συμβούλιο” και όχι ως διευρυμένη σύσκεψη, καθώς λαμβάνουν μέρος και οι δήμαρχοι Σκύδρας και Αριδαίας.
Έθεσε ερώτημα προς τον κ. Δόντσο, τον διοικητή του Νοσοκομείου, αν ισχύει αυτό που έχει ακουστεί για σχέδιο της Κυβέρνησης να μείνει ένα νοσοκομείο σε κάθε νομό (περιφερειακό). Ο κ. Δόντσος απάντησε πως δεν υπάρχει εντολή της κυβέρνησης για επιχειρησιακό σχεδιασμό ενός νοσοκομείου ανά Νομό. Αυτό δημιουργήθηκε λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, η μετατροπή της ΜΕΘ σε ΜΑΦ για όσο διάστημα υπάρχει ζήτημα…
Για το γεγονός πως δεν κλήθηκαν οι βουλευτές του νομού, ο δήμαρχος απάντησε πως την άποψη τους την έχουν εκφράσει και δηλώνουν ότι προς το παρόν η κατάσταση αυτή είναι η καλύτερη και δεν θα μας πείσουν πολιτικά ή κομματικά για κάτι άλλο…
Από τη ”Λαϊκή Συσπείρωση” ο δημοτικός σύμβουλος, Μπάμπης Τσιτσάγκας ανέγνωσε την επιστολή, που αναφέρει ότι ήταν γνωστά τα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας υγείας… διαβάστε εδώ
Η προϊσταμένη της ΜΕΘ Έδεσσας και δημοτική σύμβουλος, Έφη Ταμβίσκου τα είπε έξω από τα δόντια… μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι: «Πονάμε, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό-για την κατάσταση αυτή. Με τραγικές καταστάσεις που ζήσαμε, με 100 εισαγωγές την ημέρα πέρυσι… υπάρχει εντολή άνωθεν, της 18ης Νοεμβρίου. Κληθήκαμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα… στα χέρια της ΥΠΕ δεν υπάρχουν επικουρικοί, παρά ένας οδοντίατρος! Δεν παραδοθήκαμε αμαχητί, όπως γράφουν κάποιοι στα… πληκτρολόγια. Τα προβλήματα θα είναι πολλά. Ακόμη και συνάδελφοι που δεν το πίστευαν, τώρα φωνάζουν! Από το 2013 εγώ φωνάζω για ανεξάρτητη ΜΕΘ. Έλεγαν όχι, προέχει η μονάδα τεχνητού νεφρού, κλπ.
Αυτή τη στιγμή, οι Κλινικές θα λειτουργήσουν, προς το παρόν θα είμαστε ένα διακομιστικό κέντρο. Θα έχουμε έναν συντονισμό, των δύο ΜΕΘ, στα νοσοκομεία Γιαννιτσών-Έδεσσας. ΜΑΘ λέει η κα Γκάγκα για τα βαριά μετεγχειρητικά περιστατικά,.. ποια η διαφορά από τις ΜΕΘ; Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτά που προτείναμε δεν πέρασαν… χείμαρρος η κα Ταμβίσκου, η οποία είπε επίσης, ότι «πρέπει να δούμε και τα περί αστικής ευθύνης. Κινδυνεύουμε από καταγγελίες, μηνύσεις, κλπ. Μιλάμε για αναστολή και όχι για διακοπή. Να διευκρινιστεί χρονικό όριο, χωρίς πολιτικές αντεγκλήσεις. Θέλουμε δυναμικότητα τουλάχιστον τριών Κλινών ως ΜΑΘ, εφόσον δεν καταφέρουμε να κρατήσουμε την ΜΕΘ. Να δοθούν κίνητρα για την πρόσληψη προσωπικού. Το να κάνουμε ψήφισμα ή να κατέβουμε στην Αθήνα και να ακούμε τα ίδια, δεν θα ωφελήσει».
Η δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, εξέφρασε πρώτα από όλα, «ένα τεράστιο ευχαριστώ στους γιατρούς που παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες». Πέρυσι ήρθε ο πρωθυπουργός, όπως είπε η δήμαρχος. «Δεν τέθηκαν τα ζητήματα αυτά, δεν πήραμε κάποιες διασφαλίσεις»; Σε δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, η τοποθέτηση μου είναι η ίδια: Ούτε λαϊκισμός, ούτε πολιτική, μία πραγματικότητα. Το νοσοκομείο της Έδεσσας, εξυπηρετεί τρεις επαρχίες. Θα έπρεπε να ενισχυθεί περαιτέρω και όχι να υποβαθμίζεται, πόσω μάλλον εν καιρώ πανδημίας. Με μετακινήσεις ιατρών, ίσως από άλλες περιοχές και νοσοκομειακές μονάδες, δεν μπορούν να γίνουν; διερωτήθηκε η κα Ιγνατιάδου ή ακόμη και προσλήψεις…
Ο δήμαρχος Αλμωπίας, Χρ. Μπάτσης αναρωτήθηκε για το νέο κτίριο που χρησιμοποιήθηκε ως γραφεία, και εκεί να ήταν ένας πρότυπος χώρος ΜΕΘ. «Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε να μείνει η ΜΕΘ στο νοσοκομείο. Δεν σηκώνει άλλη υποβάθμιση ο νομός Πέλλας».
Ο ιατρός Κων. Λαμπρόπουλος παραιτήθηκε από το ΔΣ του νοσοκομείου και αναφέρθηκε στο δελτίο τύπου που εστάλη από το Υπουργείο και τα ερωτήματα που τέθηκαν από τον ίδιο… αν μπορεί να μεταφερθεί γιατρός από άλλο νοσοκομείο στην Έδεσσα. «Η αναστολή λειτουργίας, μπορεί να φέρει και την κατάργηση. Με πόσες κλίνες θα λειτουργήσει η Έδεσσα; Πάλι χρειάζεται ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό. Πώς θα γίνει»;
Ο πρόεδρος του Εμπ. Συλλόγου Έδεσσας, Νεκτάριος Ελμαλόγλου δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να ζητάμε τα αυτονόητα. Το νοσοκομείο δεν παύει να είναι απαραίτητο για χιλιάδες πολίτες…
Ο πρόεδρος της ΕΝΙΠ Μπάμπης Αποστολίδης, μίλησε για την επίσκεψη του πρωθυπουργού τον Δεκέμβριο του 2020 και τη συνάντηση τους, πέρυσι-στον διάδρομο του 1ου ορόφου του νοσοκομείου Γιαννιτσών, όπως είπε- που του έδωσαν αιτήματα και δεν απαντήθηκαν ποτέ. «Και τώρα ήρθε αυτό…». Ο κ. Αντώνης Ξυλουργίδης δήλωσε μεταξύ άλλων, πως «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Όταν μιλούν για αναστολή, είναι σα να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Το θέμα είναι και πολιτικό, ήρθαν πολιτικοί στον νομό, όπως και ο πρωθυπουργός. Τέθηκαν αυτά τα ζητήματα; Να ασκηθεί μία πίεση; Και ως γεωγραφικό σημείο και ως πρωτεύουσα η Έδεσσα δεν μπορεί να μείνει χωρίς ΜΕΘ. Δεν δέχομαι ότι μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος γιατί δεν θα προλάβει να πάει στη ΜΕΘ Γιαννιτσών, από ένα χωριό του ορεινού όγκου… Σε αυτό το φλέγον ζήτημα, δεν είναι δυνατόν να μη μπορούμε να βρούμε κάποια κίνητρα για να διορθωθεί η λάθος απόφαση. Να γίνουμε ‘κακό σπυρί’ και να πιέσουμε να μη συμβεί. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες στον νομό μας και δεν μπορώ να δεχθώ ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει…».
Ο δήμαρχος κατέληξε λέγοντας ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή, και τρεις δήμου, σαφώς μεγαλύτερη από αυτή των Γιαννιτσών. Η διασύνδεση, είχα πει, ότι δεν θα κάνει καλό και έχουμε τώρα αυτή την κατάσταση. Την κα Γκάγκα την επισκέφθηκα για το θέμα της Παθολογικής, για τη ΜΕΘ βρεθήκαμε προ τετελεσμένου. Ο κ. Καλαφάτης που ήρθε την 18η Οκτώβρη, ζητήθηκε από εμένα και έκανε τηλεφωνική επαφή «εκλιπαρώντας» τους υπουργούς να αλλάξουν την απόφαση. Είναι ώρα ανάληψης ευθυνών όλων. Γιατί η ΜΕΘ της Έδεσσας έμεινε με 3 από έξι κλίνες; Και να λέμε ότι τα Γιαννιτσά έχουν 12; Τι παίχτηκε; Ο κ. Δόντσος μας μίλησε για «άνωθεν εντολή». Και οι διοικητές έχουν ευθύνη, να μεταφερθεί το πρόβλημα. Ακόμη και για λειτουργία ΜΑΦ είναι αδιανόητο χωρίς προσωπικό. Οι βουλευτές δεν καλέστηκαν σήμερα, γιατί δηλώνουν ευχαριστημένοι με την κατάσταση, μίας ΜΕΘ και μίας ΜΑΦ. Θα κριθούν από τον κόσμο! Η ΜΕΘ κλείνει από την Έδεσσα και οι γιατροί πάνε στα Γιαννιτσά. Η απόφαση πρέπει να αλλάξει και για αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Όσο για την παραίτηση, που είπε ο κ. Τσεπκεντζής, «να παραιτηθούν αυτοί που νομίζουν ότι φέρουν ευθύνη» δήλωσε ο κ. Γιάννου. Το όλο σύστημα έχει αποτύχει… το ότι αποφάσισαν κάποιοι για μας, χωρίς εμάς, είναι πολύ κακό. Εγώ θα συμμετέχω, όχι σαν δήμαρχος, αλλά σαν απλός πολίτης, στην αυριανή διαμαρτυρία. Πρέπει να κατεβούμε στην Αθήνα, και οι 4 δήμαρχοι με κοινή ατζέντα στους δύο υπουργούς, στην κα Γκάγκα και στον κ Πλεύρη, με την κα Ταμβίσκου, τον κ. Ανδρεάδη… όσους έχουν γνώση του θέματος, να διεκδικήσουμε. Την ερχόμενη εβδομάδα, σαν αυτοδιοικητικοί, θα κλείσουμε ένα ραντεβού, να πάρουμε απαντήσεις από τους υπεύθυνους-το Υπουργείο- και να δώσουμε το στίγμα ότι δεν αξίζει να έχουμε ένα υποβαθμισμένο νοσοκομείο. Και μετά να ξέρουμε τι θα κάνουμε, πώς θα κινηθούμε… θέλω τη συνδρομή όλων σας για να αποδείξουμε ότι η αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη».
Αποφασίστηκε να τεθεί μία κοινή πρόταση, από όλες όσες ακούστηκαν. Κατά ψήφισαν οι σύμβουλοι την πρόταση Τσεπκεντζή για παραίτηση όλου του ΔΣ, εκτός της παράταξης του. Καταψηφίστηκε και η πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Υπερίσχυσε η πρόταση Γιάννου-Ρυσάφη, με κάποιες προσθήκες, για επιπλέον κινητοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα και μετάβαση στην Αθήνα για διεκδίκηση.