Thursday, 26 December, 2024

Διεκόπη τελικά για τις 7 Μαΐου η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής

Διεκόπη τελικά για τις 7 Μαΐου η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς ένας εκ των κατηγορουμένων δεν είχε συνήγορο.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με απόντες τους περισσότερους από τους κατηγορούμενους βουλευτές καθώς και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, εν μέσω αντιφασιστικών διαδηλώσεων, η δίκη της ηγεσίας, στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφώμενη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Παρόντες στο δικαστήριο 44 κατηγορούμενους, από τους 69. Δεν προσήλθαν στο δικαστήριο ο αρχηγός της οργάνωσης και η πλειονότητα των κατηγορουμένων βουλευτών. Παρόντες από την, κατά το κατηγορητήριο, διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης ήταν μόνο οι βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας. Στην αίθουσα βρίσκεται και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα  και οι δυο πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, Αναστάσιος Πανταζής και Γιώργος Πατέλης.

Επίσης, ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Νίκος Παπαβασιλείου, που δικάζεται για εγκληματική οργάνωση και έχει ήδη καταδικαστεί για εμπρησμό σε μπαρ αλλοδαπού, στον ‘Αγιο Παντελεήμονα, δήλωσε ότι δεν έχει δικηγόρο και το δικαστήριο αναμένεται να του διορίσει αυτεπαγγέλτως.

Καταγγελίες για ενέδρες από χρυσαυγίτες

Μετά την έναρξή της, η δίκη διακόπηκε μετά από καταγγελίες ότι χρυσαυγίτες έστησαν ενέδρα και επιτέθηκαν εναντίον φοιτητών, κάποιοι εκ των οποίων είναι μάλιστα μάρτυρες στη δίκη.

Οπως είπε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κορυδαλλού, Μιχάλης Ευθυμιάδης, μπροστά στην είσοδο του κτιρίου όπου διεξάγεται η δίκη, την ώρα που 4-5 φοιτητές κατέβαιναν από λεωφορείο στη συμβολή των οδών Χειμάρας και Μικράς Ασίας, δέχθηκαν, όπως ανέφερε, επίθεση από «φουσκωτούς». Κάποιοι από τους φοιτητές τραυματίσθηκαν και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Νίκος Ορφανός προπηκαλίστηκε από «κουκουλοφόρους την ώρα που περπατούσε, προκειμένου να μπει στον χώρο της δίκης.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στον Κορυδαλλό
Στη δικαστική αίθουσα των φυλακών προσήλθαν επίσης από νωρίς το πρωί ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμμάτης και οαντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, μαζί με τους δυο συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής πρόκειται να καταθέσουν αίτημα απο κοινού προς την έδρα του δικαστηρίου, να διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής εκτός Κορυδαλλού σε άλλη δικαστική αίθουσα

Η αστυνομία έχει λάβει μέτρα ασφαλείας στις οδούς Σολωμού, Χοζοβιωτίσσης, Νικηφορίδη και Γρηγορίου Λαμπράκη γύρω από τις φυλακές, ενώ αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους από το πρωί. Όποιος δεν έχει διαπίστευση δεν μπορεί να προσέλθει στο χώρο της δικαστικής αίθουσας αλλά και έξω από αυτήν.

Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της δίκης στο δημαρχείο Κορυδαλλού, αναμένεται να συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να αποφασίσει την πορεία των κινητοποιήσεων, αν τελικά το αίτημα του δήμου δεν γίνει αποδεκτό.

Στα δύο άκρα της οδού Σολωμού, βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς πραγματοποιούνται ταυτόχρονα δύο συγκεντρώσεις. Η μία είναι του ΚΕΕΡΦΑ, όπου διαδηλωτές φωνάζουν αντιφασιστικά συνθήματα όπως.

Παράλληλα, στην άλλη πλευρά της οδού Σολωμού και Αριστάρχου, βρίσκονται συγκεντρωμένα περίπου 100 άτομα, υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα υπέρ του αρχηγού της Χ.Α, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Από το πρωί, ελικόπτερο της αστυνομίας, υπερίπταται πάνω από τον χώρο φυλακών Κορυδαλού, στα πλαίσια των ισχυρών μετρων ασφαλείας. Σημειώνεται ότι, εκτός από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν τη δίκη, δεκάδες είναι και τα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στον χώρο, καθώς υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

 Ιστορική δίκη 

Η δίκη είναι πρωτόγνωρη από πλευράς μεγέθους με 69 κατηγορούμενους, 300 μάρτυρες, 120 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, 100 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ και αναμένεται να διαρκέσει 1 με 2 χρόνια.

 Οι εφέτες καλούνται να λάβουν μία ιστορικής σημασίας απόφαση και να κρίνουν αν η Χρυσή Αυγή είναι ένας ναζιστικού τύπου σχηματισμός υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Κατηγορούμενοι είναι(με αλαφαβητική σειρά) οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

Πληροφορίες από skai, ethnos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου