Tuesday, 24 December, 2024

Έβρος: Το διπλό ηλεκτρονικό «τείχος» της ΕΛ.ΑΣ

Με συστήματα άρτιας τεχνολογίας οχυρώνεται ο Έβρος, προκειμένου να μπει «φρένο» στις μεταναστευτικές ροές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κυριακή τον Εβρο -και είχε την ευκαιρία να δει και τον γιο του- και είχε επαφές με τους φορείς του νομού. Κατά την παραμονή του στην περιοχή, έγινε παρουσίαση του νέου φράχτη στον Εβρο, που όπως είπε ο πρωθυπουργός θα είναι έτοιμος τον Απρίλιο του 2021.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «είναι το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για την ασφάλεια των συνόρων και για να αισθάνονται οι πολίτες του Έβρου πιο ασφαλείς.[…] Θα είμαστε, όπως και σε όλα, στην ώρα μας. Το πρώτο τμήμα του φράχτη δεν άντεξε μόνο του, αλλά επειδή υπήρξε η Αστυνομία, ο Στρατός, οι συνοριοφύλακες, οι Εβρίτες. Κράτησαν το φρόνημα της πατρίδας πολύ υψηλό».
Το ηλεκτρονικό «τείχος» στον Έβρο

Την ίδια στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ υψώνει ένα ψηφιακό «τείχος» για να ενισχυθεί το έργο των περιπόλων. Το πρώτο σκέλος αφορά σε ένα αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών στο Δίλοφο, το οποίο καλύπτει ένα τμήμα 47 χιλιομέτρων, κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Θα ακολουθήσει η δημιουργία τριών όμοιων κέντρων που θα καλύψουν τα κενά. Το δεύτερο σκέλος του ψηφιακού «τείχους» της ΕΛ.ΑΣ είναι τα ηχοβολιστικά συστήματα, που κάνουν αισθητή την παρουσία των αστυνομικών σε μεγάλη απόσταση και έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα. Η κύρια χρήση τους γίνεται όταν παράνομοι μετανάστες βρίσκονται στην τουρκική όχθη και -καθώς ακούγονται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων-τους αναγκάζει να επιστρέψουν στην τουρκική ενδοχώρα. Το αυτοματοποιημένο τηλεπικοινωνιακό κέντρο στο βορειότερο τμήμα του Εβρου τέθηκε σε λειτουργία προ ημερών. Στήθηκε σε ένα σημείο κοντά στην περιοχή που είχε «σφραγίσει» η Βουλγαρία με φράχτη, προ ετών, για να σταματήσει τις ροές από την Τουρκία. Μέχρι πρότινος, ο συγκεκριμένος «διάδρομος» δεν απασχολούσε την Ελλάδα.

Μετά τις εντάσεις του περασμένου Μαρτίου, ωστόσο, και την εντατικοποίηση των ελέγχων και των περιπολιών, τα κυκλώματα είχαν επιλέξει να προωθούν τους τελευταίους μήνες μετανάστες από εκείνο το τμήμα, δηλαδή το βορειότερο άκρο του Έβρου. Με την εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος πλέον που δίνει εικόνα και επικοινωνία στα πληρώματα που επιχειρούν στις δύσβατες αυτές περιοχές έχει σχεδόν μηδενιστεί η ροή από εκεί. Το αυτοματοποιημένο σύστημα προέκυψε μετά από ενέργειες του ΚΕ.ΜΕ.Α (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας) και την προσφορά της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. προς το συγκεκριμένο ίδρυμα. Εγκαταστάθηκε με γρήγορες ενέργειες και αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα επιτήρησης πολλών χιλιομέτρων στο βορειότερο άκρο του Έβρου.

Έτσι λειτουργεί το ψηφιακό «τείχος»  
Το συγκεκριμένο σύστημα έχει την δυνατότητα θερμικής απεικόνισης τη νύχτα με εμβέλεια 3-4 χιλιόμετρα αλλά και κάμερα ημέρας πολλαπλάσιων χιλιομέτρων σε μια περιοχή δύσβατη που η ορατότητα των πληρωμάτων τόσο τη μέρα και πολύ περισσότερο τη νύχτα περιορίζεται σε λίγα μέτρα. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί ενώ έχουν αποκαλυφθεί «σταθμοί βάσης» και «κρυψώνες» των δουλεμπόρων, όπου κρύβουν τις διακινούμενες ομάδες προσφύγων και μεταναστών.
Τη θωράκιση του Έβρου θα έρθουν να ενισχύσουν τους επόμενους μήνες και νέα οχήματα 4Χ4 ειδικά διαμορφωμένα προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο μορφολογικό περιβάλλον της παραποτάμιας περιοχής του Έβρου, συμπληρώνοντας ένα μεγάλο μέρος του αναγκαίου εξοπλισμού της θωράκισης των συνόρων. Ήδη τα τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων MRAP Typhoon GSS-300 της Συνοριοφυλακής που παρελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο, περιπολούν σε Καστανιές και παραποτάμια περιοχή σε όλο το μήκος του ποταμού. Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου